Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '16

 
Kategori
Kitap
 

Kar ve kan

Kar ve kan
 

KAR VE KAN (Hakkari'nin Başörtüsü)
 
Erhan Pınarbaşı'nın Hakkari ve terör sorununu anlattığı yapıtı Kar ve Kan (Hakkari'nin Başörtüsü) beşinci basımı Alkış Yayınları arasında yaptı.
 
YAKIN TARİH
 
Erhan Pınarbaşı bir güvenlik görevlisinin üzerinden ördüğü romanında ülkemizde ve bölgemizde yakın tarihte yaşananları anlatıyor. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde terör eylemleriyle yapan PKK terör örgütünü veriyor, yapıtın genelinde. Yakın zamanda bu örgütle güvenlik görevlilerimizin (köy korucularının da içinde olduğu)  verilen bir mücadeleyi anlatıyor.
 
ABD'nin Irak'ı işgal sürecine de bu yapıtta tanık oluyoruz. Irak'ın ABD uçaklarınca bombalanması sonucunda ülkemize gelen mülteciler ve sonrasını da bulabiliyoruz, Kar ve Kan (Hakkari'nin Başörtüsü) ' da.
 
"Radyo ilk haberi verirken Cemil yatağa uzanmıştı. 'Amerika Birleşik Devletleri savaş uçakları gece 02.00 itibarıyle Irak'ı bombalamaya başladı.' Kalktı yatağın içine oturdu. Birkaç dakika sonra kapının çalmasını beklemeye koyuldu." (s.298)
 
HAKKARİ DEDİKLERİ
 
Erhan Pınarbaşı, Kar ve Kan (Hakkari'nin Başörtüsü) adlı yapıtında uzam olarak Hakkari ilimizi seçiyor.  Bir yandan kentin coğrafi ve sosyal durumuyla ilgili bilgi verirken bir yandan da daha önce kaleme alınmış iki yapıttan okura kimi alıntılar sunuyor.
 
Erhan Pınarbaşı kentin coğrafi konumunu çok iyi okura sunarken (İran ve Irak'la sınır komşuluğu) terör örgütünün bu durumu nasıl kullandığını veriyor. Hakkari'de terör ve teröre karşı verilen mücadeleyi bir güvenlik görevlisi kahramanı aracılığıyla aktarıyor.
 
"Cemil görevini yapmanın huzuruyla Hakkari'ye indi. İlk kez cesetlere dikkatli bakmamış, onların görüntülerini hafızasına kazımamıştı. Yine de aklına takılan bir şey vardı. Cemil, kendisinin yalnız olmadığını, birçok kişinin de kabus görmese bile bunalımda olduğunu düşünüyordu." (s.255)
 
Yazar bir yandan, bu kentle ilgili daha önce yazılmış  iki ayrı yazarın kitabından okura bölümler sunarken bir yandan da o anki durumunu aktarıyor. Bu sayede okura kentin dününü ve bugününü bir yapıtta öğrenme olanağı sunuyor.
 
Pınarbaşı'nın zaman zaman yapıtında aktarımda bulunduğu yapıtlardan birisi Müfettiş Selahattin Şimşek'in öteki ise Muzaffer İlhan Erdost olduğunu okuyoruz. İki yazarın da Hakkari'de görevleri nedeniyle bulundukları ve duyarlı davranarak kentle ilgili izlenimlerini, düşüncelerini kitaplaştırarak paylaştıklarını öğreniyoruz.
 
Erhan Pınarbaşı Kar ve Kan (Hakkari'nin Başörtüsü) adlı yapıtında bir yandan Hakkari'nin sosyo ekonomik yapısını ortaya koyuyor, bir yandan da terör sorununu irdelerken yakın tarihimizin önemli olaylarını da yapıtına aktarıyor.
 
MUSTAFA ASLAN
 
....................................
 
Kar ve Kan (Hakkari'nin Başörtüsü) (Roman), Erhan Pınarbaşı, 5. Basım:Alkış Yayınları, Ankara, 2011
 
Toplam blog
: 4
: 232
Kayıt tarihi
: 03.10.11
 
 

kültür, sanat, yemek, kentler ve insanlar, yeni kitaplar, sinema ..