Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '11

 
Kategori
Dünya
 

Kazakistan'ın İstanbul'u Bombalandı.

Kazakistan'ın İstanbul'u Bombalandı.
 

Atrau Eyalet Amblemi


Terör Kazakistan'ı ilk kez Tehdit Ediyor. Bu tehdidin arkasında kimler var?

Kazakistan'ın batısında bulunan Atyrau ( Atrav'da denir) iki terörist bombalama ile ilk kez ülke çapında sarsıldı. Peki Terör neden bu sefer Kazakistan'ı seçti ve Kazakistan'dan ne istiyor?

Atrav benim gönlümde özel bir yeri olan kent, çünkü bu kentte iki yıl İngilizce öğretmenliği yaptım. 1993 yılında Kazak halkı ve eyalet merkezinde yaşayan diğer halklarla Atrav tam bir mozaikti. Muhteşem bir hüsnü kabul ve misafirperverlik vardı. Kazak halkı gerçekten eğitimli, cömert ve iyi niyetli insanlardan müteşekkildi. Sevdiğim bu Türki halkın dilini 30 gün gibi kısa zamanda çarşı pazarda konuşacak kadar öğrenmiştim.

Aradan 13 yıl geçtikten sonra 5 günlük gezi için, Okul'dan mezun olanların davetiyle 2008'de Kazakistan'a gittim. O misafirperverlik ve hüsnü kabulü tekrar gördüm. Okulun açılışının 15. kuruluş yıl dönümünde mezuniyet töreni ve basın olaya büyük bir ilgi göstermişti. Zira Atrav kenti yada eyaleti desek daha doğru olur, Kazakistan'ın ekonomik getiri yönüyle İstanbul'udur, çünkü Atrav Hazar Denizinin kuzeyinde petrol denizi üzerindedir, aynı zamanda dünyada üretilen en iyi siyah havyar komşu Astrakhan kentiyle beraber burada işlenmektedir. Uçsuz bucaksız çok geniş araziler nüfusun az olması dolayısıyla bomboştur.

Atrav'a bu yıl bir iş adamı arkadaşımın yatırım yapmak istemesi ve ricası üzerine tekrar gitmek durumunda olduğum bir yer oldu. Kent 2008'den beri 3 yılda çok daha modern ve yol almış haldeydi.

Fakat beni ürküten bir tabloyla karşılaşmıştım. O korkum ve endişemde nekadar haklı olduğumu bu bombalama olayı kanıtladı.

Kentte yeni kurulan ve tipik bir Orta Asya mimarisi olan camiyi ziyaret ettim. Cami cemaatine baktığımda bir gurup dikkatimi çekti, paçaları dar ve kısa olan ve hemen hepsi sakallı olan o gurup Vahabilerdi. 

Daha önce bu mezheple ilgili araştırma yapmıştım. "İslamı Nasıl Yok Edelim?" "Bir İngiliz Ajanı Hempher'ın Anıları" adlı kitap bu konuda herkese tavsiye edebileceğim bir eser. Bu mezhep, İslam içerisinde geçmiş dönemde "Haricilik" denen illetin modern versiyonuydu. Son derece geleneksel, görüşlerinde radikal ve diğer mezhepleri neredeyse kafir görebilen bu mezhebin mensupları hoşgörüsüz ve teröre yatkın meyillidir. 

Vahabilik 1.Dünya Savaşından önce yeryüzünün en başarılı en muhteşem Ajanı Hemphar tarafından kurulmuş ve zemin hazırlandıktan sonra Hemphar gidip yerine İngiliz Ajan Lawrence gelmiştir. Tarihte herkez Lawrence'ı "Lawrence the Arabian" olarak tanır ve çok ünlüdür. Lawrence asıl başarısını kesinlikle ona mezhep kurarak zemin hazırlayan Hempher'a borçludur.

Sonunda bu iki Ajan Osmanlı'ya karşı Vahabiliği kullanarak ülkeyi yıktı. Aynı mezhebin arkasında bugün Suudi Arabistan ve İngiltere vardır. Bu mezhebin yayılması ve güç bularak İngiliz emperyalizmine hizmet etmesi için bu zavallı cahil müslümanlar kullanıldıklarının farkında bile değildirler.

Usame Bin Laden gibi adamlarda işte bu güruhtandır, bunlar sayesinde İngiliz Emperyalizmi nasıl Orta Doğuda karışıklıklar çıkararak bölgeye ABD'yi maşa olarak kullanarak girdiyse aynı şeyi Kazakistan'da da denemek ve Kazakistan'ın siyasal yörüngesine müdahale ederek "Orta asya'da bizde varız bizi görmezden gelemeyeceksiniz" demek istiyor. 

Kazak halkı Orta Asya'da sinsice yayılmak isteyen tekfirci, ayrımcı, kör ve tedhişçi Vahabiliğe göz açtırmamalıdır. Şayet bu mezhebin Kazak halkı arasında daha fazla yayılmasına göz yumulursa kesinlikle Kazakistan (Tıpkı Suudi Arabistan gibi)  İngiliz Emperyalizminin bir uşağı olmaktan kendini kurtaramaz, ülke Rus ve İngiliz güç çatışması alanına dönüverir ve kesinlikle ülke içerisinde huzur kalmaz.

Umud ediyorum, Kazak hükümeti Vahabiliğin takibini iyi yapar, jakobence uyguladığı başörtüsü yasaklarına son verip, Vahabilerin söylemlerinin yayılmasına meşruiyet zemini oluşturmamalıdır. 

Unutulmamalıdır ki Osmanlı'da İttihat ve Terakki'nin ayrımcı ve ırkçı yaklaşımları Lawrence'ın başarısına çok katkı sağlamıştır. Kazakistan Hükümet yetkililerine tavsiyem kesinlikle Osmanlı'nın son dönemlerinde yapılan hataları yapmamalarıdır.

Bu uyarıyı yapma ihtiyacını hissediyorum çünkü hem Kazak kültürünü ve sosyal gelişimini gören ve bölgede çalışmış bir öğretmen olarak hemde tarihi araştırmış ve sebep sonuç ilişkilerine değer veren bir araştırmacı olarak Kazakistan'ın başarısını, huzurunu diliyorum ve istiyorum.

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..