Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

18 Ekim '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kayırmalı Kazançlar

Kayırmalı Kazançlar
 

Kiminin talih kuşu vardır, omuzundan uçmaz.


Gazeteden okudum, öğretmen bir genç atanamadığı için canına kıymış, çok yazık olmuş. Ailesi Allah bilir nasıl perişandır. Gencin hayalleri yıkılmış, umudu tükenmiş olmalı; yine de bu yanlışı yapmamalıydı. Gencecik bir insan emeklerinin semeresini alamadığından, canından caymış. Kime kızalım şimdi?
 
Bazıları arkalıkları sayesinde taş atıp kolunu yormadan iş buluyor. Bazısı da yorulduğu halde hakkını alamamaktan hayattan bıkıyor. Oysa hayat değil insanları yoran, insanların düzenlediği sistemlerdir yanlış olan.
 
Dünyada alın teriyle ekmek yiyenler, emeğinin karşılığını tam alanlar azınlıktadır. Çoğunlukla arsızlar ve ağlayıp kendini acındıranlar, bağırıp çağıranlar ve iki yüzlüler kazanırlar. Ama haksız bir kazancın, onurlu bir kaybedişe asla ulaşılmayacağını bilmeli insan ve hep iyi yürekli olarak kalmalı.
 
Üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış gençler; lütfen gözyaşlarıyla hayat mücadelesi eden olmayın. Birilerine ağlayıp, yalvarıp torpil yaptırarak işe alınıp başkasının hakkını yiyen olmayın. Sabredin, başka işler edinin. Ama asla olumsuzluğa kapılmayın, can tatlıdır kıymayın.
 
Ülkemde çok partili döneme girildiğinden beri bir torpil olayı, adam kayırmacılığı gerçeği var maalesef.
Fakat bu kayırma garibanla yardımlaşmadan ziyade, yakınını işe aldırma şeklinde oluyor.
Ülkemin insanı çoğunlukla Müslüman'dır, ama bencildir bazıları "Makama ben geleyim, sen gelme" fikrindedir. Makama gelincede en yakınlarını yanına toplar.
 
Benim bizzat torpille işe alınanlara şahit olduğum durumlar öyle çok ki, torpil yapan insanları yüzlerine karşı "haksızlık yapmayın" diye uyarıyorum. "Tamam" diyorlar, az sonra bir bakmışsınız bildikleri türküyü okuyorlar. Yazıma konu etmek isterdim onları, lakin torpile kılıf bularak durumu yalanlayabililer diye yerlerini ve isimlerini vermiyorum. Onlar kendilerini biliyorlar zaten, vicdanları rahatsa mesele yoktur.
 
Almanya'da İngiltere'de, Amerika'da Fransa'da, akla gelebilecek daha başka ülkelerde adam kayırıcılık yapılmıyor. Bizim Türk Milleti nerede olursa olsun yandaş kayırmacılığı yapmaktan geri durmuyor. 
 
Torpilli eleman alımında imtihan puanına bakılmıyor. Hatır gönül adına sorgusuz, sualsiz, mülakatsız işe kayırma yapılıyor. 
Yani birileri "iş iş" diye koşuştururken, birilerinin de iş ayağına geliyor. Hatta bazısı beğenmiyor kolay bulunan işi, parasını az buluyor, daha yüksek mevkiler istiyor. Arkalığın çok güçlüyse istenilen mevki veriliyor. Kişiye ücretsiz kalacak yer bile temin ediliyor. Güzel kıyak değil mi?
 
Kolayca yandaş kayırması yapanları ve işe girmek için torpil yaptıranları hiç anlamıyorum. Bu birazcık hak yeme olmuyor mu, bir bilen sorumu cevaplandırır merakımı giderirse memnun olurum. 
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..