Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

10 Mart '10

 
Kategori
Kitap
 

Kavgam ve sansürler

Kavgam ve sansürler
 

Adolf Hitler'in Kavgam adlı kitabı, 2007'den beri Türkiye'de basılamıyor.

Yasak...

Kavgam'ın devamı sayılan “Kavgam 2” kitabı serbest...

Aynı adamın yazdığı iki kitaptan birisi yasak, birisi serbest... Tezata bakar mısınız?

İkinci kitap, birinciden daha mı az “ırkçı”, daha mı az “nazi”?

Hayır... Kitabın birincisinin yasak olmasını Alman hükümeti sağlıyor, çünkü yayın hakkı Alman hükümetine ait.

Ve Alman hükümeti, Kavgam'ın Türkiye'de yayınlanmasını istemiyor. Kendi şarkıcıları olan Rammstein'in bildiğim kadarıyla bir albümü de Almanya'da basılamamıştı.

Yani Almanya hükümeti bu tür konularda sansürü seviyor. Fakat aynı sansür sevgisini ülkemizde de uygulamaya kalkması ilginç bir olay...

Ayrıca Almanların kitabın Türkçe yayınlanmasından neden bu kadar rahatsız oldukları da anlaşılmaz bir durumdur.

Kavgam, Hitler'in düşüncelerinin anlaşılması için ilginç bir kaynaktır. Kavgam yasaklanınca ne Hitler tarihten silinebilir, ne de yaptıkları yokmuş gibi görülebilir. Hiçbir sansürde böyle bir başarı kazanılamamış ki, Hitler'de başarılanabilsin.

Aksine, yasaklanan her şey, doğal olarak merak uyandırır ve talep gelir. Hitler'in Kavgam'ı yasaklandıktan sonra korsan kitapçılarda uzun süre baş tacı kitap olarak satıldı ve okundu.

Türkiye'de kitap sansürü konusu, herhalde kimse kitap okumadığından olsa gerek, Almanya kadar değil... Sansürlenmiş kitaplara örnek vermek gerekirse Amstrong'un bir “Bozkurt” kitabı vardır. Atatürk'ün “okunsun” emrine rağmen çoğu yeri siyah şeritle sansürlenerek basılmıştır. Bu kitap sansürlenmeseydi, günümüz şartlarında Atatürk sevmez kişilerin severek okuduğu bir kitap olabilirdi. Bir insan hem eşcinsel, hem kadın düşkünü hem de pedofili nasıl olabilir?

Yazınca oluyor işte...

Sansürlenen bir başka Atatürk kitabı da, Atatürk'ün kendi dikte ederek Afet İnan'a yazdırdığı “Medeni Bilgiler” kitabıdır. Bu kitabın da din bölümü tamamen sansürlenmiştir. Daha önceki “Atatürk, dinler ve İslam dini hakkında ne diyor” adlı makalemde de bundan bahsetmiştim.

Kitaptan kısa bir özet vermek gerekirse;

Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların vesairenin Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilâkis, Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. Bu pek tabii idi. Çünkü, Muhammedin kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde, şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu.

Yani devlet, kendi Atatürk imajını sağlamak için bu bölümleri sansürlemek zorunda hissetmiş. Üstelik sansürlediğini de duyurma gereği hissetmemiş. Can Dündar'ın Mustafa'sı olmasaydı pek çok insan böyle bir bölümün varlığını dahi bilmeyecekti.

Hiçbir sansür sonsuza değin gizli kalamaz ve açığa çıkar. Hiçbir sansür, gerçekleri değiştiremez ve hiçbir sansür olmuş olayları olmamış gibi söylenmişleri söylenmemiş gibi gösteremez.

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..