Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '17

 
Kategori
Aksesuar / Takı
 

Kehribar tesbih

Kehribar tesbih
 

Kehribar Tesbih


Kelime kökeni olarak hayatımıza Arapça’dan giren “Tesbih” kelimesi anlamı itibariyle "Belli sözleri tekrarlayarak Allahı yüceltme"yi ifade eder.

Günümüzde erkeklerin günlük hayatta vazgeçemedikleri aksesuarları arasında yer alan Tesbihin tarih yolculuğu ise oldukça etkileyicidir. Peki, tesbih, İnsan hayatına nasıl girdi? Geçmişten günümüze ulaşan bu aksesuarın büyülü hikâyesi hepinizi etkileyecek. Boncuk, kemik, taş gibi küçük parçaların bir ipe dizilmesi insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlığın Avcılık-toplayıcılık döneminde keşfettiği yan yana dizme alışkanlığı tesbihin en temel felsefesini ortaya çıkarmıştır. İlk insanlar bazen avladıkları avın parçalarını ip benzeri şeylere dizmiş ve bir sonraki avında başarı getireceğine inanmıştır. Bugün bile birçok taşın uğur getirdiğine inanılması insanlıkla beraber günümüze ulaşan en temel bağlılık duygusudur.

Tesbihin ilk kez günümüz anlamıyla dini ritüellerde kullanılmasına ise ilk olarak Hindistan'da, Hindu inanışında rastlanılmıştır. Tesbihinen ilkel ataları Hindistan'dan doğuya, sonra Ortadoğu'ya, en sonunda da Avrupa'ya kadar yayılmıştır.  Hıristiyanlık (Katolik), Müslümanlık, Hinduizm ve Budizm'de tesbihin kullanım amacı aynı olup hepsinde de duaları ve dualar arası bölümleri saymada kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Hz Muhammed zamanında İslam inancına göre namaz ve dua sırasında hurma çekirdeği veya çakıl taşı kullanıldığı bazı hadislerden anlamı ortaya çıkmaktadır. İslam'da Peygamber'in namaz kılarken sünneti olan 'Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahüekber' kelimelerini 33'er defa tekrarlamanın hangi tarihte başlayıp, yayıldığı ise bilinmiyor.

Tespih çekme eylemi, tespih tanelerini birer birer işaret parmağı ile baş parmak arasından geçirmektir. Ancak günümüzde tesbih ibadet esnasında kullanılan bir araç olmaktan çıkarak günlük hayatta erkeklerin, stres altında rahatlamalarını sallayan bir aksesuara dönüşmüştür.  Tesbih çekmek günümüzde şehirlere göre kırsal kesimlerde yaşayan insanlarda daha yaygın olan bir alışkanlıktır. Yaz aylarında sürekli tarımla meşgul olan eller kış aylarında meşgul olunacak bir iş olmaması nedeniyle stres altında olur. Bu dönemlerde tesbihler erkeklerde rahatlamaya ve oluşan boşluğu doldurmaya yardımcı olur.

Tesbihe birde aşkla bağlı olan tesbih tutkunları vardır. Tesbih tutkunları en özel tesbih tanelerini özenle seçer ve koleksiyon yaparlar. Tesbih koleksiyonerleri bilirler,  bu hobi hem çok maliyetli hem de çok özeldir. Koleksiyonun en nadide parçası ise hiç şüphesiz ki kehribar taşından yapılan kehribar tesbihlerdir.  Kehribar’ın biricikliği onun ulaşılması zor bir taş olmasından gelir.  Kehribar taşı sanılanın aksine bir mücevher değil 40 milyon yıl önce ölen ağaçların fosilleşmiş reçinesidir. Öyle ki kehribarlar, tarih öncesi böcekleri bile içinde saklamıştır. İnsanların binlerce yıldır, deniz kıyılarından, akarsulardan, alüvyon ve hatta bataklıklar arasından topladıkları bu değerli taş yeryüzünden silinen onlarca farklı ağaç türünün insanlığa armağanı olmuştur.Kehribarın 256 farklı tonu bulunmaktadır. Taş çağından beri güzelliği kadar değerli olan Kehribar taşı 150 C’ye kadar ısıtılırsa yumuşar, Isıtılan kehribar rengini değiştirerek kızıllaşır. Oluşumu çok uzun yıllar süren kehribarların en bilinen çeşitleri damla kehribar, fosil kehribar, sıkma kehribar ve ateş kehribardır. ‘Amber’ adı ile de bilinen kehribar; içeriğinde bulundurduğu oksijen, karbon ve hidrojen ile şifalı taşlar arasında anılmaktadır. Kehribarın bilinen birçok faydası vardır ama en bilinen faydası kişiyi ruhsal ve zihinsel olarak rahatlattığıdır. Bu nedenle de yoğun stres altında olunduğunda kehribar tesbih çekmek kişiye oldukça iyi gelir ve rahatlama sağlar. Bu değerli taşın piyasada sahteleri oldukça fazladır. Gerçeğinden neredeyse ayırt edilemeyecek deredecede benzeyen bu tesbihleri ancak kimyasal yöntemlerle tespit edebilirsiniz.

Erkeklerin severek ve en çok kullandığı aksesuarların başında tesbihler gelir. Başlarda daha basit ve sade şekilde tasarlanarak geçmiş zamanlardan günümüze dek uzanan tesbih kültürü, zamanla gelişmiş, çeşitlenmiştir. Tesbih modelleri üzerindeki bu gelişme, elbette en çok tutkunlarını sevindiriyor.

Yaz ya da kış, mevsim farketmeksizin erkeklerin revaçta olarak tercih ettiği bu geleneksel kültür ürünü, hem kullanılan malzeme sayesinde şifa saylayabiliyor, size dip not olarak ta bu tesbihi; aniyuzuk.com/kehribar-tesbih adresinden çok rahatça bulabileceğinizi belirteyim, bu tesbih hem ruhsal ve zihinsel olarak rahatlama kaydettiriyor, hem stresten uzaklaştırıyor hem de kombinlerini tamamlayan şık bir aksesuar oluyor. Tesbih koleksiyonerlerinin gözlerini parlatan tesbih modelleribaşında damla kehribar, ateş kehribar, sıkma kehribar, Erzurum Oltu ve kuka tesbihler gelmektedir. Sonrasında da sırayı akik, sedef, mercan, firuze, oniks, yeşim, hematit gibi doğal taş tesbihler gelmektedir.

Kullanılan materyali farketmeksizin tesbihler özellikle gümüş erkek yüzükleri ile kombinlendiğinde son derece şık ve zarif görünüme sahip olmaktadır. Son zamanlarda erkeklerde rastlanan bir diğer tesbih kombini ise saat ve bilekliklerdir. Bileklik ve saat kullanan erkekler için ideal bir kombin olan bileklik ve tesbih ya da saat ve tesbih uyumu, onların kıyafetleriyle kombin yapmasını kolaylaştırmakta ve beylerin tarzını yansıtarak onlara şık görünüm sağlamaktadır. Özellikle gümüş işlemeli tesbihler ya da isme özel hazırlanmış imame ya da püsküller ile daha da şık ve gösterişli hale dönüşen tesbih modelleri, erkeklerin sadece hem cinslerinin değil, kadınların da gözlerini kamaştırarak dikkatlerini üzerine çekmektedir.

Geçmişte de olduğu gibi sadece ibadetlerde değil, ruhsal ve zihinsel terapilerde, pozitif enerji yaymada özellikle kullanılan tesbihler, modaya uygun ve şık görünmek isteyen erkeklerin ilgisini çekiyor. Arpa kesim, küre kesim, sığırcık kesim ya da kesme olarak tasarlanan tesbih taneleri; 925 ayar gümüş ile karpuz yarma, piramit, Osmanlı Tuğrası, ay ve yıldız, elif ve vav gibi birçok motif ile süslenip bir ipe dizilerek sanat eserlerine dönüşüyor. Bu göz kamaştırıcı tesbih modellerine ve daha fazlasına ulaşmak hiç de zor değil. Bu yıl 10.yılını kutlayan Anı Yüzük’te istediğiniz tarzda tesbiheerişebilir, hızlı ve güvenli alışveriş yapabilirsiniz.

Bu yazımın blog.milliyet profilim dışında paylaşılması yasaktır. Okuduğunuz için teşekkürler..

 
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

Hayatı çok uç fikirler ile yaşamayı seven bu sebeple sürekli, biyografi, başarı öyküleri, olmamış..