Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Birgül Parlak Mavi Kitap

http://blog.milliyet.com.tr/birgulparlak

28 Temmuz '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Kitap bölümleri ve düzenlemesi

Kitap bölümleri ve düzenlemesi
 

Kitap bölümleri ve düzeni


KİTABINIZIN BÖLÜMLERİ
 
Profesyonel ve güven uyandırıcı bir kitap elde etmek için, kitabınızın bütün bölümleri doğru sıralamayla, eksiksiz olarak tek bir dosyada yer almalı. Kitabınızın içi, üç ana bölüme ayrılır: ön bilgiler, ana metin, ve arka bilgiler v.s. Yayınevine gönderdiğiniz belgenizde tüm bölümün de tek bir dosya içinde yer aldığına dikkat edin. Bölümler hakkında daha ayrıntılı bilgi ve her bölümün hangi alt bölümleri içerdiğini incelemek için lütfen bu metni dikkatle okuyun.
Yarı Başlık Sayfası
Yarı Başlık Sayfası kitabınızın ilk sayfasıdır ve kitabınızın adını ve yazarının adını, büyük puntoyla içerir. Bu sayfada alt başlık ya da herhangi başka bir bilgi yer almaz.
 
Künye Sayfası
 
Kitabınızın ikinci sayfasıdır. Burada her durumda kitabınızın künye bilgileri (dizi adı, tür adı, ISBN numarası, yayına hazırlayanı, kapak tasarımı, baskı tesisi ve kitabın tam adı ve telif haklarıyla ilgili gerekli bilgiler) yer alır.
 
Yaşamöyküsü
 
Bu sayfada yaşam öykünüz yer alır.
 
İthaf - Teşekkür Sayfası
 
Kitabınızı özel olarak birilerine ithaf etmek istiyorsanız, bu sayfadan yararlanabilirsiniz. İthaf bilgilerinin bize göndereceğiniz metin dosyasının içinde yer almasına lütfen dikkat edin. İthaflar genelde kısa tutulur ve doğrudan bir kişiye, bir aile bireyine ya da bireylerine yapılır.
 
Epigraf
 
Kitabınızın konusuyla doğrudan ilgili bir atasözü, özlü söz, şiir ya da metin parçacağı kullanmak istiyorsanız, bu bilgi kitabınızın bu sayfasında yer alır. Bu bilgiye epigraf denir. Epigrafın kaynağı, metin bloğunun hemen altına, sağa dayalı olarak yazılmalıdır.
 
İçindekiler
 
İçindekiler sayfası genelde, bölümleri ve kısımları olan, kurgu-dışı kitaplarda kullanılır. Romanların genelde İçindekiler sayfası olmaz. Ancak her bölümün ayrıca okunabileceği kurgusal metinlerde de İçindekiler kullanılabilir (örneğin bir öykü kitabı). Bazı durumlarda, özellikle birkaç kısımdan oluşuyorsa ve her bölümün ayrı bir numarası ve adı varsa, romanlarda da kullanılır. Bölümleriniz sadece numaradan oluşuyorsa içindekiler hiçbir durumda kullanılmaz. (Örn. Bölüm I, Bölüm I şeklinde giden bölümler).
 
Kitabınızın İçindekiler bölümünün olmasını istiyorsanız, lütfen göndereceğiniz metin dosyasının başında bölüm adlarının “İÇİNDEKİLER” başlığı altında sıralanmış olmasına dikkat edin. “İÇİNDEKİLER” bölümü olmayan dosyalarda İçindekiler istenmediğini varsayıyoruz ve bu sayfanın daha sonradan eklenmesi, ek ücrete tabi oluyor. İçindekiler deki bölüm adlarının, kitabın içinde geçen bölüm adlarıyla birebir aynı olmaları gerekiyor. (Örn. “Ayşe’yle Fatma’nın Maceraları” şeklinde bir bölüm adı İçindekiler’de “Fatma ile Ayşe’nin Maceraları” olamaz.)
 
İllüstrasyon ve Tablo Listeleri
 
Kitabınızda birden fazla illüstrasyon (çizim) , tablo ya da resim varsa, bunları ayrıca bir sayfada listelemek isteyebilirsiniz. Ancak bu resimler sadece kitabı daha eğlenceli ya da rahat okunabilir kılmak için kullanılıyorsa, böyle bir sayfaya gerek olmaz. İçindekiler bölümde olduğu gibi, bu sayfanın da bize ana metnin içinde hazırlanmış olarak ulaştırılması gerekmektedir ve yine İçindekiler bölümünde olduğu gibi, sayfa numaraları dizgide değişeceğinden, karşılarına numaraların yazılmasına gerek yoktur.
 
Önsöz
 
“Önsöz” genelde kitabınızla ilgili bir başlangıç argümanı, kısa bir bildiridir. Kurgu olmayan kitaplarda genelde yazarın dışında bir kişi tarafından yazılır. Bu kişinin ilgili konuda adı bilinen ya da uzman biri olması gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanmış bir “Önsöz” kitabınızın güvenilirliğini arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda, yazan kişiye bağlı olarak, satışlarda da kayda değer bir artış sağlayacaktır.
 
Giriş
 
Bu bölüm yazar tarafından kaleme alınır ve çoğu kez, kitabın içi yazdığınızı, hangi araştırma yöntemlerini kullandığınızı ve isteğe bağlı olarak teşekkür metni (size kimlerin yardımcı olduğunu belirten) içerebilir.
 
Teşekkür
 
“Teşekkür” sayfasını, kitabınızın yazım aşamasında ya da genel olarak yazarlık kariyerinizde size destek olan kişilere teşekkür etmek için kullanabilirsiniz.
 
Ana Metin
 
“Ana metin” kitabınızın asıl içeriğidir. Aşağıda yer alan başlıkların tümü, “Ana Metinde” yer alabilecek bilgileri anlatmaktadır, ancak tümü de sizin kitabınız için gerekli olmayabilir. Sizin kitabınız için gerekli olanları kullanın.
 
Başlangıç
 
“Başlangıç bölümü” kitabınızın okumaya başlamadan önce, yazarın bilmesi gereken genel bilgiler içerebilir. Genelde yazarı ve niteleklireni belirtmeye yarayan Önsöz ya da Giriş yazısından farklı olarak, bu bölüm doğrudan kitabın içeriğiyle ilgilidir ve okuru okumak üzere olduğu metne hazırlamak için yazılmıştır.
 
Ana metninizi düzenleyebilmeniz için birkaç yöntem
 
Epilog
 
“Epilog” hikayenin ya da konunun sonunda, kısa bir sonuç bölümüne verilen addır.
 
Arkasöz
 
“Arkasöz” de kısa bir sonuçlandırma bölümüdür. Ancak epiloglardan farklı olarak, genelde kurgu-dışı çalışmalarda kullanılır.
 
Sonuç
 
Bir arka söz, sonsöz ya da apendisten daha kapsamlı bir metindir.
 
Arka Bilgiler
 
Kitap yayınlama başvurunuz, başvuru dosyanıza arka bilgileri eklemediyseniz henüz tamamlanmış değildir. “Arka bilgiler”, kitabızın ana metninden sonra, kitabın son sayfalarında yer alan eklerdir.
 
Apendis / Ek
 
Ek denilen bölümde kitabın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak ama kitabın ana metninde yer alsaydı, okurun dikkatini dağıtacak ya ya da metnin akıcılığını zedeleyecek içerik yer alır. Burada yer alacak öğeler arasında referans listeleri, tablolar, raporlar, ya da ayrı bir bölümde yer almasını gerektirmeyecek kadar az ise, araştırma ve kaynaklar yer alabilir.
 
Notlar
 
Ana metninizde bazı bölümleri hakkında ayrıntılı bilgi vermesi ya da belgelenmesi gereken bölümler varsa, bu bilgiler Notlar bölümünde yer alır. Notlarınızı, kitabınızın bölümlerine uyumlu bir şekilde sıralamanız gerekir. Dipnotlar aşağıda, daha ayrıntılı bilgisini vereceğimiz referanslar bölümünde yer alabilir.
 
Sözlükçe
 
Sözlükçede kitabının içinde yer alan terimlerin karşılıkları bulunur. Alfabetik olmalıdır.
 
Kaynaklar
 
Birçok durumda, okurlar bir konuda aldıkları tek bir kitapla yetinmek istemezler. Konuyla ilgili başka kitaplar, dergiler, dernekler, web siteleri ve daha başka kaynaklara da ulaşabilmek isterler. Kısacası, sizin araştırmalarınızı yaptığınız kaynakları merak ederler. Kaynaklar ya da Kaynakça bölümünde bu bilgilere yer vererek, hem okurunuz için paha biçilmez bir bilgi birikimi sunmuş olursunuz, hem de kendi metninizin güvenilirliğini artırmış olursunuz.
 
Bibliyografya ya da Referanslar
 
Bibliyografya da Kaynaklar gibi kitabınızda kullandığınız kaynakları belirtmenize yarar. Bibliyografya yüzlerce yıldır kullanılan bir stildir ve web sayfaları ya da araştırma dernekleri vb. bilgileri içermez, sadece basılı kaynaklar hakkında bilgi verir. Önce yazar adı (Soyad, Ad), ardından eser adı (italik olarak yazılmalı), ardından yayınlandığı şehir, yayıncının adı ve son olarak tarih bilgileri yer alır.
 
Örn.; Belge, Murat. Başka Kentler, Başka Denizler 2, İstanbul: İletişim Yayınları, 2007.
 
Dizin / İndeks
 
Dizin (indeks); kitap, dergi gibi bilgi kaynaklarının içindeki bilgi parçacıklarına ulaşmak için konu başlık, yer adları kişi adları gibi erişim uçlarına ulaşmak için kullanılan ayrıntılı
 
 
Toplam blog
: 12
: 5331
Kayıt tarihi
: 24.08.15
 
 

..