Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kendini sürekli yorgun hissedenler ve eklem ağrıları olanlar ne yapmalı?

Kendini sürekli yorgun hissedenler ve eklem ağrıları olanlar ne yapmalı?
 

Üstünüzde bir uyuşukluk hissettiğinizde bunun geçici olduğunu düşünüp önemsemezsiniz.

Benim de bir yakınımda aynı durum vardı ve biz de pek fazla önemsemeyip, doktora gitmekte biraz geciktik. Gecikmenin bedeli de rahatsızlıktan kurtulmayı biraz zorlaştırdı.

Genelde ise hislerimizde haklıyızdır. Herkes zaman zaman böyle hisseder. Ancak bu fibromiyalji sendromunun da belirtisi olabilir.

Fibromiyalji sendromu, kaslarda ve eklem bölgelerinde ağrıya neden olan ve beraberinde yorgunluğu getiren kronik bir rahatsızlıktır. Sendroma sahip kişiler normal insanlara göre herhangi bir hastalıktan daha şiddetli etkilenirler.

Ankara Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmadaTürkiye’de 100 bin kişinin rahatsızlığa sahip olduğu söylenmektedir.

Mayo Clinc’te belirtilenlere göre rahatsızlığa sahip kişiler genelde kadınlarmış. Öte yandan genetik faktörler de çok önemli. Ailemizde bu rahatsızlığa sahip olan birileri varsa, bizim de rahatsızlığa sahip olma şansımız bir hayli fazla.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde belirtilenlere göre fibromiyalji sendromunun tedavisi de bir hayli zormuş. En önemli olan şey ise rahatsızlığın belirtilerinin farkına vardığımızda hemen doktorumuza başvurmamız. Aile doktorumuz bizi ilgili uzmanlara yönlendirecektir. Erken teşhis bu rahatsızlıkta da çok önemli.

Yine ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde belirtilenlere göre, fibromiyalji sendromuna sahip kişiler normal insanlara göre daha fazla ağrı ve acı çekiyormuş, ağrıları daha uzun süreli oluyormuş, ağrı ve acıya karşı hassaslaşıyorlarmış ve sağlıklı bir şekilde düşünemiyorlarmış. Kronik ağrı uyku düzeninizi de etkilediğinden kronik yorgunluk hissetmeniz de olası.

Fibromiyalji sendromun en yaygın belirtileri ise şunlar:

Sabah sertliği

Sancılı adet dönemleri

Ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma veya uyuşma

Hassas bağırsak sendromu

Migren veya şiddetli baş ağrıları

Eklem rahatsızlıkları

Ağrılı mesane sendromu

Yukarıdaki belirtilerden birkaçına sahip olsanız bile bu fibromiyalji sendromuna sahip olduğunuzu göstermez. En sağlıklı olan doktorunuza görünmek.

Tedavi edilmeyen kronik ağrıyla yaşamak fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara yakalanmanıza neden olabilir. Erken teşhis ve erken tedavi çok önemli. Teşhis koyulduktan sonra yavaş yavaş da olsa sağlığınıza kavuşacaksınızdır.

Rahatsızlık bazı ilaçlar, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli uyku ile geçebiliyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..