Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Kırkpınar’da Sarı Fırtına esti

Kırkpınar’da Sarı Fırtına esti
 

 

Sarayiçi’nde Sarı Fırtına rüzgârı esti.

Meraklısı, doya doya güreşleri seyretti!                              

 

Edirne’nin tarihinde Traklar

Kispet kispet tarihte Adalılar.

       

Kırkpınar’ın gür sesi cazgır başı

Kapıkule, gurbet gurbet gözyaşı.

                       MD

 

                                                                      Kırkpınar efsanesi

Edindiğimiz bilgilere göre; Rumeli’nin fethini gerçekleştirecek akıncı birliklerinin öncü kuvvetlerini oluşturan 40 namlı asker, mola zamanlarında hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek için bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuştular.

Bir mola sırasında Edirne yakınlarındaki Ahıköy’de Ali ve Selim adındaki iki kardeş, saatlerce güreşmelerine karşın yenişemediler. Israrla birbirini kündeye getirmek üzere verdikleri savaşım sonrası ikisi de oldukları yerde can verdiler!

Akıncılar, iki kardeşi bir söğüt ağacının altına gömerek,görevleri gereği yollarına devam ettiler. Yıllar sonra akıncılar, arkadaşlarının mezarını ziyaret için gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar gördüler! Bundan sonra burası Kırkpınar adıyla anıldı.

 

                                                      Alper Yazoğlu Ağa’nın özgün düşünceleri

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Alper Yazoğlu’nun dernek çalışmalarına gereken önemi vermesi,derneğin aktif olmasını sağlamaktadır.  Yazoğlu yaptığı açıklamada şu önemli konuları dile getirmiştir:

“Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği, 2001 yılından bugüne değin Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tanıtımı konusunda birçok çalışma yürüterek bu geleneğimizin yaşatılmasına katkı sağlamıştır.

2017 yılı 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivalinin derneğimizce tanıtımı için geçtiğimiz yıllarda Bulgaristan’ın Tunca Belediyesi ortaklığı ile hazırlanmış bir Avrupa Birliği projemiz kabul edilmiş olup bu projenin uygulanmasına 21.03.2017 tarihinde başlanmıştır.

Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.22.194 sayılı 'Yenilikçi girişimler ile büyüyen festivaller' adlı projemiz ile farklı tanıtım yöntemleri kullanılarak Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivalimizin yurtiçi ve yurt dışında tanıtımı yapılarak daha geniş kitlelere duyurulması sağlanacaktır.

Bu projemiz çerçevesinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali gerçekleştiği tarihlerde festival etkinlikleri canlı olarak Bulgaristan’ın Yambol ilinde de dev ekranlarda oradaki insanlara aktarılacaktır. Ayrıca buradan götüreceğimiz pehlivanlar, ağalar, cazgırlar, yağcılar, davulcu ve zurnacılardan oluşan bir ekip ile orada yağlı güreşler canlandırılacak ve oradaki insanlara tam anlamıyla yağlı güreşlerin coşkusu yaşatılacaktır!

Yine projemiz çerçevesinde; Bulgaristan’da Yambol ilinde şubat – mart aylarında gerçekleşen Kuker Maske Festivalinin tanıtımı da benzer şekilde Edirne ilinde yapılacak ve komşu ülkemizin ilgi çekici bir festivali de halkımıza tanıtılacaktır.

Ayrıca proje çerçevesinde; festival organizasyonları içerisinde görev alan ve bu işlere gönül veren kişilerle yapılacak olan 'festivallerin turizm potansiyelinin arttırılması konusunda alternatif tanıtım yöntemleri'  konulu yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek, ortaya çıkacak saptamalara göre Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivalimizin yurtiçi ve yurt dışında daha geniş kitlelere duyurabilecek tanıtım yöntemleri Derneğimiz ve Belediyemiz tarafından değerlendirilerek ilerleyen yıllarda kullanılabilecektir.

Türkiye’de Kırkpınar Yağlı Güreşlerini kültür turizminin öğesi olarak öne çıkarmak ve çalışmaları bu yönde yapmak, ülkemiz açısından çok önemlidir. Yeni kuşakların ata yadigârımıza bu inançla sahip çıkması, gelecekte geleneklerimizin yaşaması bakımından çok önemlidir."

 

                 Ramazan Güven’in 657. Kırkpınar yağlı güreşleri ağalığına adaylık açıklaması

İş adamı ve Geleneksel Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Efsane Ağası Ramazan Güven, Edirne’de düzenlediği Basın Toplantısında; 657. Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ağa adayı olduğunu belirtti.  Güven, reklâmını en yi yapan aday olmayı da başardı!

Kırkpınar Ağalarından Murat Köse, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu eski Başkanı ve Kırkpınar’ın Altın Kemerli Ağası Alper Yazoğlu’nun da hazır bulunduğu basın toplantısında; cuma günü başlayacak ve pazar günü sona erecek olan Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinde ağalık açık artırmasına gireceğini açıkladı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağalığı için aday olduğunu açıklayan İş Adamı Ramazan Güven, “Paranın ağası olmayacağız. Edirne’ye 1 kere gelen ağa olmayacağız. Ağalığa değil, güreşe sevdalıyız.” dedi ve tarihi konaklardan birini restore ederek Edirne’ye bir yağlı güreş müzesi kazandıracağı sözünü verdi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ağalık yapmak isteyen isimler, pazar günü Er Meydanı’nda yarışacak. Heyecanlı yarışa katılacağını, ağalığa talip olduğunu açıklayan İş Adamı Ramazan Güven, ön plana çıkan adlardan oldu.

Villa Restorant' ta düzenlenen basın toplantısı ile Kırkpınar ağalığına adaylığını açıklayan Çardak Güreşleri ağalarından Ramazan Güven, iddialı sözleriyle dikkat çekerken, ağalık kavramını ileriye taşıyacağını da söyledi.

Toplantıya Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Altın Kemerli Eski Ağası Alper Yazoğlu, 1990 yılının Kırkpınar Ağası Murat Köse ve basın mensupları katıldı.

Gençlik yıllarında minder güreşi ve yağlı güreş yaptığını hatırlatan Ramazan Güven: ”Kırkpınar ağalığına adayım. Türk güreşine hizmet edecek, taşın altına elini koyacak olan herkesin başımızın üstünde yeri var. Rahmetli dedem de ağaydı. Bin tane koyunu vardı. Ben de ağayım.” dedi.

Kırkpınar Ağası olduğu takdirde Sarayiçi Mesire Alanındaki Ağa Köşkü’nü ‘Kırkpınar Müzesi’ olarak halkın ziyaretine açacağını belirten Ramazan Güven: “Ağalığa değil, ata sporumuz güreşe hayranım. Çok para vererek ağalık yapmak istemiyorum. Mütevazı bir bütçe ayırdım, kısmetse Kırkpınar’a ağa olurum. Zaten Ağalıktan geliyorum.” diye konuştu.

Ramazan Güven, ETV’de yerel gündem programına da konuk olarak projeleri hakkında bilgi sundu. Üç yıl içinde Kırkpınar’ı tüketen değil, üreten bir organizasyon haline getirerek Edirne Belediyesinin cebinden bir lira dahi çıkmadan elde edilecek gelirler ile çalışmalarını sürdürüleceğini belirtti.

 

                                                            Ağa Seyfettin Selim’in belirttikleri

Yorulduğunu ve bu yıl ağalık ihalesine sadece açılış için gireceğini belirten Altın Kemerli Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, ihale başlangıcında söyleyeceği rakam dudak uçuklattı! Önceki akşam Ramazan Güven’in ağalık adaylığı açıklamasından sonra Karaağaç semtinde bir cafede yazarımız Beyazıt Sansı ile bir görüşme yapan Altın Kemerli Ağa Seyfettin Selim, yaptığı açıklama ile ağalık ihalesinde fırtına kopacağının sinyalini verdi.

Ağalık ihalesinin açılışı için kafasında 3 rakam olduğunu belirten Ağa Selim: “Kafamda 3 rakam var. Birincisi 1022. Bu Edirne Plakası. Diğeri 1054. Bu da Sakarya Plakası. Son olarak ise 1061. Bu ise Trabzon plakası. Bu üç rakamdan birini söyleyeceğim ve daha sonra çekileceğim.  İhaleden çekildikten sonra ise en güçlü aday olan Zeki Özünlü’nün ihaleyi alacağını tahmin ediyorum. dedi. Bu arada Ağa Selim, bu yıl ağa olacak kişilerin Kırkpınar Kültürünü Tanıtma veYaşatma Derneği’ne 100 bin TL bağış yapmasını da istedi.

 

                                                                  657. Kırkpınar Ağası belirlendi

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde gelecek yılın ağalığını 1 milyon 522 bin lira bedelle iş adamı Ahmet Çetin  kazandı.

Kırkpınar'da 8 yıl süreli güreş ağalığı yapan, iki altın kemerli Seyfettin Selim ile iş adamları Zeki Özünlü, Ramazan Güven, Hamdi Sarıca, Özcan Fındık, Ahmet Çetin, Abdullah Türköz, Fezair Tatlıdil ve Zekai Algur katıldılar.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, ihaleyi 400 bin liradan açtı, Seyfettin Selim de bu bedeli 822 bin liraya yükseltti.

Diğer ağa adaylarının da yükseltmeye devam ettiği ihaleyi 1 milyon 522 bin liraya Ahmet Çetin kazandı.

Ağalık bedelinin, Kırkpınar'da bugüne kadar verilen en yüksek rakam olduğu öğrenildi. Daha önceki rekor, Antalyalı Eczacı Süleyman Mecek'e aitti. Mecek, 3 yıl önce ağalığı 807 bin lira bedelle kazanmıştı.

 

                                        656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve başpehlivanlık yarışı

16 Temmuz 2017 pazarı 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde İsmail Balaban (Antalya), Orhan Okulu (Antalya), Hamza Köseoğlu (Erzurum) ve Şaban Yılmaz (Samsun) başpehlivanlık için olanca performanslarını ortaya koyarak yarıştılar.

Başpehlivanlığı hakkıyla ve herkesin alkışları arasında kazanan sarı fırtına İsmail Balaban, altın kemeri hak ettiğini belirtti!

Edirne Sarayiçi er meydanında gerçekleştirilen güreşlerin finalinde Orhan Okulu’yu; kıvrak, çevik ve centilmence davranışları sonucu yenerek şampiyon olan İsmail Balaban, basın mensuplarına yaptığı açıklamada:

"İnandık ve buraya ’kemeri alacağız’ diye geldik. Bileğimizin hakkıyla da aldık. Allah’ıma şükürler olsun. Konyaaltı’na kemeri götürüyoruz. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e öncelikle çok teşekkür ediyorum. Ustalarıma, anneme, babama, ekip arkadaşlarıma, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." Sözcükleriyle düşündüklerini coşkuyla aktardı!

İsmail Balaban’ın ekip arkadaşları ve yakınları, sevgi gösterisinde bulundular. Er meydanında babası Hasan Balaban’a sarılan şampiyon güreşçi İsmail Balaban,  duygusal anlar yaşadı ve yaşattı!

Ülkemizde düzenlenen yağlı pehlivan güreşlerinin geneline gidip alanlarda koşturarak bilgi ve belge toplayan Destan-ı Kırkpınar Dergimizin Yazı İşleri Müdürü Özcan Başgül ile Genel Yayın Danışmanı Sinan Beratlıgil’i de alkışlamak gerekir, düşüncesindeyim.

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde geçen yılın Başpehlivanı Recep Kara'nın cuma günü göndere çektiği Türk bayrağını İstiklal Marşımız eşliğinde Başpehlivan olan  İsmail Balaban'ın gönderden indirmesiyle etkinlik noktalandı.

*

NOT: Fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz!

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..