Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kış meyvelerinin faydaları ve elma sirkesinin yapılışı...

Kış meyvelerinin faydaları ve elma sirkesinin yapılışı...
 

Malum önümüz kış. Kış aylarında tüketeceğimiz kış meyvelerinin yararlarını biliyor musunuz? Öyle ya bu meyveleri tüketmemiz gerekirken faydalarını bilmemek olmaz değil mi?

İşte kış meyvelerinin faydaları:

Kırmızı elma

Özellikle Antalya’nın Elmalı ilçesi ve Isparta’nın Eğridir bölgesinde yetişen bu tür elmaların içerdiği E ve C vitaminleri ve benzeri antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı oluyor. 

Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir. Tabi bu arada evlerde kolayca yapılabilecek Elma Sirkesini de unutmamak gerek.

Yeşil elma

Son yıllarda ülkemizde de yetişen ve özellikle şeker hastalarına önerilen bu tür elmalar; şu anda manavlarda ve pazarlarda bol miktarda bulunmaktadır. Yeşil elma, tam bir enerji kaynağı olup, içeriğinde barındırdığı yüksek oranda C vitaminiyle birlikte B1, B2, PP, B5, B9, Provitamin, A ve de E vitaminleri sayesinde son derece faydalı bir şifalı besindir. Yeşil elmada, vitaminler en çok bulunduğu yer, kabuk kısmının hemen altıdır. O nedenle elmayı kabuğunu soymadan yersek daha çok faydasını görürüz. Eğer kabuklu yiyemiyorsanız, kabuğu incecik soyarak, içini yiyip, kabuğunu atmayın ve sirke yapımında kullanın.

Peki, elam sirkesini nasıl yaparız?

Malzemeler: 2 litrelik cam kavanoz, 3 elma, yarım çay bardağı nohut, yarım çay bardağı şeker, yarım çay bardağı bulgur, 1 litre su.

Cam kavanoza yarısına kadar su doldurulur. Su önce kaynatılır ve soğutulur,  suyun içerisine nohut, şeker ve bulguru atılır. Elmalar kalın kalın soyulur soyulan elma kabukları da kavanozun içine konulur. Kavanozun kapağı kapatılmaz kapatılırsa çok keskin olur üzeri tülbentle kapatılıp etrafına lastik geçirilir kavanoz ışık görmeyen ancak oda ısısında olan bir köşeye kaldırılır. Günlük karıştırılır.

Sirkenin olduğunu nasıl anlarız?

 Zamanla sirke oluştukça sirke kokusu çıkmaya başlayacaktır. Etrafına gelen meyve sinekleri olursa kesinlikle olduğunu buradan mutlaka anlayabilirsiniz, bu süre 21 ile 40 gün kadardır. Daha sonra sirke süzülür içindeki elma kabukları diğer malzemelerle atılır. Kavanozu yıkamadan tekrar sirke içine koyulup 2 kaşıkta bal eklenir. Bu şekilde aylarca saklanabilir.

Kivi

Ülkemizin kuzeyinde ve güneyinde oldukça fazla yetişen bir bitki türüdür. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Uzmanlara göre; nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur.

Muz

Yurdumuzun Akdeniz bölgesinde, özellikle Alanya ve Anamur arasında yetişen, son 30 yıldan beri de ithalatı yapılan muz, özellikle mideye çok faydalıdır. Uzmanlara göre; mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında da yararlıdır. Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür.

Greyfurt

Akdeniz ve Ege bölgesinde bolca yetişen (benim bahçemde de iki tane ağacı var.) C vitamini yönünden zengin olan narenciye grubu meyvelerimizdendir. Uzmanlara göre; soğuk havalarda bizi hastalıklara karşı korur. C vitamini, toksin öğelerin etkisini azaltarak kanserden koruyucu özellik gösterir. A ve B vitaminlerini de içermektedir. Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir. İçindeki zengin potasyum kaslarımızı güçlendirir ve dolaşım sistemimizi canlandırır.

Ayva

Ülkemizde bol miktarda yetişen bir meyvedir. Uzmanlara göre; grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olduğu, cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir. Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Portakal

Ülkemizin Akdeniz, Ege ve Marmara’nın bir kesiminde yetişen en güzel kış meyvelerinden birisidir. Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Vücudumuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Bu nedenle bahçemdeki portakalları satmak istemesem de 20 ton civarındaki portakalı yiyemeyeceğim için mecburen para ederse satacağım.)

Mandalina

Akdeniz, Ege, Marmara’nın bir kesimi ve Karadeniz’in bir kesiminde yetiştirilen çok güzel bir kış meyvesidir. Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle, vücudumuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden (kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ) aldığımız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansımızı arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltamaya yardımcı olarak kalp hastalıklarından koruyucu özellik gösterir.

Kan portakalı

Narenciye yetişebilen her bölgede yetişir. Uzmanlara göre; Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur. Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar. İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır. Kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını da önler. Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir.

Afiyet olsun…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..