Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kapalı giyinenlerin cahil, açık giyinenlerin ise kültürlü olduğu şeklindeki yanlış algı düzeltilmeli

Kapalı giyinenlerin cahil, açık giyinenlerin ise kültürlü olduğu şeklindeki yanlış algı düzeltilmeli
 

Halen var böyle bir algı. Eskiden köylük yerlerde kapalı giyerlerdi, şehirlerde ise açık. Oradan kalmış olmalı. Çevremizde kapalı giyinen kadın görünce ya köyden gelmiş olduğunu ya da dindar olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki okumamış, bilgisiz olduğunu düşündüğümüz kapalı kadınlar da oluyor.

Zaten neyin ne olduğunu bilmeden ön yargıyla hareket eden bir milletiz bir de hani dini hassasiyetin son yıllarda artması nedeniyle çarşıda pazarda kapalı giyinenlerin neredeyse yarı yarıya olduğunu görünce algımız daha da pekişiyor. Öte yandan hani kapalı açık yarı yarıya dedik ya e okumamışlar ile köyden gelenler bu kadar olamayacağına göre dini nedenle kadınların kapalı giydiği algısı da güçlü bir şekilde yerleşiyor. Öyle ki artık kapalı giyinmenin tek gerekçesi din oldu.

Yine de insanların kafasında kapalı giyinenlerle ilgili köylülük, okumamışlık algıları hala var. Birçok kadınımız giyimi nedeniyle bu yanlış algıya muhatap oluyor. Okumamış kadınlar kapalı giyiniyorlar. Kapalı giyinen okumuş ya da açık giyinen okumamış kadınımız yok mu? Ama bir kısım kadınlarımızın haksız yere rencide olmaması için (ki okumamış da olabilir ne olacak yani) bu yanlış algının değişmesi lazım.

Öte yandan kapalı giyinen kadınların haddizatında zaten pek eğitimli olmadıkları, iş ve sosyal hayatın içine girmedikleri bu nedenle de kültürlü olamayabilecekleri düşünülür ki bunu doğrulayan örneklere de rastlıyoruz. Bazı tutucu aileler kız çocuklarını okutmuyorlar ya da dini gerekçelerle okuma özgürlükleri kısıtlı gibi.

Ne olursa olsun kapalı giyinen kadınların bilgisiz olduğu şeklindeki yanlış algı genellenmemeli. Profesör olan kapalı kadın var. Eskinin aksine şimdilerde köylerde kapalılık azalırken büyük şehirlerde çoğalıyor. Kapalı kadınların bazıları da belki tahsil yapmıyor ama dini konularda kendini eğitiyor. Sonuç olarak halen var olan kapalı giyinenlerin cahil olduğu şeklindeki yanlış algının düzeltilmesi gerekir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..