Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

Kaçkarlar’da nefes alın…

Kaçkarlar’da nefes alın…
 

Kaçkar Verçenik Yaylası. 3100 metre Fotoğraf: Ali Cantaş


Orda bir köy var uzakta,
O köy bizim köyümüzdür,
Gezmesek de tozmasak da,
O köy bizim köyümüzdür,

Hiç böyle bir şey olabilir mi. Gitmediğimiz, görmediğimiz gezip tozmadığımız bir köy bizim olabilir mi?

Gidilmesi gezilmesi tozulması ve yaşanılması gereken O köylerden bir tanesi Rize Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan Çat Köyü ve yaylasıdır…

Çat Köyü; bölgede yaşanan göç sebebiyle köyde bir elin parmaklarını geçmeyecek yayla evi kalmıştır. Köyün bir muhtarı sadece 5 kişinin oyuyla seçilmiş.

Çat, hem köy hem yayla diye anlatılabilir. Köyün muhtarı var, elektriği, telefonu interneti ve yolu da var. Aynı zamanda bir yayla, hayvanların otlatılması için her şey var, sessiz ve sakin bir yer. At Köyünde bulunan evlerin çoğu; kara kışa direnememiş ve çökmüş durumda. Ayakta kalanlar ise at köyünün güzelliğine güzellik katıyor. Köyün  taştan yapılmış birde camisi var. 2014 Ağustos ayında yaptığımız yürüyüş sırasında birkaç evde yaşam belirtilerini gördük. Akşam gün batımına yakın bir zaman olduğu için sohbet etme imkanı bulamadık. Kısmetse gelecek sene bu fırsatı yakalayabileceğim.

Aslında Çat Köyü iki kısımdan oluşuyor. Ben Yukarı Çat ve Aşağı Çat olarak adlandırdım. Aşağı Çat (Çat Vadisi), Tarihi Köyün alt tarafında bulunan ve Çamlıhemşin yaylalarının çoğunun ulaşımının yapıldığı yolun sağında ve solunda  bulunan yeni yerleşimlerin ve pansiyonların olduğu bölge.

Muco Rehber ile Keşif; Burada sözü Muco rehber ve Haçapitli Türkyılmaz kardeşlerin işlettiği Toşi Pansiyona getireceğim.

Aşağı Çat veya at vadisinde bulunan Toşi Pansiyon son yıllarda bölgeye köye büyük bir canlılık getirmiş. Mayıs ayından Ekim ayının ortalarına kadar hizmet veren Toşi Pansiyon, Türkiyemizin bütün illerinden ve yurt dışından gelen misafirlerine ev sıcaklığından unutulmaz anlar yaşattığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Haçapit’ten bahsetmek gerekirse,  Pazar ilçesinin bir köyüdür bugünkü adı ise Subaşı Köyüdür. Haçapitlilerin ve Haçapitli olmanın önemini http://www.hacapit.com/tahsil.php web sitesinden görebilirsiniz. Bir upucu vermek gerekirse Ünlü Bilim adamı ve Tıp profesörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ‘ın doğduğu köydür. Özgün Karadeniz müziği ile tanınan Gökhan Birben de Haçapitlidir

Toşi Pansiyon gürül gürül akan Kale köyden (2800 m) doğan Fırtına deresinin hemen yanı başındadır. Bir yanda  dere, bir yanda orman, bir yanda alabildiğine uzanan dağlar ve tam ortasında 1250 metre yükselikte ki Toşi Pansiyon.  

Bir başka tanımla ile “Doğanın muhteşem bakirliği ve güzelliği, insan eli değmemiş Kaçkar Milli Parkı içinde çam kokan Çat vadisinde, gürül gürül akan Fırtına Deresinin yanı başında, başı dumanlı dağların eşsiz görüntüsüyle buluşan Toşi Pansiyon’da hayat var” diyebilirim

Toşi’de ve yaylalarında zaman yavaş akıyor.

Toşi Pansiyonun ele avuca sığmaz sıra dışı rehberi Muco rehber ile Kaçkar Dağlarındaki Verçenik Zirve, Gito, Ambarlı, Çermeşk, Cahbeyt, Amlakit, Hazindağ, Pokut, Sal, Elevit, Tirovit, Palovit, Çiçekli Yaylarını ve Kale-i Bala’yı gezip eşsiz güzelliklerini görebilirsiniz. Bir anda başlayan yağmur, hatta dolu sonrasında doğan güneş ve şansınız var ise görebileceğiniz gökkuşağının altından geçebilirsiniz.

Muco rehberin sürpriz aktiviteleri ile keyifli anlar geçirmeye kendinizi hazırlayın.

Ayrıca Fırtına deresinde Rafting ve Jeep Safari yaparak adrenalininizi üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

Toşi’de Yemek;Toşi Pansiyonun mutfağı sabah öğle akşam nerede ise 18 saat misafirlerine enfes yöresel yemekleri ile hizmet vermektedir. Dere kenarında bulunan mutfağı ve lokantasında yöresel müzikler eşliğinde yemek yedikten sonra Tulum ile horon oynamak mecburidir.

Yanan kamp ateşi etrafında uzayan sohbetler ve ninni gibi akan derenin sesi ile tamamı ahşap olan odanız da uykuya dalıp, harika bir uyku çekerek güne zinde başlamamanız için hiçbir neden bulamayacaksınız.

Çat vadisine ulaşım,Çamlıhemşin ilçe merkezinden sağa dönerek Zilkale yolunu takip ulaşabiliyoruz. Ayder, Huser, Avusor, Kavrun yaylalarına  ve Kaçkar dağına Çamlıhemşin merkezden sola dönerek ulaşabiliyorsunuz. Çamlıhemşin küçük bir yerleşim birimi olmasına rağmen yaylaları ile dünyaya nam salmış büyük bir çoğrafyadır.  Çat vadisini yaylara gitmeden önce bir konaklama ve ihtiyaç giderme üssü olarak düşünebilirsiniz. Çat’ı geçip biraz daha devam ederseniz, Palovit, Elevit ve Verçenik yaylalarına gitmek mümkün.

Çamlıhemşin ve at vadisine gelin nefes alın, zamanı durdurun ve klasikleşmiş Karadeniz gezilerinin aksine gerçek Karadeniz’i yaşayın.

Yöre halkı ile sohbet edin ve yaşamın zorluklarını bir daha gözden geçirin. Yurt aşkının vatan sevgisinin ve insanlığın başka bir yüzünü hissedin.

Kaçkarlar’da nefes alın…

Gittim, Gezdim, Yazdım. Kaçkarlara yine gideceğim...

 

Sevgilerimle

Ali Cantaş

Gezenti Dostlar, OutdoorTürkiye

 

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..