Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

Kapıdaki azrail – 2

Kapıdaki azrail – 2
 

Küresel ısınma, ne yapabiliriz?

Ne yapabiliriz sorusuna iki bölümde cevap vermek mümkündür. Birincisi hükümetler bu konuda ne yapabilir? İkincisi bizler bireysel ve şirketler olarak ne yapabiliriz?

Önemli olan yaşama saygı duymak, insanoğlunun yaşam kalitesini artırmak, yeryüzündeki yaşamın çeşitliliğini korumak, yenilenemeyen kaynakların tüketimini en aza indirmek, yeryüzünün taşıma kapasitesinin üzerine çıkmamak, alışkanlıklarımızı değiştirmek, herkesin kendi yöresine sahip çıkmasına olanak tanımak, karbona daha az bağımlı bir ekonomi yaratmaktır.

Kyoto sözleşmesine karşı çıkan ve sera gazlarını kısıtlamayacağını beyan eden ABD hükümeti bu konuda geri adım atma aşamasına gelmiş durumdadır. En büyük kömür kullanıcısı Çin hızla temiz enerji kaynakları yaratma peşine düşmüş durumdadır. Eğer yüzyılın sonuna kadar dünyadaki yaşamın bitmesi istenmiyorsa çok acil olarak fosil yakıt kullanımına son verilmelidir. Tabii dev petrol şirketleri, enerjisini fosil yakıttan elde eden sanayi şirketleri kolay kazançları azalacağı için karşı çıkacaklardır. Onların inatlarını kırmak da biz bireylerin elindedir.

Kendi ülkemizi bu konuda analiz edersek manzara hiç de kötü değil. Ülkemiz hâlihazırda yeterli güneş ve rüzgâra sahiptir.  Mesela milyon dolarlar harcanarak petrol boru hatları döşeneceğine pekâlâ dev güneş enerjisi tarlaları oluşturulabilir. Sık aralıklarla dizeceğimiz rüzgâr enerjileri ile fosil yakıtlardan hızla kurtulabiliriz. Başlangıçta maliyetli görülse bile devamında işletim maliyeti dışında bir gider olmayacağı için çok ucuza gelecektir.

En temiz enerji elektrik enerjisidir. Tabii onu fosil yakıtlardan elde etmezsek. Hükümetler çalışmalarını bu yola kaydırmak zorundadırlar.

Bazı şirketlerin de bu konuda hassas davrandığını görmek insanı umutlandırıyor. Örneğin Tesla. Ürettiği elektrikli otomobiller başta depolama kapasitesi olarak yetersiz görünse de günümüzde bir şarj ile 700 km. gidebiliyorlar. Özellikle bu konuda Bor ilersi için parlak bir umuttur.

Bireysel olarak bizler de tasarruflarımızla sera gazı salımını bu günden itibaren azaltabiliriz. Benim tasarrufumdan ne olacak demeyin. Ünlü atasözüdür. “Damlaya damlaya göl olur”

Çok iyimser bir BM raporuna göre, 100 yıl içinde küresel ısınma yüzünden ortalama hava sıcaklığı 1,8 derece artacak. Denizler 59 cm. yükselecek ve İstanbul gibi kıyı şehirlerinin büyük bölümü sular altında kalacak. 3 milyar kişi su sıkıntısı çekecek ve 600 milyon insan kuraklık yüzünden ölümle burun buruna gelecek

Saygın haftalık haber dergisi Time, felaketi önlemenin pratik yollarını açıkladı. Time’a göre, küresel ısınmayı engellemenin en önemli yolu enerji tüketimini azaltmak. Daha az tüketim, ısınmaya yol açan kirli gazların atmosfere daha az salınması anlamına geliyor. İşte öneriler:

1 Mısır yakıtı kullanın
ÇÜNKÜ dünyadaki otomobillerin yarısı, petrol yerine mısırdan üretilen etanol yakıtını kullanırsa küresel ısınmaya yol açan gazları atmosfere salınımı yüzde 7 düşer.

2 Evinizi izole edin
ÇÜNKÜ küresel ısınmaya yol açan gazların yüzde 16’sından konutların enerji tüketimi sorumlu. Evlerin izole edilmesi ısınma enerjisini yüzde 40 azaltır.

3 Ampulleri değiştirin
ÇÜNKÜ sadece 7 watt harcayan çevre dostu ampuller 40 watt’lık standart bir ampul kadar ışık yayabiliyor.

4 Sokakta LED ampul
ÇÜNKÜ Cadde aydınlatmalarının 18 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Yüzde 40 daha az elektrik harcayan LED ampuller, 2 kat daha pahalı ama 5 yıl kullanılıyor.

5 Ciplere ağır vergi
ÇÜNKÜ 1,8 litre motor hacmine sahip bir sedan otomobil kilometrede 170 gram karbon gazının atmosfere salınmasına yol açıyor. Ciplerde bu oran 2 kat fazla.

6 Organik kıyafet giyin
ÇÜNKÜ içinde tamamen doğal ortamda yetişmiş pamuktan yapılan yüzde 100 organik kıyafetler üretilirken yüzde 60 oranında daha az enerji harcanıyor.

7 Yolculuğu paylaşın
ÇÜNKÜ araştırmalar otomobil kullananların yüzde 38’inin yalnız seyahat ettiğini gösteriyor. İşe gidip gelirken otomobille topluca seyahat edin.

8 Jeotermal ısıtma
ÇÜNKÜ 13 dereceye kadar ısıtılan suyun merkezi bir sistemden binaya dağıtarak, doğalgazlı ısıtmaya destek sağlanabilir ve enerji tüketimi düşürülebilir.

9 Hybrid otomobil
ÇÜNKÜ elektrik ve benzin olmak üzere iki motora sahip olan hybrid otomobiller, yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sağlıyor.

10 Ekolojik makyaj
ÇÜNKÜ içerdiği kimyasal maddelerden dolayı kozmetik ürünlerin birçoğu çevreye zarar veriyor. Bitki özlerinden yapılan organik makyaj ürünleri moda oldu.

11 Kırmızı et yemeyin
ÇÜNKÜ kırmızı et yemeyi azaltarak ısınmaya yol açan sera gazlarının oranı yüzde 4 azaltılabilir. Dünyada 1.7 milyar inek, 1.5 milyar koyun var.

12 Plastik kullanmayın
ÇÜNKÜ plastik doğadan 1000 yılda temizleniyor. Yılda 500 milyar poşet kullanılıyor. Sadece yüzde 3’ü kâğıttan...

13 Geri dönüşümlü kağıt
ÇÜNKÜ geri dönüşümlü kağıdın üretimi yüzde 60 enerji tasarrufu sağlıyor. 

Yılda 900 milyon ağaç kâğıt üretimi için kesiliyor.

14 Toplu taşıma kullanın
ÇÜNKÜ sera gazlarının yüzde 14’ü araçlar yüzünden atmosfere salınıyor. Otobüse binerek bu oran yarı yarıya azaltılır.

15 Bekleme modu
ÇÜNKÜ araştırmalar evlerde harcanan elektriğin yüzde 75’ini bekleme modunda tutulan televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazların harcadığını ortaya koyuyor.

16 İnik lastiklere dikkat
ÇÜNKÜ havası inik lastiklerle seyahat etmek benzin tüketimini yüzde 10 oranında artırır.

17 Küçük evde oturun
ÇÜNKÜ 200 metrekarelik bir evi ısıtmak için, 100 metrekarelik bir evden 2,5 kat daha fazla enerji harcanması gerekiyor.

18 Eski kıyafeti verin
ÇÜNKÜ eski kıyafetlerin eritilip yeniden kumaş haline getirilmesiyle yüzde 76 enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

19 Gökdelene izin verin
ÇÜNKÜ cam dış cepheye sahip olan gökdelenlerin ışıklandırma ve ısıtma giderleri, beton bir binaya göre daha az.

20 Kravat takmayın
ÇÜNKÜ kravat takmayarak sıcaklamazsınız. Erkek çalışanların tümü kravat takmazsa, klimalar daha az çalışır ve daha az enerji harcanır.

21 Pamukluları atmayın
ÇÜNKÜ pamuklu kıyafetler, sentetik madde içermediği için geri dönüşüm yapılamıyor. Ne kadar giyilirse o kadar kardır.

22 Ofis değil evde çalışın
ÇÜNKÜ imkânı olanlar ev-ofislerde çalıştığında ulaşım nedeniyle ortaya çıkan sera gazlarının azalması bekleniyor.

23 Karbon gazı denize
ÇÜNKÜ atmosfere her yıl salınan 7,3 milyar ton karbon gazının yüzde 10’u okyanus tabanında depolanabilir.

24 Yazın pencere açın
ÇÜNKÜ klima yerine bir pencere açarsanız yıllık 22,7 ton olan kişi başı karbon gazı salınımınızı 1.8 ton azaltırsınız.

25 Bahçenize bambu
ÇÜNKÜ sadece çapı geniş dallara sahip olan bitkiler, saldıklarından daha çok karbon gazını emerler.

İzmir, 13.02.2017

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..