Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kemaliye (Eğin)'in Ocak Köyü

Kemaliye (Eğin)'in Ocak Köyü
 

Hıdır Abdal Sultan'ın heykeli


Ocak Köyü, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı, Doğu Anadolu'nun şirin bir köşesinde yer alan, Hıdır Abdal Sultan tarafından kurulan ve günümüze kadar 700 yıllık geçmişi ile tarihi ve turistik değerlere sahip; dik bir yamaçta, bahçeler arasında havası ve suyunun temizliği ile dikkat çeken tarihi ve turistik bir köydür. Aşağı yuvacık ve Yukarı yuvacık Köyleri Ocak'a bağlıdır.

Ocak Köyü Coğrafi Konumu

Elazığ-Malatya-Sivas-Erzincan illerinin birleştiği noktada; Arapgir ve Kemaliye yolu üzerinde Dutluca yol ayrımından 2,5 km kuzeydedir.

Ocak; dik bir yamaçta, bahçeler arasında, havası ve suyu çok güzel modern bir köydür. Ocak'tan güneye doğru bakıldığında ufukta Keban Gölü'nü, doğusunda Munzur Dağları'nı, batısında Göl Dağı'nı gören nefis bir panoramik manzara ile karşılaşılır...

Köye Ulaşım

Ocak Köyü;'ne ulaşım zor değildir ve Dutluca'ya 3, ilçe merkezi Kemaliye'ye 40, komşu ilçe Arapkir'e ise 23 kilometre uzaklığındaki karayolu kış aylarında bile açıktır. Ayrıca köyün; yaklaşık olarak Elazığ, Malatya, Sivas ve Erzincan illerinin birleştiği noktada olması nedeniyle de ulaşımda herhangi bir zorluk bulunmamaktadır. Köy, Arapgir ve Kemaliye yolu üzerinde Dutluca yol ayrımından 2,5 km. kuzeydedir. Elazığ ve Malatya'dan Kemaliye'ye bir karayolu vardır. İstanbul ve Ankara'dan Elazığ ve Malatya'ya daima uçak bulunmaktadır. Eğer Elazığ'ı tercih ederseniz Keban Barajı'nı da görebilirsiniz.(Elazığ - Kemaliye arası: 140 km. / Malatya - Kemaliye arası: 170 km.)

Ocak Köyü Tarihi

Ocak Köyü; 13. Yüzyılda Muhammet soyundan gelen seyitlere tanınan "Yeşil Sarık" sarma hakkına sahip Hıdır Abdal Sultan'ın görüşünü benimseyen 12 haneyle kurulmuştur. Çeşitli devirlerdeki Osmanlı kayıtlarından ve padişah fermanlarından elde edilen bilgiye göre Hıdır Abdal Sultan'ın soyu, İmam Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'dir. Ocak köyü Osmanlı devrinde "gelip geçene yemek veren" bir vakıf niteliğindeydi. Bu nedenle de o devirde Ocak Köyü’nden vergi alınmamıştır. İran Horasan'da  Ahmet Yesevi   Ocağı’ndan feyz almış Şeyh Edebili ve Ahi Evren' la birlikte Osmanlı'nın kuruluş felsefesinde temel taşı olmuş, Ertuğrul Gazi'yi aydınlatmış ve yüzyıllarca Osmanlı Yeniçeri ordularının piri olarak anılmış bir büyük düşünür, insan-ı kâmil olmayı her türlü değerin önüne koyan ve yobazlıkla mücadele eden bir aydınlık pınarı Hacı Bektaşi Veli'nin Ocak Köyü’ne yüklediği görevler büyük bir özveri ile uygulana gelmiştir.

Ocak Köyü, Doğu Anadolu'nun kültürel bir kalesi, bir kültür meşalesi olarak hizmetini bugünlere kadar getirebilmiştir. Anadolu insanının birlikte sevgi ile yaşama alışkanlığını, toplumun ahlaki değerlerini korumayı cemler ile İslam kardeşliğini musahiplik ’la yaşatmış, bu okulda; iyilik ve yücelik devamlı anlatılmış, işlenmiş ve kitleler bu hasletlere özendirilmiştir.

Ocak Köyü 700 yılı aşkın zamandır, huzurunu kaybetmiş insanlara, pişmanlık ve tövbe halinde, Tanrı'nın af ve inayetinin savunucusu olarak bu insanları yeniden doğru yola kazandıran büyük bir güç odağı olmuştur. Ocaklılar insanı geliştiren hikmetli sözün, ezgisini yarattığı sazın, coşku hali semahın işlevini bir metot, bir teknik olarak daima kullanmış ve geliştirmiştir. Türkmen Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Hıdır Abdal Sultan

Ocak Köyü, Hıdır Abdal Sultan Köyü olarak bilinir. Burada bulunan Hıdır Abdal Sultan’ın türbesi her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Hıdır Abdal Sultan’ın nerede ve ne zaman doğduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bilinenler Hıdır Abdal Sultan’ın, Karaca Ahmet’in evlatlarından olduğu ve Hacı Bektaşi Veli’nin yolundan gidip, bundan yaklaşık yedi yüzyıl önce Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Ocak köyünde hizmetlerine başlamışlardır.

Hıdır Abdal Sultan, “Düşkün ocağı” olarak da bilinmektedir. Bazı bilgiler Hıdır Abdal Sultan’ın, tekkesini kurmasından sonra onlarca insana doğru yolu gösterdiği böylelikle Alevi inancının bu bölgede gelişmesinde önemli katkısı olduğu yönündedir

Heykeldeki “Gelin canlar bir olalım” sözü, Hıdır Abdal Sultankültürünün, felsefesinin temelini oluşturuyor. Mevlana, Yunus Emre gibi Hıdır Abdal ‘in da gönlü insan sevgisiyle dolu. “Birlik”, “dostluk” ne güzel, ne anlamlı kavramlar. Anadolu’da barışın simgesi olmuşlar, bu bilge kişiler. O nedenle düşünceleri, şiirleri, sözleri günümüze dek gelmiş; dünya durdukça da yaşayacak.

Köye girişte dostluk kapısından geçip huzur bulduk. Yol boyu Hıdır Abdalfelsefesini yansıtan sözler, tahtalar üzerine özenle yazılmış, asılmıştı. Eskiden kullanılan kolla çevrilen bulgur, harman makinesi, düven, yaba, saban, boyunduruk… gibi araçlar köy müzesinde sergilenmiş. Alevi kültürünün simgesi olan saz da müzenin duvarında yerini almış.

İki katlı modern bir binada hizmete açılan bu müzede genelde etnografik eserler yer almaktadır. Mustafa Gürer 'in özel koleksiyonundan ve Ocak Köyü halkı ile çevre köylerden bazı insanların bağışladığı çeşitli eserler bu müzede sergilenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 1300 adet eser, eserleri verenlerin isimleri ile birlikte müzede teşhir edilmektedir. Müzenin açık hava bölümünde Atatürk büstü ile Türk büyüklerinin kabartmalı resimleri ve harman makinesi, kağnı arabası ve tarihi taşlar yer almaktadır. Müzenin ikinci katında çok sayıda kitabın yer aldığı bir kütüphane bulunmaktadır. (T.C. Kültür Bakanlığı)

Bir köy odası var ki görülmeye değer. Yerli oturma divanları ve yer, halıyla döşeli. Kapıdan girince ilk gözünüze çarpan duvarda çerçevelenmiş büyükçe bir Atatürk fotoğrafı. Eskiden hastaları olanlar da bu köye gelir,Hıdır Abdal Sultan’dan şifa dilerler, adak adarlarmış. Adaklarını bu köyde kesip Hıdır Abdal Sultan türbesini ziyarete ve köyü görmeye gelenlere, pişirip sunuyorlarmış. Bu gelenek, günümüzde de devam ediyor.Arapgir’in Gürge Köyü’nden bir tanıdığımızın da adağı vardı. Beklersek bize de adağın etinden sunacağını söyledi; ama zamanımız sınırlıydı; bekleyemedik. Oradan ayrıldıktan sonra Kemaliye’yi, Kemaliye’deki, kalyonları, Kemaliye Doğa Müzesi’ni gezecektik. Olanakları elverenler, bu köye helikopterle de gelebilirler. Köyde bir de helikopter pisti var.

Küçük köy meydanında çınarın gölgesinde oturup dinlenmek için masalar, sandalyeler, banklar yerleştirilmiş. Yerler tertemiz. Her köşede büyükçe çöp kutuları. Anadolu’da, özellikle Doğu Anadolu’da böyle bir köyle karşılaşacağımı ümit etmiyordum.

Kültür Etkinliği

Ocak Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği 1992 yılından itibaren diğer çalışmaları yanında kültür ve sanat çalışmalarına ağırlık vermiş, kadınlardan oluşan beceri kazandırma komitesi, gençlerden oluşan Çevre ve Gençlik Komitesi vasıtası ile 21 Ağustos 1994'te Ocak köyünde ilk defa Hıdır Abdal Sultan Ocağı 1. Kültür Etkinliği düzenlenmiştir. Yapılan bu etkinlikler her türlü siyasal, ideolojik ve etnik amacın dışındadır. Sadece birliğe ve beraberliğe bir çağrıdır. Geçmişimize sahip çıkarak, geleceğimize ışık tutmaktır. Gelenek ve göreneklerimizi saptayarak genç kuşaklara aktarma çabasıdır. Etkinlikte barış ve dayanışma mesajları verilirken, Türk Halk Müziği sanatçılarının konserleri ile halkın hoş vakit geçirmesi sağlanmaktadır.

Ocak Köyü Hıdır Abdal Sultan Külliyesi

Ocak Köyü; müzesi, Hıdır Abdal Sultan Türbesi, kütüphanesi, okulu, güneş enerjili hamamı, spor tesisi, alışveriş merkezi, çocuk parkı, bilardo salonu, resim galerisi, helikopter pisti, otopark alanı, konukevi, cemevi ve aşevi, asfalt yolları, çeşmeleri ve

İçme suyu,taş fırını, modern mesire yeri,gibi değerleri ile eşi benzeri olmayan, İyilik ve güzelliği bir yücelik olarak yaşayan insanların, Hıdır Abdal Sultan' in ocağıdır.( Vikipedi, özgür ansiklopedi,www.ocak der org tr.)

 

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..