Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Kadir gecesinin sırrı nedir?

Kadir gecesinin sırrı nedir?
 

internetten alınmıştır


Başlığı, Kadir gecesinin "şifresi" gibi daha çekici bir ifade yapacaktım ama bu şifre sözcüğü öylesine iğdiş edildi ki, Kadir gecesiyle birlikte anmak istemedim...Bunun yerine "sır" kelimesini kullandım.

Kadir gecesinin kıymetini biliyoruz...Rabbimiz bu geceye dair indirdiği sure'de kadir gecesinin kadrinin ne olduğunu bize bildiriyor: Bin aydan daha hayırlı olmak!

Pekala, Kadir gecesini böylesine kadirli(kıymetli) yapan nedir?..Bunun da cevabı, elbette Kurandır...Kuran bu gecede inmeye başladığı için bu gece böylesine kadirli bir gecedir.

Buradaki sır nedir?...Bunu şöyle yorumlayabiliriz:

Kuran'ın yeryüzüne inmeye başlamasından maksat, aslında Rabbimizin büyük lütuf ve kereminin bir sonucu olarak, Kuran'ın "ilahi" dilinin "insani" dile dönüşmesidir.

Yani, Kuran insanın anlayabileceği "Arapça bir Kuran" olarak indirilmekle, kul Rabbinin diline aşina olmuş ve onunla konuşmaya başlamıştır.

"Biz onu (Kuranı) anlayıp akledesiniz diye Arapça bir Kuran olarak indirdik" Yusuf-2

"Şüphesiz biz onu Arapça bir Kuran kıldık ki düşünüp anlayasınız" Zuhruf-3

Yine Kuran'ın bize bildiriği hakikat, Allah'ın kendi kelamını "insan diline" indirgeyerek kullarına hakikat ışığı yapması Kadir gecesini en büyük "kandil" kılmıştır.

Kadir gecesi, tıpkı çıplak gözle bakıldığında parlak bir yüzeyden başka bir şey göstermeyen bir CD'nin okuyucuya takılmakla içindeki görüntüyü deşifre etmesi gibi, Allah kelamının insan diline aktarılmasının anahtarı olmuştur...

Kadir gecesini kadirli yapan işte budur...Rabbimiz, bizim için çok önemli olan bu geceyi, yine bizim için ayrı bir ikram ve lütuf gecesi de yapmıştır...Bin ay-ki ortalama bir insan ömrüdür-dan daha hayırlı yaparak kuluna ilahi bir piyango sunmuştur.

Kadir-i mutlak olan Mevla kulunun kadrini bilir...Yeter ki, kulu da onun kadrini bilsin!

Kadir gecemiz kutlu, Bayramımız mübarek olsun!

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..