Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '13

 
Kategori
Sinema
 

Kelebeğin Rüyası

Kelebeğin Rüyası
 

 

“Aşk en güzel bahanesidir şiirin” diyen Yılmaz Erdoğan'ın, günlerdir sinema gündemini meşgul eden filmi Kelebeğin Rüyası nihayet Cuma günü vizyona girdi. İlgi alanımdaki filmleri vizyona girdiği gün izlemek tercihimdir ve öyle yaptım. 18.00 seansında salonları diğer sinemalara göre epeyce büyük olan Rexx sinemasında yer bulamam diye telaş ettim ama baktım ki salonda boş yerler vardı…

Konusu hakkında fazla bilgi sahibi olmadan gittim. Bu da yine benim tercihimdi, böyle olduğunda daha keyif alıyordum. Benim gibi düşünenler adına konusu hakkında bilgi vermeyip filmdeki karakterleri canlandıran oyunculardan bahsetmek istiyorum.

Kıvanç Tatlıtuğ’u televizyon dizileri Gümüş ve Aşk-ı Memnu’da  zengin şımarık genç rollerinde izledikten sonra Kuzey Güney dizisinde farklı bir roldeki başarısını görünce dizinin takipçisi oldum, en çok da onu izlemek adına… Bu film için de epey kilo verdiğini öğrenmiştim, kesinlikle iyi bir performans bekliyordum ondan…

Kıvanç Tatlıtuğ beni yanıltmadı, çok beğendim… Naif bir karakterdi canlandırdığı, mimikleriyle, bakışlarıyla, utangaçlığıyla, verdiği kilolarla rolün hakkını fazlasıyla vermişti.

Mert Fırat’ı son olarak İntikam adlı dizide izliyorum. Kendisi çok beğendiğim karakter oyuncularındandır. Başka Dilde Aşk filmindeki rolüyle Sadri Alışık ödüllerinde ve Ankara Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü almış. Bu arada Atlıkarınca filmiyle de Antalya film festivalinde “En İyi Senaryo” ödülünü kazanmış.

Tiyatro eğitimi almış sanatçıyı Testosteron adlı tiyatro oyununda da canlı olarak izleme şansım olmuştu. Açıkçası bu filmde bana göre Kıvanç’ın dahi önüne geçmişti. Büyük bir hayranlıkla izledim kendisini. Bu performansından dolayı kutluyorum, ba yıl dım….

Belçim Bilgin’in Aşk Tesadüfleri Sever filmini sinemada izlemiştim. Televizyonda ise reytinge kurban giden Keşanlı Ali Destanı dizisinde bana göre başarılıydı. Bu filmde bir lise talebesini canlandırıyordu. Filmden çıktıktan sonra ablamla yaptığım istişarede keşke Farah Zeynep Abdullah bu rolü oynasaydı dediğimde o da bana katılmıştı. Yılmaz Erdoğan, Behçet Necatigil’i canlandırdığı, senaristliğini, yönetmenliğini yaptığı filmde oynamış çok da iyi yapmış. Keşke eşini bu rolde oynatmasaydı, kötü bir oyuncu demiyorum ama bu rol ona uymamıştı.

Öye Bir Geçer Zaman Ki’nin Aylin’i Farah Zeynep Abdullah, şair Rüştü’nün Heybeliada sanatoryumunda tanışıp aşık olduğu kızı canlandırdığı rolünde çok başarılıydı. Dediğim gibi keşke başroldeki kadın olsaydı.

Diğer rollerdeki artistler de figüranlar da çok başarılıydı. Gerçek yaşamların öyküsü olan filmde o dönemlerde tedavisi çok zor verem hastalığına yakalanan bu iki şairin hastalıkla mücadeleleri, yaşam savaşları; yüzlerini hiç görmediğim o dönemde köyde yaşayan ailemin iki ferdi ablalarımın veremden ölmesi zaten sulugöz olan beni daha da duygusallaştırdı ve filmin son sahnelerinde Kıvanç'ın da ölümüyle koyverdim gözyaşlarımı... 

Çekimleri İstanbul ve Zonguldak’ta yapılan filmde Maden ocağı görüntüleri çok gerçekçiydi, ayrıntılara çok itina gösterilmişti. Görsel olarak da muhteşem manzaralar eşliğindeki doğal ortamları hayranlık nidalarıyla izledim. Hele Mert Fırat’la Mediha’nın tepede oturdukları sahne çekimi bir sinema şaheseriydi, kullandıkları teknik neydi bilmiyorum ama müthiş görüntüler vardı. İleri bir teknik uyguladıkları aşikardı.

Ben bazı ufak tefek, bunlar da nazar boncuğu olsun diyebileceğim kusurlarına rağmen çok beğendim. Bazılarına göre biraz uzun gelen film bana göre normaldi. Sinema eleştirmenlerinin bir sinema klasiği olmaya aday göstermelerine kesinlikle katılıyorum.

Aşk, şiir, dostluk, yoksulluk, zenginlik temalarının başarıyla işlendiği filmin iyi bir gişe yapması umuduyla iyi seyirler diyorum…

Sevgilerimle…

K E L E B E Ğ İ N   R Ü Y A S I

Oyuncular :

Kıvanç Tatlıtuğ : Şair Muzaffer Tayyip Uslu

Mert Fırat : Şair Rüştü Onur

Belçim Bilgin : Belediye Başkanının kızı Suzan

Yılmaz Erdoğan : Edebiyat öğretmeni Behçet Necatiğil

Farah Zeynep Abdullah : Mediha

Ahmet Mümtaz Taylan : Suzan’ın babası

Yönetmen ve senarist : Yılmaz Erdoğan

Yapımcı : BKM

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 203
: 2037
Kayıt tarihi
: 23.10.06
 
 

İnsanların yapmaktan mutlu oldukları hobileri vardır. Benim de en severek yaptığım, hayatımda yen..