Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

30 Haziran '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kendine Dev aynasından bakmak!

Kendine Dev aynasından bakmak!
 

internetten alıntıdır


Geçtiğimiz 29 Ekim tatilinde; kızlarımın abisini ve hazır gitmişken Anıtkabir'i de ziyaret etme düşüncemiz anında vazillerin (valizlerin) hazırlanmasıyla gerçeğe dönüştü. Biz insan görüntüsünde leylekgillerden gelme bir cins olmalıyız ki hemen karar arifesinde yoldaydık.

Geçerken Abant'ta kar görüntülerini seyrederken kahve içme, Nallıhan'da Tapduk Emre kabristanı ve kuş cenneti milli park ziyareti, Beypazarın'da tıka basa yemek yeme, alışveriş, sonra Ankara. Bu bir sonraki güzergahtı.

Yok, şöyleydi galiba, Bursa'da İskender yeme ve Osmanlı tarihi mezar ziyaretleri -Şehzade Mustafa'nın mezarında biraz daha fazla kaldım, hiç sevmem iktidarı ve getirdiği zorbalıkları ama olan olmuş ve onlar da çoktan vermişlerdir hesaplarını-, Eskişehir'de bir tur atılıp, üzerinden Ankara Anıtkabir ziyareti. Askerlerin nöbet törenlerinde bol gözyaşlı seyirler, ben çok ağladım diye kızların üzülmesi... Hazır gelmişken ve vakit varken Konya Mevlana Türbesi, soruşturulup Şems'in ziyareti ve  sonra dönüş,  bize bile sürprizdi. Canım ya, bir de adama niye az geziyoruz diye söyleniyorum. O da söylenmeyeyim diye ne zaman yola çıksak hep başka yerler ekliyor rotaya. Ya da "Çok gezmiyoruz hazır çıkmışken şunun çenesini bir yıllığına kapatayım mı" diyor içinden onu bilmiyorum.

Her neyse, Ankara'da sürekli kaldığımız otelde, banyo duvarına monte edilmiş bir dev aynası var. Aylık rutin cilt bakımımı hiç aksatmadan yaptırdığım için içim rahat bakıyorum. Ayna-ayna söyle bana; O ne? Burnumun sol kanadında incecik siyah noktaların içinde dev aynasında büyük görünen ve lokasyon olarak el değmesi zor bir siyah nokta var. Çenemde de dolu. Tamam benim gözlerim yakından iyi görmüyor olabilir ama karşımdakilerin görme problemi yok ki. Yarın hemen siyah nokta bantları alınmalı ve başkalarının yaptığı işi mutlaka kontrol etmeliymişiz. Benim kulaklarım kepçe mi yoksa? Bu ayna da fazla abartılı ama.

 

Bize hep kendimizi dev aynasında görmememiz belletildi. Kibirli insanların "Kendini dev aynasında görüyor" diyerek kınandığını gördük ve öyle baktık çoğu zaman. Ama insan arada kendine, kendi kendiyle hesaplaşmak adına dev aynasından bakmalı. Bizim gözlerimize görünmeyen kirlerimiz, hatalarımız, olabilirlerimiz, olmayanlarımız, eksiklerimiz, fazlalıklarımız, hatta yüreğimize tutup o dev aynayı karalıklarımıza bakmak ve kepçe olduğunu fark ettiğimiz kulaklarımızdan şöyle bir çekip "Kapa çeneni kusurlarınla kır kıçını otur" dememiz için. İnsanı, en iyi kendisi yola getirir bana göre.

 

Bazen birilerinin konuşmalarına tanık oluyorum, konuşmalardan midem kasılıyor (Eskiden olsa illa ağzının payını vermeden içim rahat etmezdi.) şimdilerde yakınım değilse susuyorum. Bir baksa, asla sığmayacağı dev aynasından kendine yapmayacak ama. Ayna tutup "Bir de kendine buradan bak" ya da al gözlerimi bir de bunlarla bak desem onun yaptığı kötü yargının aynısını yapacağımı düşündüğüm içindir susmalarım. Belli ki bazıları bambaşka bir aynadan bakıyorlar kendilerine. Bir bilseler bir kere felç geldi mi insana bütün suratlar aynı oransızlıkla birbirine benziyor (Babam felç geçirdiğinde acildeki hastalarda görmüştüm, hepsi birbirine benziyor gibiydi).

 

Ben çocuklarıma bazen onları acıtan eleştiriler yapıyorum olur da gençlik havalarıyla havalanıp da kendilerini dev aynasında farklı yönden görmesinler diye. "Kızım, herkes iki bacak bir şeyden yani bedenden ibaret, seni sen yapan karakter güzelliğin, aklın, kendini onurla taşımandır. Şükürler olsun beş kızım da güzeller güzeli ama bir hastalığa bakar be yavrum." diyorum korkarak. Çok eskiden biz de "Dötüme kaş-göz çizsem senden daha güzel olur diye" çok söyledik baktığımız dev aynalarında kendimizi bir şey sanarak. Biz sandık hayatta dedi ki "Gel bakalım kızım bu tarafa, bir de buradan bak". Baktık elhamdülillah. Hanya kaç kilometre Konya'ya arabayla değil kaç adımda gidilir ezberletti.

 

İnsan, hele de kadın sevildiğince güzeldir hele sevildiğine güveni tamsa kusur olsa kaç yazar. Şimdi herkes güzel-bakımlı ve havalı. Saklamadım ya o da görmüştür herhalde benim kepçe kulaklarımı alırken. Yine de insan her şeyi bir kenara koyup kocaman bir dev aynasından bakmalı kendine kendi gözleriyle çekinmeden. Kendini ne sanıyor, nereye koyuyor, nasıl istiyor, ne görünüyor, ne mesafede kaybedebilir sahip olduklarını, ölüme kaç var, kaç tane yarın var, yarımlar-tamlar kaç çeki???? Dünya güzeli olsan seni seven yoksa kaç yazar? Çirkin de olsan seni çok seven çirkin bir adamın kadını da olsan güzel bakmaz mı insan hayata?

 

Arada bir dev aynasından bakmalı insan taa içine ve hayata. Korkmalı fazla atıp tutmaya, çekinmeli böbürlenmeye, olanın kendisine ait olmadığını bilmeli, bilmeli ki boğazındaki nefes bile bir sonraya çıkar mı? Dev aynasından baksa bile bilmeli ki dünyanın oranında bir toplu iğne başı kadar bile değil varlığı. Arada bir insan kendine başkalarının gözüyle de bakmalı.

 

Not: Yazıyı yazarken çamaşır makinesi "Ben işimi bitirdim" diyerek bipledi. Kalktım astım, asarken ilk kez yıkadığım üst giysimin neon yazıları yarı yarıya kaybolmuş. Hemen bir koşu gidip değiştirdim tabi ki. Ay çok becerikliyim, hemen kendimi  bir okuyup üfleyeyim ortalık kem göz dolu. Aa demin öyleydim şimdi ne oldu? Televizyonda çok güzel kadın bir cerrah, micro cerrahiyle yaptığı  ameliyatları anlatıyor ben en iyisi onu okuyup üfleyeyim. 

 
Toplam blog
: 374
: 869
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim, küçük bir kızın  anneannesiyim. A.Ü. Halkla..