Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Karbonhidrat yeme isteği yaratan besinler neler?

Karbonhidrat yeme isteği yaratan besinler neler?
 

Ülkemizde hızla artan şeker hasta sayısı bazı konularda halkın bilinçlenmesi gerektiğini bizlere açıkça gösteriyor. Karbonhidratlı besinler şeker hastalığının en büyük düşmanı.

Bir dilim ekmek yedikçe daha çok yemek mi istiyorsunuz?

Bunun sebebi karbonhidrat tükettikçe daha çok yemek istememiz...

İşte karbonhidrat tükettiren besinler:

Uzmanlarca fazla miktarlarda karbonhidrat tüketimi genellikle karbonhidrat yemek istenen açlık krizleriyle bağdaştırılıyor.

Nişastalı karbonhidratlar, şekerler ya da her ikisini birden tüketsek de, bu döngü birbirini tetikleyecek gibi görünüyor.

Ne kadar karbonhidrat tüketirsek, o kadar karbonhidrat yemek isteriz.

Karbonhidrat ağırlıklı birçok besin, aşırı tüketime yatkındır. Çünkü bu besinler protein açısından zengin yiyecekler kadar doyurucu değildir. Ayrıca karbonhidratlar açlık krizlerini tetikler.

Eğer açlık krizlerimizi kontrol altına almak istiyorsak karbonhidrat tüketmekten kaçınmalıyız!

Şekerli içecekler karbonhidrat yeme isteğimizi tetikler. Birçok kişi yalnızca su tüketmek yerine soft içecekler, kahve, ya da enerji içecekleri tüketmeyi tercih ediyor.

Bu içeceklerin şekerli tadı yalnızca beslenme planımıza kalori açısından katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda tatlı yeme isteğimizi pekiştirerek daha çok tatlı yemek istememize neden oluyor.

Böylesi bir durum şeker hastalığı olanlar veya şeker hastası olma riski bulunanlar için çok büyük tehlike.

Şekerli içecekler tüketmek yerine maden suyu, soda ve su tüketmeye özen göstermek, aslında sağlığımız açısından da çok önemli. Krizlerimizi bastırmak için bitki çayı da içebiliriz. 

Şeker içermeyen içecekler içebilir, kahvemizde şeker kullanmamayı tercih edebiliriz, böylece tatlı isteğimiz köreltir ve karbonhidratlardan uzak durabiliriz!

Bildiğiniz gibi patates en çok tüketilen sebzelerin başında geliyor. Patatesler diğer tüm sebzelerden çok miktarda karbonhidrat içeriyor ve içinde bulunan nişasta oldukça çabuk sindiriliyor.

Bunun sonucu olarak patates tüketildiğinde kan şekeri seviyelerinde ani bir artış ve düşüş yaşanıyor. Kan şekerimizdeki bu ani dengesizlik bizde karbonhidrat tüketme isteği yaratıyor.

Kızarmış patates, püre ve fırında pişen patateslerden uzak durmak gerekiyor.

Tatlılar ve şekerler yedikçe daha çok yeme isteği yaratan yiyeceklerin başında geliyor. Tabi bu da hem kilo almaya, hem de şeker hastalığı riskini arttırıyor.

Birçok insan için tatlıdan yalnızca bir iki çatal almak ya da bir tane şekerleme yemek neredeyse imkânsızdır. Çünkü o insan açık veya gizli şeker hastasıdır.

Şekerleme ve tatlılarda bulunan şeker beynimiz için oldukça ödüllendiricidir ve bu nedenle yedikçe daha çok isteriz.

Tatlı krizlerinizi önlemek istiyorsak beslenme düzenimizden birçok şeker ve tatlıyı çıkarmalıyız.

Kendimizi ödüllendirmek istediğimizde böğürtlen ve bir kaşık balla tatlandırılmış bir kâse yoğurt yemeyi tercih edebiliriz.

Veya kavrulmuş badem, bir iki kare bitter çikolata da bizi karbonhidrat krizlerinden uzak tutmaya yardımcı olabilir.

Ekmek, pirinç ve makarna da yedikçe daha çok yeme isteği yaratan karbonhidratlı besinler arasında yer alıyor.

Nişastalı yiyecekler kan şekeri seviyemizi en az tatlı ve şekerlemeler kadar etkiler. Ekmek, makarna, pirinç, kraker, un ve kahvaltılık gevreklerde bulunan nişasta kolayca sindirilerek şekere dönüşüyor.

Kısa zamanda ne kadar nişasta tüketirsek, kan şekerimiz o kadar yükseliyor ve hızlı bir düşüşe geçiyor.

Bu kan şekeri dengesizlikleri yemek yedikten sonra tekrar yemek istememizin başlıca nedeni.

Özellikle karbonhidrat ağırlıklı besinlerden yiyenler, 1 saat sonra tekrar acıktığını hissediyor.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..