Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Karışık milliyetli ailelerde aile hangi milliyete yakınlık duyuyorsa milliyeti odur

Karışık milliyetli ailelerde aile hangi milliyete yakınlık duyuyorsa milliyeti odur
 

Tek derdimiz bu mu kaldı demeyin, yabancıyla evlenmek şimdilerde moda. Bırakın yabancıyı eskiden mümkünatı olmayan başka millet, din, mezhep evlilikleri sıradanlaştı. İlim için Çin’e gitmeyenler, karı için Çin’e gidiyorlar. Saf ırk kalmadı da karışığı da karıştı. Türkiye’de Türk nüfus oranı %75 ya anketlerde Türk’üm diyen %44 çıkıyor. Türk olduğunu söylemeyen %31 gerçekten Türk olmayabilir. Yani bu kadar karıştık. Baba tarafından Kürt, annesi Laz’mış; nüfus kâğıdına Türk yazmış. Kızını Çerkez’e vermiş, gelini Arnavut; bir nesil sonra Türklüğün mü kalır!

Bunlar önemli değil... Ne demek önemli değil; herkes aslını birlikte getiriyor. Ermeni baba oğluna Gregoryen dedi, Türk karısını da kırmadı Aslan ekledi; şimdi bu çocuğun aslı noldu? Bu konuda aileler arasında kavga, eşler arasında tartışma çıkıyor. Özellikle soyuna pek düşkün Türkler “Benimle evlendiysen benden oldun” diyor, başka milliyete, inanca, mezhebe girmiyor.

Bir de “Hangimizin milliyeti ön planda olacak” tartışması var… Evlendiğiniz kişi Türk’se boşuna hiç bu tartışmaya girmeyin, Eskimo olsanız bile Türk’sünüz. “karımı seviyorum onun için milliyetimden de dinimden de vazgeçerim” diyenler ne yaptığını bilmeyen insanlar. Bunların zaten milliyeti dini falan da pek var sayılmaz. Ne demek vazgeçerim, o diretiyorsa sen de diret. Senin milliyetinin inancının onuru yok mu? Seninle evlenen senin dinini milliyetini kabul ederek evlenmiş olmak gerekir. Benimle evlenirsen dinini milliyetini unut denir mi? Hatta Türkiye’de şöyle bir şey de var. Alevi Sünni ile evlendiğinde kadının Sünniliğe girmesi bekleniyor. Tersi olduğunda da Aleviliğe. Kız vermişseniz gitti, almışsanız sizin malınız.

Din milliyet konusunda iki taraf da hassasiyet taşıyorsa o evlilik yürümez zaten. Bir taraf ya da bazen iki taraf önemsemiyor tartışma olmuyor. Çocuklara hangi ismin konulacağı konusunda tartışmalar oluyor. Alevi Ömer ismine gıcık, o da illa Ömer koyacağım diyor; koyma daha, Semer koy Allah Allah! Senin ailen benim ailem meselesi de var. Valla ben oluyum ailem falan tanımam, hangi aile daha iyiyse onu severim.

Karışık milliyetli aileler aslında renkli ailelerdir. Anne Türk, baba Kürt, gelin Laz, damat Arap al sana rengârenk bir aile. Yalnız burada birbirlerine benzemeye çalışmayacaklar. Diyarbakırlı Kürt gelinimiz var “Size alıştım, sizin gibi oldum” diyor. İyi halt ettin dedim, kendin olarak kalsaydın da biz de Kürt kültürünün nimetlerinden yararlansaydık!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..