Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '13

 
Kategori
Trafik
 

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz
 

Kusura İtiraz


Bir trafik kazası meydana geldiğinde kazanın oluş şekli hakkında anlaşırsanız polis çağırmadan kendi aranızda tutanak tutabilirsiniz. Bu durumda tutanakta kusuru siz değil sigorta şirketleri belirler.

 
Anlaşmalı tutanakta sigorta şirketlerinin belirlediği kusura itiraz prosedürüne aşağıdaki yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz :
 
 
Eğer aranızda anlaşamaz iseniz ya da anlaşmalı tutanak tutamayacağınız haller varsa en önemlisi ölümlü yaralamalı bir kaza ise yetkili trafik zabıtası ( Jandarma – Polis ) gelerek tutanak tutar.
 
Bu tutanağı uygulamada hemen alamazsınız genelde ertesi gün verirler aldığınızda bazen hem kazanın oluş şeklinin yanlış hem de kusurlu olmadığınız halde kusurlu gösterilmeniz durumları ortaya çıkabilir.
 
Kaza tespit tutanağında kusurlu iseniz neler olabilir ? 
 
Trafik para cezasına çarptırılabilir
 
Sigorta hasarsızlık indiriminizi kaybedebilir
 
Aleyhinize açılacak tazminat davası ile araç hasarı, değer kaybı, kar kaybı gibi ummadığınız tazminat talepleri ile karşılaşılabilir
 
Çalıştığınız kurum tarafından kusurunuz gerekçe gösterilerek işinizden atılabilir
 
Ceza puanınıza etki yaparak ileride sürücü belgenize alıkonulabilir
 
En önemlisi ölümlü yaralamalı bir kaza ise ceza yargılamasında para ya da hapis cezasına mahkum olabilirsiniz. ( Maddi hasarlı kazalarda da çok nadiren tehlikeli araç kullanmaktan dolayı ceza yargılaması yapılabilir )
 
İtiraz nereye yapılmalı ?
 
 
Eğer ilgili tutanakla beraber para cezasına da çarptırılmışsanız itirazınızı ( tutanağı düzenleyen görevlinin bağlı olduğu birimin ki ) genelde bu kazanın meydana geldiği yer oluyor Trafik Mahkemelerine büyükşehirler haricinde Trafik Mahkemeleri olmadığı için Sulh Ceza Mahkemelerine yapmalısınız. Bazen ceza mahkemeleri memurun yaptığı hatalı idari işleme itiraz gibi düşünerek İdare Mahkemesine dava açılmasını belirtmekte iseler de Uyuşmazlık Mahkemesi bu konuda İdari Yargının görevli olmadığını kesin olarak belirtmiştir.
 
Eğer kaza yaralamalı ve ölümlü bir kaza ise ceza kovuşturmasına konu olacak nitelikteyse itirazınızı orada da yapabilirsiniz ancak kovuşturma genellikle geç başladığı için ileride sıkıntı yaşanabilir bazı ölümlü kazalarda savcılık zaten olaydan hemen sonra kaza zaptı olmasına rağmen kendiliğinden keşif yaparak kaza tespit tutanağının aksine bir bilirkişi raporu alabilmektedir. Böyle bir raporun olup olmadığını takip etmeniz faydalı olur.
 
Bunun haricinde yeni bir olay ise kaza mahallinde yetkili olan Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak bilirkişi incelemesi yapılmasını isteyebilirsiniz.Tavsiyem üçlü bilirkişi talep etmeniz çok zaman zaptı düzenleyen polis memuru yerine başka bir polis memurunu görevlendiriyorlar bazen meslektaş dayanışması olabiliyor.
 
 
Sonuçta alacağınız yeni rapor hiçbir zaman kesin kusur oranını gösterir bir rapor anlamına gelmemektedir siz ya da karşı taraf dava açar ise mahkemece yeniden kusur incelemesi yapılabilir.
 
Eğer davaya konu edilebilir bir maddi değer var ise sulh hukuk mahkemeleri bazı durumlarda henüz dava açılmamış olan hallerde delil tespiti esas hakkındaki davaya bakacak olan mahkemeden isteneceğinden dava değere bağlı dava mahiyetinde olacağı ve HMK 2.maddesine göre görev Asliye Hukuk Mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verebilmektedir.
 
Dolayısıyla doğrudan dava açarak ya da size karşı dava açılmasını bekleyerek davada itirazlarınızı belirtip kusur değerlendirmesinin yapılmasını talep edebilirsiniz.
 
Her durumun özelliğine göre en doğru karar avukata danışarak kaza sonrası olabilecek ihtimallere göre sağlıklı bir değerlendirme yapmak olacaktır.
 
İtirazda nelere dikkat edilmeli ?
 
 
Maddi hasarlı ya da hafif yaralıların bulunduğu bir trafik kazasında trafik zabıtası yolun trafiğe kapandığı hallerde ancak iz ve delilleri kaybolmayacak şekilde işaretledikten ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra, Karayolunu trafiğe açmaya yetkilidir.
 
Eğer ölümlü ve hayati tehlike yaratan yaralanmalı kazalar neden olmuş ise trafik zabıtası yolu hemen trafiğe açamaz açabilmesi için ;
 
 
Can, mal ve trafik güvenliğini etkiliyor ayrıca başka bir yoldan geçiş verilemiyorsa ve Cumhuriyet savcısının gecikeceğinin anlaşılması halinde, gerekli işaretlemeler yapılıp araç ve ölüler kenara alınarak durum bir tutanakla tespit edildikten sonra yol trafiğe açılır.
 
Dolayısıyla kazanın niteliğine göre usulüne uygun olarak gerekli iz ve delillerin işaretlenip işaretlenmediği hususuna mutlaka itiraz edilmelidir.
 
Uzun yıllar ölümü ve yaralamalı trafik kaza dosyalarını incelemiş biri olarak ülkemizde maalesef kusur durumunun tespitinde vahim hatalar yapılmaktadır. Tecrübelerime istinaden özellikle sigortanız yok ise ve ciddi bir zarar talebiniz varsa ya da ölümlü yaralamalı bir kaza ise tavsiyem kazadan hemen sonra mutlaka ikinci bir incelemeyi aşağıda yer alan linkte belirttiğim noktaların da üzerinde durarak yapmanız kendinizi kusurlu görmüyor iseniz  derhal somut iddialarla itiraz etmenizdir.
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 24501
Kayıt tarihi
: 13.11.13
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum uzun bir süre sigorta şirketlerinde çalıştım , Ha..