Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

KHK ile kısmi af geldi! Deniz Seki tahliye olacak mı?

KHK ile kısmi af geldi! Deniz Seki tahliye olacak mı?
 

FETÖ terör örgütünün elamanlarını içeri atmak için, yer kalmayan cezaevlerinde yer açma operasyonu yapıldı. Operasyonun detaylarını Adalet Bakanı açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceğini bildirerek, "Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir" ifadesini kullandı.

Bakan Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair "bir yıl" ibaresinin "iki yıla" çıkarıldığını ifade eden Bozdağ, buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebileceğini, bunun bir yıl erken tahliye anlamına geldiğini kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkin de bir düzenleme yapıldığını aktaran Bozdağ, 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanların, cezalarının "üçte ikisini" infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabildiğini hatırlattı. Bakan Bozdağ, KHK kapsamında yapılan düzenlemeyle "üçte ikilik" oranın "yarıya" indirildiğini belirtti.

Bakan Bekir Bozdağ, bu kapsamda, süreli hapis cezalarına mahkum olanların, cezalarının "yarısını" infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

Kısmi af kapsamı dışında kalanlar:

-Kasten öldürme (madde 81,82), altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları,

-Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105),

-Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138),

-Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188),

-Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar,

-Milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.

Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır.

Karar ile birlikte, şu anda yaklaşık 180 bin hükümlü ve tutuklunun bulunduğu cezaevlerindeki mahkûmların 5’te biri tahliye edilecek.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından infaz yasasının değiştirilmesi için geride bıraktığımız günlerde hazırlıklara başlanmıştı. Tahliye haberleri ilk yapıldığında, halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevin’nde bulunan Deniz Seki içinde erken tahliye umudu doğmuş hatta Seki’nin avukatı Naim Karakaya, konuyla ilgili olarak, "Henüz bir şey söylemek için erken ama söz konusu yasa yürürlüğe girerse Deniz Hanım’ın dışarı çıkma ihtimali doğar" demişti.

Ancak Deniz Seki'nin değişen kararnameden yararlanamadığı anlaşıldı. Bakan Bozdağ, düzenlemenin kapsam dışında kalan maddeleri arasında, ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti yapan kişileri de ekleyince’ Deniz Seki’ye erken tahliye yolu kapanmış oldu.

Kabadayı Alaattin Çakıcı’nın yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceği kanun hükmünde kararnameden yararlanacağı açıklandı. Kararnamenin ardından Alaattin Çakıcı’nın avukatı Can Sevinç’ten açıklama geldi. Avukat Can Sevinç, Facebook’taki açıklamasında “Alaattin Çakıcı tahliye oluyor. Ailesi ve tüm sevenlerinin gözü aydın” dedi.

Gördüğünüz gibi kader mahkûmu Hırsızlara(!)erken tahliye yolu açılmış oldu.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..