Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kırgızistan Türk Filmleri Haftası başlıyor

Kırgızistan Türk Filmleri Haftası başlıyor
 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk dünyası devletleri arasındaki kardeşlik bağlarının sanat etkinlikleriyle daha da pekişeceğini belirterek Kırgızistan Türk Filmleri Haftası’nın bunun bir örneği olduğunu söyledi. Topçu, Türkiye’nin küresel terörle mücadelesinin dünya barışına katkı sağlayacağını da dile getirdi.

Kırgızistan Türk Filmler Haftası çerçevesinde Başkent Bişkek’e gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Cumhuriyetleri arasındaki kardeşlik bağlarının daha da pekişmesinde sanat etkinliklerinin önemine vurgu yaptı.
 
Türk Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen Türk Filmleri Haftası tanıtım toplantısına katılan Topçu, Türkiye'de beğeni kazanan beş filmin Kırgızlarla buluşacağını belirterek, "Bu sanat eserleri, Türk ve Kırgız kardeşliğimizin pekişmesine vesile olacaktır." diye konuştu. Topçu, Türkiye'nin ve halkının, Kırgızistan'ın yanında olduğunu kaydetti.
 
Topçu, dilde, fikirde ve işte sağlanacak işbirliğinin Türk dünyasının gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çekti.
 
AYTMATOV DÜNYA ÇAPINDA
 
Kırgızların dünya çapında yazarı Cengiz Aytmatov’un, Selvi Boylum Al Yazmalım romanıyla bütün Türk dünyasının yüreğine ve gönlüne dokunduğunu dile getiren Topçu, ‘Aytmatov, yazdığı birbirinden güzel eserlerle, Türk insanı ve taşıdığı değerlerin dünyanın her köşesinde tanınmasına katkı sağlamıştır. O Kırgızistan’da doğmuştur ancak bütün Türk dünyanın evladı, insanlığın ortak değeridir’ dedi.
 
Türk dünyasında böylesine birleştirici eserlere ve isimlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Topçu ‘Manas destanı gibi bir kahramanlık destanını dünyaya armağan etmiş bu topraklar bereketli topraklardır. Yerli ve milli kahramanlarımıza önem vermeli ve sanat eserleriyle, akademik çalışmalarla tüm dünyanın bu değerleri tanımasını sağlamalıyız’ şeklinde konuştu.
 
YERLİ VE MİLLİ DURUŞ
 
Konuşmasına ‘Türkler gittiği her yerde medeniyetler kurmuş bir millettir, bunu yerli ve milli bir duruşla sağlamışlardır. Bugün de aynı şekilde yolumuza devam edebilmeliyiz’ diyerek devam eden Topçu, Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yerlilik ve millilik noktasında çok önemli aşamalar katedildiğini söyledi.
 
Topçu ‘Erdoğan liderliğindeki Türkiye, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA gibi kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla Türk İslam coğrafyasında yerli ve milli olmanın gereğini yapmaya çalışmaktadır. Kırgızistan’da bir hafta sürecek Türk filmleri Haftası bunun örneklerinden biridir’ şeklinde konuştu.
 
TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU
 
Konuşmasına terörle mücadeleye de değinen Topçu,Türkiye'nin küreselleşmiş FETÖ, PKK, PYD, YPGve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelesinde dost ve kardeş ülkelerden katkı beklediğini söyledi.
Topçu, Türkiye'nin içeride ve dışarıdaki terör örgütleriyle sürdürdüğü mücadelenin sadece bölge barışı için değil dünya barışı için de önem arz ettiğini belirterek ‘Öncelikle dost ve kardeş ülkelerden destek bekliyoruz’ dedi.
 
Tanıtım toplantısına, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, AK PartiOrduMilletvekilive Yerli Düşünce Derneği Başkanı Mehmet Gündoğdu, KırgızistanTürkiyeManas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon AjansıBaşkanlığı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç ve oyuncu Gaye Turgutkatıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Yerli Düşünce Derneğinin organize ettiği film haftası, 22 Temmuz’daki galayla başlayacak. Öner Kılıç’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen Kırgızistan Türk Filmleri Haftası’nda "Deliormanlı", "Aşk", "Mandıra Filozofu 2", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Unutursam Fısılda" filmleri Kırgız sanatseverlerle buluşacak.
 
 
Toplam blog
: 598
: 166
Kayıt tarihi
: 28.02.16
 
 

1991 yılında Show Haber'de stajyer muhabir olarak başladım. Daha sonra, İlker Yasin yönetimindeki..