Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kışın kilo almamak neler yemeliyiz? Metabolizmayı hızlandıran çay tarifi...

Kışın kilo almamak neler yemeliyiz? Metabolizmayı hızlandıran çay tarifi...
 

İnsanoğlu oldum olası yemeyi sevmiştir. Hem yiyip, hem de hareketsiz kalınca, özellikle de kış aylarında kilo almak kaçınılmaz hale geliyor.

O halde kışın kilo almamak için nelere dikkat etmeliyiz? Neler yemeliyiz?

Diyetisyen Esra Rahşan Çalışkan, kırmızıbiberin yemeklerde ve salatalarda baharat olarak kullanılmasının yanında, kilo vermek için etkili olduğunu belirterek, “Kırmızıbiberdeki kapsaisin denen madde yağ yakımını hızlandırır. O yüzden kışın yemeklere kırmızıbiberi bol bol yemeklere ekleyin” diyor.

Ne kadar basit ve mantıklı bir öneri değil mi?

Kış aylarında metabolizma hızının azalması ve spor faaliyetlerinin azalması nedeniyle yazın verilen kilolar geri alınıyor. Kış aylarında kilo almamak için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Esra Rahşan Çalışkan, Kış ayının vücudun kendisini koruma ayı olduğunu belirterek, “Bu aylar da kişi kilo almaya daha meyillidir. Kilo alsın, yağlansın ki kendini soğuklardan daha iyi koruyabilsin. Kışın kilo yapan yağlı ve şekerli besinler tüketilir” diye konuşuyor.

Güne kahvaltıyla başlamanın önemine değinen Diyetisyen Çalışkan, kahvaltının metabolizmayı daha canlı tutacağına dikkat çekiyor. Kahvaltıda mutlaka yumurta ve peynirin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çalışkan, bunun yanı sıra yeşillik ve beyaz ekmek yerine esmer ekmeğin tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Kış aylarında sofralarda mutlaka kırmızı pul biber bulunması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Çalışkan, kırmızı pul biberin metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını belirtiyor.

Kış aylarında su içmenin unutulduğunu ifade eden Diyetisyen Çalışkan, su yerine çay ve bitki çayları içmenin yeterli olmadığını söyleyerek, “Su ancak su ile yerine konur. Gün boyunca 3 litre su içilmesi lazım” ifadesini kullanıyor.

Öğle saatlerinde protein bazlı besinlerin yenilmesinin önemine değinen Diyetisyen Çalışkan, “Et, tavuk, balık, gibi besinler tüketilmeli. Çorba ekmek yerine geçer, çorbayı kışın bol miktarda tüketmesinler, Kışın öğle yemeğinin saat 14.00’e kadar tamamlanması gerekir. Çünkü 14.00- 15.30 arası göbekteki yağın eridiği saatlerdir” ifadelerini kullanarak, kış döneminde çok fazla kuruyemiş ve kuru meyve atıştırıldığına dikkat çekerek, “Bunlar miktarı aşarsa ciddi kalorilerdir. Soda içmeyi de tavsiye eden Çalışkan, "Soda kalsiyum açısından zengindir, yağ yakımını hızlandırır” şeklinde konuşuyor.

Kışın kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Diyetisyen Çalışkan, konuşmasına şöyle devam ediyor. “Kış aylarında akşam 7’den sonra yemek yemeyi bırakmasınlar. Kışın haftada iki gün balık tüketsinler. Omega 3 triot bezini daha iyi çalıştırır buda zayıflamanıza yardımcı olur. Yatmadan 3 saat önce yemek işlemi bitsin. Vücut bir sindirsin, uyku modunda olsun ve yağ depolanması daha az olsun.

Tabi bu arada birde metabolizmayı hızlandıracak çay tarifi veriyor. “Metabolizmayı daha hızlı çalıştırmak için 100 gram lahana, 10 gram kadar dereotu, maydanoz, buçuk tarçın ve yeşil elma yaklaşık fokurdayana kadar kaynatın ve gün içinde için.”

Bu karışım, metabolizmayı hızlandırmış ve vücuttaki fazla ödemi atmaya destek sağlamış olur. Kırmızıbiberdeki kapsaisin dediğimiz bir madde yağ yakımını hızlandırır. Bir miktar yemeklere kırımızı pul biber atılırsa, bu metabolizmayı hızlandırır, bağışıklığı arttırır. Kırmızıbiberdeki kapsaisin denen madde yağ yakımını hızlandırır. O yüzden kışın yemeklere kırmızıbiberi bol bol yemeklere ekleyin. Mide probleminiz yoksa.”

Gördüğünüz gibi gayet basit öneriler ve herkesin evinde yapabileceği cinsten beslenme tarzı…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..