Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '14

 
Kategori
Güncel
 

Kobani'de, daha başlangıçtan bu yana, sonucu belli olan bir senaryo oynanıyor...

Kobani'de, daha başlangıçtan bu yana, sonucu belli olan bir senaryo oynanıyor...
 

Bu bölgede oluşacak,Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi gibi "çok halklı" benzer bir yönetim, ilerde bizim işimize gelebilir.


...ANCAK, "SENARİST AMERİKA", ZAMAN ZAMAN SENARYO DIŞINA ÇIKAN BAZI OYUNCULARI  UYARIYOR...

Senaristin Amerika olduğunu söyledim  ama, "film yapımcısının" doğrusu kim olduğunu bilmiyorum...

Ülkelerin "derin devleti" olduğu gibi, dünyayı da idare eden bir "dünya derin devleti" olduğunu düşünüyorum; hatta var olduğuna inanıyorum...

OYUN NEDEN KOBANİ'DE BAŞLADI?

Kuzey Suriye'de Rojava'nın, batıdan doğuya Irak  sınırına kadar uzandığı göz önünde bulundurulursa bölgenin merkezinde kalan Kobani'nin, IŞİD'in eline geçmesi, Suriye kuzeyindeki Kürtlerin bölgedeki coğrafi hakimiyetlerinin zayıflamasına ve kantonlar arasındaki bağların kopmasına neden olabilir.

ABD'nin de öncelikle Kobani'ye yönelmesinin nedeni de budur? Kobani, IŞID tarafından düşürülürse Rojava'nın  bütünlüğü  bozulur. Bu da, ABD tarafından planlanan, "Kuzey Irak Kürt Yönetimi" gibi siyasi bir yapılanmayı zor sokar.

TÜRKİYE BUNA İTİRAZ EDİYOR MU?

Bu senaryonun oyuncularından biri olan Türkiye, genelde buna itiraz etmiyor. Türkiye, Rojava bölgesinde "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi" gibi, siyasal bir yapılanma olacağını biliyor. Türkiye'nin midesini bulandıran konu, "kerhen" de olsa, bu oluşuma destek veriyor gibi görünmesinin PYD ve PKK'ya destek veriyor şeklinde algılanmasıdır.

Bunun için de, Türkiye önceliği, Suriye'nin rejim muhaliflerine(Özgür Suriye Ordusu'na) verilmesini istiyor. Burada, tesis etmek istediği "Güvenlikli Bölge" ile  bir şekilde Rojava bölgesinin kontrolünde  söz sahibi olmayı düşünüyor

Bunun nedeni de, bana göre, Rojava'da(Kuzey Suriye'de) oluşması muhtemel siyasi yapılanmanın, yalnızca "etnik Kürtleri" değil, bölgenin diğer halklarının da temsil edilmesidir....Türkiye ise, bölgede "çok halklı" bir siyasi yapılanma istemektedir.

Türkiye'nin, Özgür Suriye Ordusu'nun ve Kuzey Irak peşmergelerinin  Kobani'ye gitmesini istemesinin altında yatan neden de budur zaten...Siyasi yapılanmanın "etnik Kürtlerden" oluşmasını isteyen PYD de buna karşı çıkıyor.

Ama sonuçta Türkiye'nin dediği olacaktır...ABD de bunu kabul edecektir. Her ne kadar PYD ile PKK'yı aynı kefeye koymak istemese de...

KOBANİ, NE OLDU DA "STRATEJİK" BİR KONUM KAZANDI...?

Bence kazanmadı...Kobani'yi bu konuma taşıyan ABD ve IŞİD oldu... Kobani, Suriye rejimi muhaliflerine katılmaması  karşılığında Esad'ın, PYD'ye hediye ettiği Rojava bölgesinde oluşturulan üç Kürt kantonundan biridir ve de ortadadır...IŞİD'ın buraya saldırmasının nedeni, yukarıda da belirttiğim gibi, Kobani'nin diğer kantonlarla(batıda Afrin, doğuda Cizire) olan irtibatını kesmektir.

Kobani'nin burayı savunması ve ABD ve Koalisyon ülkelerinin de burayı IŞID'tan kurtarmak istemesi, Kobani'ye "stratejik" bir önem kazandırmıştır.

Çünkü, eğer IŞİD burada başarılı olur ve Kobani'yi ele geçirirse, bu durum ABD ve Koalisyon ortakları için "yüz kızartıcı" bir yenilgi olur; Eğer, Kobani düşmezse, bu durumda  da,  IŞİD'in sonu olur ve  diğer bölgelerdeki başarısı da "püf" diye söner.

BU OYUNDA KİMLER NE İSTİYOR?

-- ABD, Kuzey Suriye'de de, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi gibi bir yönetim kurmak istiyor. Böylece, bölge petrolünün kontrolünün dizginlerini elinden bırakmak istemiyor. Kuzey Suriye'de oluşacak yönetimin "tek halklı" ya da "çok halklı" olması onu pek ilgilendirmiyor.

-- PYD ve de PKK bu yönetimin yalnızca "etnik Kürtlerden" oluşmasını istiyor. Bu yüzden Kobani'deki savaşı PYD ve PKK komutanları birlikte yönetiyorlar.

-- Türkiye, bölgede oluşacak siyasi yapılanmanın, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi gibi, bölgenin diğer halklarının katılımı ile "çok halklı"  olmasına sıcak bakıyor. Ve bana göre de, böyle bir yönetimle, Kuzey Irak Yönetimi ile olduğu gibi iyi ilişkiler kurabileceğini düşünüyor.

Bloğumu bitirmeden şu noktayı özellikle belirtmek isterim. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu topraklar ile daha sonra oluşturulması düşünülen Kuzey Suriye Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarını bulunduğu coğrafyanın, M. Kemal Atatürk'ün bizzat çizdiği Misak-ı Milli hudutları ile yüzde 80 oranında ötüştüğünü hatırlatmak isterim.

Bu oyunun kazananları, kısa vadede; 

 Amerika ve Türkiye; dolayısıyla da "Çözüm ve Barış" süreci ve Kürtler olacaktır...Kaybedeni ise PKK ve destekçileridir...

Orta ve uzun vadedeki, kazananları ve kaybedenlerini tarih yazacaktır. Ama, bu kazananlar arasında Türkiye mutlaka olacaktır.

SONUÇ : Bana göre, Türkiye'yi yönetenler doğru yapıyorlar. Bazılarının "satranç" dediği Kobani oyununu Türkiye, birkaç adım sonrasını görerek oynuyor..

cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..