Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '17

 
Kategori
Dünya
 

Katar profili

Katar profili
 

Bugünlerde Katar’la ilgili haber çok. Katar birden bire dünya gündemine düştü ve Ortadoğu krizinin ortasına oturdu.

 Katar 11.586 kilometre karelik bir yüz ölçüme sahip. Son sayımlarda ortalama iki buçuk milyona yakın bir nüfusu var. Diğer körfez ülkelerinden Kuveyt , Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaştıracak olursak, Bahreyn bir buçuk, Birleşik Arap Emirlikleri dokuz  buçuk, Kuveyt dört milyon civarında.

Körfezde bir yarımada olan ülkenin tek bitişik komşusu Sudi Arabistan.

Kişi başına düşen milli gelir 140.000 US doları. Başkenti Doha.  

Katar, belli bir süre Osmanlı egemenliği altında kalsa da 1915 yılında Osmanlı askerlerinin çekilmesi üzerine İngiliz hakimiyetine giren Katar, 1971 yılında İngiltere’den bağımsızlığını aldı.

Ülke petrol, özellikle doğalgaz zengini. Dış ülkelerde özellikle bankacılık ve endüstri alanlarında yatırımları var.   Nüfusun çok büyük bir kısmı göçmen. Bunlara gurbetçi adı veriliyor. Kuruluşları ve işletmeleri çalıştıranlar genelde Amerikan ve Avrupalı. Alt kademelerde hizmet edenler Asya ve Afrikalı göçmenler. Bunlar için 50 derece sıcağın altında düşük ücretle çalışmak ve yirmi kişilik odalarda kalmak gibi yaşam şartları ağır.

Katar, muhafazakar bir ülke olarak bilinse de sosyal yaşam oldukça canlı . Diğer muhafazakar Arap ülkeleriyle karşılaştırıldığında burada insanlar daha eğitimli.

Alışveriş merkezleri, dinlenme yerleri mevcut. Deniz kıyılarında restoranlarda nefis yemeklerle birlikte yorgunluk kahveleri içilebilir. İnsanlar, kadın da olsa yabancılara karşı çekingen davranmaz. Büyük oteller ve buradaki gece kulüplerinde erkekler için eğlence,  güzel kadınlar eşliğinde  istemediğiniz kadar. Alkol turistlere serbest, bu konuda edebiyle usulüne uygun içene bir şey yok. Diğer türlü har gür çıkaranların önceden ödediği depozit geri ödenmiyor. Kendi vatandaşlarına ve Müslümanlara alkol servisi yasak görünse de delinebiliyor. Alkol için izin lisansı almak gerekiyor. Maaşın ancak %10’u alkol için harcanabilir, yani limitli.

Katar’da petrol ucuz, yiyecek dışardan ithal olması nedeni ile pahalı.

Katar bir gurbetçi ülkesi. Gurbetçiler Batıdan, Doğudan. Herkesin yetenek ve becerisine göre iş ve işine göre maaş. Kadınlara göre erkek gurbetçi daha fazla. Her iki cinsiyetin sosyal yaşamı huyuna ve karakterine bağlı. İster içine kapanık, evde, ister dışarıda, barda, otelde, dansta. Herhangi bir Avrupa ülkesinden daha az güvenli değil. Kadınlar araba kullanarak işlerine gidip geliyor.

Yabancı kaynaklardan göz atarak edindiğim bilgiler kısaca böyle.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..