Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

15 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Karın Doyurma, Kötü Beslenme Gizli Açlığa mı Sebeb Oluyor?

Karın Doyurma, Kötü Beslenme Gizli Açlığa mı Sebeb Oluyor?
 

  Günümüzde önemli   beslenme  sorunlarından biri de gizli açlıktır. Gizli açlık  az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görülen bir beslenme sorunudur. Besinler gerek fiziksel gerekse zihinsel  anlamda beden sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir.

  Bu nedenle  kaliteli yaşam  sağlığın korunması  için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir.  Sağlıklı beslenme ile Yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda  kişisel farklılıklar  dikkate alınarak  besinler sayesinde  sağlamak gerekir. İnsan  bedeni için her besin öğesinin  önemi ve  her birinin ayrı görevi vardır. İnsan bedeni besinlerden aldığı besin öğelerinden, bazı besin öğelerinin sentezleyebilir.  Sentezleyemediği  besin öğelerini ise besinler  sayesinde temin eder.

  Karın doyurmak, yeterli  ve dengeli beslenmek anlamına gelmez.     Ancak   dengeli beslenilmediğinde veya besin değeri zengin, güvenli besine ulaşılmadığında dahi, selenyum, demir, çinko, iyot,  gibi hayati önem taşıyan  mikro besin öğelerinin vitamin ve mineral yetersizlikleri ortaya çıkabilir.  Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği ve ise “gizli açlık” olarak tanımlanmaktadır. Gizli açlık, gerek yetersiz beslenme gerek aşırı beslenme durumunda ortaya çıkabilen beslenme sorunudur.

 Günümüzde tüm dünya da  yaşanan da şişmanlık ve obezite  ve beslenmeye bağlı hastalıkların  görülme sıklığının artması ile birlikte  elzem besin öğelerine olan ihtiyaç da artmaktadır. Yaşam kalitesi için önemli  besin öğelerinin yetersiz alımının sonuçları kısa veya uzun vadede belirti vermeyebilir. Ancak Gizli açlık, dikkat dağınıklığı, zeka gelişimi  kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo artışı  fiziksel ve zihinsel gelişme sorunları   hatta ölümler  gerçekleşebilir.  .

Rakamlar anlatıyor :

 Gizli Açlık Dünya nüfusunun %10’u yani yaklaşık 795 milyon kişi açlıkla mücadele etmektedir.

Yılda ortalama 807 bin çocuk A vitamini, çinko veya diğer besin öğesi yetersizlikleri yani gizli açlık sebebiyle gelişim bozukluğu yaşamaktadır.

Küresel sağlık  sorunlarının  %10’undan Vitamin ve mineral yetersizlikleri sorumludur.

UNİCEF’e göre her saniyede bir çocuk beslenemediği için hayatını kaybetmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların %40’ının demir eksikliği  sonucu sağlıkları bozulmaktadır.,

Ağır anemi her yıl 50.000’den fazla kadının doğum sırasında ölümüne neden olmaktadır

Ülkemizde beslenme sorunları ve metabolik hastalıklar bağlı ölüm oranı %5.1’e ulaşmıştır.

Dünya sağlık örgütü (WHO ) ne göre:

         -Her yıl, 5 yaş altı ve 7 milyon çocuk, gizli açlık sebebiyle hayatını kaybetmektedir.

  -Dünyada her yıl 6 ay – 5 ay arası 450.000 çocuğun çinko yetersizliğine bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini bildirmektedir.

         -Türkiye’yi çinko yetersizliğinin görüldüğü Mısır, İran, Irak, Hindistan, Çin, Pakistan gibi ülkelerin başında göstermektedir.

    Sağlıklı yeterli  ve dengeli beslenme her yaş grubu özellikle bebekler, hamileler, yaşlılar için çok önemlidir. Karın doyurmak değil kaliteli beslenebilmek için sağlıklı besin, sağlıklı pişirme yöntemleri doğru porsiyonlar ile  her yaş grubuna beslenme bilincinin ve farkındalığının kazandırılması gerekir.

 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..