Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Kerry’nin yumruğuna sevinmeli mi, üzülmeli miyiz?

Kerry’nin yumruğuna sevinmeli mi, üzülmeli miyiz?
 

milliyet.com.tr'den...


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Roma’daki, IŞİD karşıtı koalisyon toplantısında Türk temsilci Feridun Sinirlioğlu’nun yanağına yumruğuyla hafifçe dokunuyor… Buna, “yumruk selâmı” deniyor… Bilirsiniz, bizde de var… Basketbol, voleybol veya çiftler tenis maçı gibi oyunlarda iyi bir hareketten sonra, sporcular yumruk yumruğa vererek sevinebiliyorlar.

Yumruk, bibakıma “coşku”nun işareti… İnsan aşırı sevindiği, çok heyecanlandığı, üstün başarı kazandığı durumlarda yumruğunu kuvvetlice sıkıyor… Tenis hocaları bunu tavsiye bile ediyor: “İyi bir vuruş yaptığınız zaman yumruğunuzu kuvvetlice sıkın” diyorlar!

Demek Kerry’nin de böyle coşkulu, kendini çok başarılı gördüğü bir andı… Ki bizim temsilcimize “yumruk selâmı” verdi.

Milliyet, o anların videosunu yayınladı… Salonda, düzinelerce devletin temsilcisi var… Dikkat ettim, Kerry, Sinirlioğlu’ndan başka hiç kimseye yumruk selâmı vermedi.

Tabii “yumruk selâmı” herkese veril(e)mez. Herkese, her yanağa uymaz. Tonton sevimli bir yanağa tam oturur da zayıf, içine çökmüş bir yanağa pek yakışmaz. Dışişleri Bakanlığı  müsteşarının soyadı Sinirlioğlu’ysa da kendisi pek bi güleç, pek bi tonton… Ona yumruk selâmı uydu.

Sonra, bir kadına da yumruk selâmı vermek hoş olmaz. Salonda bir kadın temsilci vardı, Kerry ona yaklaşıp hafifçe öptü.

Bu yumruk selâmı da, öpücük de hayli yakın olma, ileri bir samimiyet, hatta özellikle, temsilcimize “ayrıcalık” gösterisi gibiydi!

Lâkin sadece samimiyeti ve ayrıcalığı mı gösteriyordu?

Derler ki, “Diplomaside her davranışın bir anlamı vardır.”

Hele Amerika gibi, “işaret dili”ne sözlü iletişimden en az on kat fazla önem veren bir ülke için… Daha dün, ABD Başkanı’nın ziyaretinin başka, Bşk.Yrd.’sının ziyaretinin başka anlamlara geldiğini yazmıştık.

Önemli bir “haber değeri” olduğu, Milliyet gibi ciddi bir gazetede yayınlanmasından açıkça anlaşılan “yumruk selâmı”  hayli dikkat çekici!

Belki sevinmeliyiz, “büyük güç” Amerika’yla aramızdaki problemleri çözmüşüz, samimiyetimizi ilerletmişiz diye!

Belki de çok ciddi bir “ikaz” aldık; “Şimdi, hafifçe dokunuyorum ama bir dahaki sefere bu kadar hafif olmayabilirim” mesajı! O vakit de üzülmeliyiz!

Bu “yumruk selâmı” ne anlama geliyor? Kimler bu selâmı vermeye yetkilidir, kimlere verilir?

Amerika’nın “sembol dili”ni bir bilen anlatsa da öğrensek!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..