Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kavgaya sebep olacak sözü duymuyorsun ya adamın dibisin!

Kavgaya sebep olacak sözü duymuyorsun ya adamın dibisin!
 

Hem kötü söz sahibine ait diyorlar hem de lan desen kavga ediyorlar. Söylenen kötü sözü sadece kendisi duymuş, yani kimse bilmiyor. İstese duymamış gibi yapabilir ya da sinirle o an için söylendiğinden eminse aldırmaz çeker gider.

Ama hiç böyle olmuyor, hiç kimse böyle yapmıyor. Sana yapılan küfrü hakareti herkes duydu, üstelik bilerek düşmanlıkla söylüyor ve ısrar ediyorsa istesen de arkanı dönüp gidemezsin.

Bu iki durum yarı yarıya; yarısı sinir hali, yarısı bilerek. Bilerek yapıldığında kimseye sözü yut diyemeyiz. Ha ite köpeğe bulaşmayım diye yutar, bizim için evliya nezdindedir.

Anlık sinir durumlarını duymayan insanlar gözümde müthiş büyüyorlar. Bazıları köpek havladığı zaman karşılık verir. Bazısı da hiç istifini bozmaz. Köpekle muhatap olmaz; bu durum ona benziyor.

Lakin mutlaka haklı olmanız gerekir; değilse… Hatam varsa küçük bir çocuktan bile özür dilerim!

Lafla sözle harekete geçen basit insandır; tıpkı havlayan köpeğe karşılık veren gibi. İnsanın harekete geçmesi için ortada çok ciddi bir durum olmalıdır.

“Kız kardeşin güzel” Evet, güzeldir teşekkür ederim. “Onu çok beğeniyorum.” Olabilir, o da seni beğenirse… Bundan sonra konuşma nasıl cereyan etti belli değil, adamı bizimkinin elinden zor aldılar!

Budur işte, ölçünüz bu olacak! Kabul edemeyeceğimiz; kız kardeşimize söylenen terbiyesiz söz değil o sözün kız kardeşimizin onurunu, namusunu zedeleyecek biçimde uluorta söylenmesidir. Değilse onu istiyorsan o da seni istiyorsa evlenin o zaman istediğini söyle!

“La bu adam sana küfür etti” Sağır değilim duydum ama duymamazlıktan geliyorum görmüyor musun? Küfür edeni değil sizi tahrik edeni dövebilirsiniz!

Halkımıza göre bu tür insani davranışlar korkaklık olarak algılanıyor. Ama aynı halk lan dediği için kavgada öldürülen oğlunun cenazesinde viyak viyak! Senin istediğin onurunu korumuş işte niye üzülüyor ağlıyorsun? Oğlun yiğit biri, kendisine lan demişler, hazmedememiş kavga etmiş ve ölmüş.

Bu tür olayların kaynağı kişiler kadar içinde yaşadığımız çevre de.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..