Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '16

 
Kategori
Kentleşme
 

Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm
 

Kentsel Dönüşüm


Ülkemiz deprem bölgesi 1999 İzmit depreminde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yapım hataları olan inşaat müteahhitlerine 2100 dava açıldı. Yargılandılar çoğu zaman aşımından beraat etti. Sadece 12 kişi ceza aldı.

17 ağustos 1999 İzmit depremimde resmi rakamlara göre; 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm,100.000'e yakın yaralı oldu. Ayrıca 133.683 çöken bina ile 600.000 kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan depremden etkilendi.

İzmit depreminde binlerce kişinin ölmesi sakat kalması bütün Türkiye’yi sarstı günlerce, aylarca İzmit depremi konuşuldu. Milyarlarca dolar maddi hasar meydana geldi. Depremin şiddetiyle binalar yıkıldı. Büyük bir dram yaşandı insanlar acı çekti. Bilim adamları, mimarlar, mühendisler deprem yerinde inceleme ve araştırmalar yaptılar raporlar hazırlandı, bu raporlarda alınması gereken önlemler açıklandı. Binaların yapım ve denetim yönetmelikleri değişti. Yeni konutlar yapılırken temelden bitinceye kadar binanın her aşamasında özel yapı denetim şirketi, belediye imar işleri, inşaat mühendisi ve mimarlar tarafından denetimden geçiyor.

Yeni binalar ve konutlar deprem ve yapı yönetmeliğine uygun, binalarda ısı yalıtımı, ses yalıtımı, su yalıtımı yapılıyor. Binaların inşaatında hazır beton, kalıp kullanılıyor. Üç, beş katlı binalar iki, üç ayda bitiyor. İnşaat teknolojisi gelişti. Paranız varsa daha erken bitebilir.

İlk kentsel dönüşüm 5 Ekim 2012 tarihinde İstanbul Esenler’de dönemin başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle başlatıldı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Van depreminden sonra ''İktidarı kaybetme pahasına kentsel dönüşümü yapacağız'' dedi.

Kentsel dönüşümle Türkiye genelinde 7 milyon bina elden geçirilecek, sağlam olmayan binalar kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek.

Kentsel dönüşüm için dilekçe isteniyor. Müstakil konutsa bir kişinin, birden fazla kat malikinin yaşadığı konutlarda kat maliklerinin 3/ 2 sinin kentsel dönüşüme ” evet” demesi yeterli.

Devlet; kentsel dönüşümü kabul eden konut sahiplerine geri ödemesiz 18 ay kira parası, kat maliki, ev sahipleri isterse daire başına 100 bin TL’sı kredi, kentsel dönüşüm yapılacak binada 1 yıl oturduğunu belgeleyen kiracılara 100 bin TL’sı kredi veriyor.

Konut sahipleri kredi ve kira yardımı seçeneğinden yalnız birini tercih edebilir.

Eski bina ve kat malikleri kentsel dönüşümle yeni inşa edilen ev ve dairelerinden memnun. Eski eviniz yıkılıyor yerine cebinizden para harcamadan yeni modern konutlara sahip oluyorsunuz.

Kentsel dönüşümle depreme dayanıklı, riskli yapıların yeniden inşası, zayıf binaların gecekondu yapımının engellenmesi, yaşanabilir modern konutların yapılması amaçlandı.

Kentsel dönüşümle modern kent dokusunu bozan sorunlar ve kaçak yapılaşmanın önüne geçiliyor, depreme dayanıklı çağdaş konutlar yapılıyor.

Kentsel dönüşümle bina ve konutların yeniden inşa edilmesi devletimizin kentsel dönüşüm projelerini kira parası ve kredi vererek desteklemesi şehirlerimizin yeniden inşa edilmesini sağlayan kentsel dönüşüm tek başına bir devrim.

Kentsel dönüşümle binalarımız, sokaklarımız, mahallelerimiz, şehirlerimiz değişiyor. Kentsel dönüşümle Türkiye değişiyor.

Ne dersiniz sevgili okurlar?

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın!

                                                                                   

                                                 

 

 

 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..