Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '15

 
Kategori
Dünya
 

Kobani nin IŞİD 'den temizlenmesinden,Türkiye'nin terörden temizlenmesi çok daha önemli

Kobani nin IŞİD 'den temizlenmesinden,Türkiye'nin terörden temizlenmesi  çok daha önemli
 

www.eremnews.com


Kobani ’nin IŞİD ’den temizlemesinden, Türkiye’nin terörden temizlenmesi çok daha önemli

“Kobani” Kürtler açısından önemli bir kanton. Abdullah Öcalan, Suriye’de olduğu yıllarda burada kalmış, Suriye Devletince de korunmuştu. Kanton, İsviçre Konfederasyonu’ nu oluşturan devletlerden her biri (TDK Sözlüğü)

Bölgenin en güçlü ordusuna sahip Türkiye, Suriye’nin PKK ve Abdullah Öcalan’a verdiği doğrudan desteğe tam 19 yıl sessiz kaldı. Diplomatik görüşmelerle, gidip-gelen heyetlerle sorunun çözümüne çalışıldı, hiç bir netice alınmadı. Teröristler Suriye’den girip eylem yapıyor, sıkışınca tekrar Suriye’ye dönüyorlardı. PKK terörü, Güneydoğuda ’da, kendi topraklarımızda asayiş görevlilerini bile sokağa çıkamaz hale getirdi. 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Hatay’ın sınır kazası Reyhanlı’da 16 Eylül 1998 tarihinde askeri bir dille Suriye’yi, Öcalan ve PKK konusunda tehdit etti. Bunun üzerine Suriye, Öcalan’ı Suriye’den çıkarmak zorunda kaldı.

 Halepçe Katliamı ’dan kaçarak Türkiye’ye 1,5 milyon Kürt sığınmış. Türkiye, bu insanlara kucak açmış, barınma, beslenme gereksinmelerini karşılamıştı; ama Kürtler her zaman terör örgütü PKK’yı destekledi. Başbakan Davutoğlu da konuşmalarında tutturmuş “Türk, Kürt kardeştir; kabul etmeyen kalleştir ”diyor. Kalleşliği, kimin yaptığı açık. Türkiye, Kürt, Arap sığınmacıya destek oluyor. İktidar, sığınmacıları kendi vatandaşından yeğ tutuyor; Kürtlerin desteklediği PKK’nın Güneydoğu’da yaptıkları ortada. Güneydoğu’dan hükümet çekilmiş, meydanı PKK’ya bırakmış. Onlar da Güneydoğu’da kanton oluşturmak için çalışıyorlar.

IŞİD, insan boğazlayarak, tarihsel yapıları yıkarak, kitapları yakarak… Taş taş üzerinde bırakmayarak yakıp yıkıyor.

IŞİD nasıl doğdu? IŞİD, savaşın yıkımlarından, acılarından doğdu. ABD, barış, demokrasi, özgürlük getireceğim, diye girdiği Irak’a ölüm, gözyaşı getirdi. Güçlü görülen, yenilmez denilen Irak ordusunun yenilmesi uzun sürmedi.

İşgalin başlamasından kısa süre sonra düzenli Irak ordusu yenildi, neticede Saddam Hüseyin yakalanarak idam edildi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak'ta yeni bir demokrasi inşa etme denemelerine başladı. Bazı tarikat ve diğer çeşitli silahlı gruplardan oluşan direnişçilerle koalisyon güçleri arasında bir asimetrik savaş başlamış,  Şii  ve Sünni  gruplar arasında sorunlar çıkmış ve Irak'ta El Kaide operasyonları başlamıştır. 2007 yılında yapılan araştırmalara göre Irak'ta tahmini 1.000.000 sivil yurttaş hayatını kaybetmiştir. UNHCR Nisan 2008 tarihli verilerine göre 4,7 milyon Iraklı yer değiştirdi (Irak nüfusunun %16sı), bunların iki milyonu komşu ülkelere sığındı (Vikpedi)

Ağustos 2008’de Irak ile ABD arasında Sofya antlaşması imzalandı. 10 yıllığına savunma ve içişleri bakanlığı gibi bazı bakanlıklar ile istihbarat gibi stratejik noktaların, ABD gözetimine bırakılacağı, ABD`nin Irak`ta özel cezaevleri olacağı, ABD'li askerlerinin, Irak'tan `terörist grupları destekleyen herhangi bir ülkeye operasyon düzenleyebileceği gibi maddeler yer alıyor. Anlaşma çeşitli Iraklı gruplar tarafından protesto edildi. Otorite boşluğundan yararlanan El-Kaide gibi terör örgütleri güçlendiler. Bu örgüt, Sünni tarikat şeyhleri, aşiret reislerinden de desteklendi El-Kaide, zamanla bir de El nursa doğdu. Bu terör örgütleri, bölgedeki diğer İslamî terör örgütleriyle birleşerek 6 milyonluk bir bölgeyi içine alan IŞİD ’i oluşturdular.

Irak Savaşı’ndan önce 910 km’lik Suriye, Irak sınırımızda devletler vardı. Şimdi bu sınırımızın büyük bölümü IŞİD ’in diğer bölümü de PYD’ nin ve Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin denetiminde.

Arap Baharı’ndan önce, Suriye ile Türkiye arasında tarihlerinde görülmedik bahar havası yaşandı. Bugünün Cumhurbaşkanı, o günlerin Başbakanı Erdoğan’la Esat, eşlerini de alarak Bodrum’lara gittiler. Ne değişti de düşman kardeş oldular!

O zaman ki Başbakan Erdoğan,”Arap Baharı” başlayınca Ortadoğu eş başkanlığı görevini yerine getirme çabası içine girerek Esat’ ın devrilmesi için, Esat’a karşı olan ÖSO gibi grupları destekledi. Nerde şimdi ÖSO, adı duyulmuyor artık. Onlar da mı IŞİD’ katıldı, dersiniz!

Sonuç

Kobani kantonu,Rojova ’nın temel taşıdır. YPG-PYD güçleriyle PKK’’a,HDP, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi iş ve güç birliği içindedir. Bunlar, Suriye’de, Kuzey Irak’ta, Güneydoğu’da kantonlar oluşturacak; Türkiye’yi de içinden oyarak parçalayacaklardır. AKP iktidarı da bu politikaya “Yeni Türkiye” parolasıyla yelken açmaktadır. ABD, Batı da bu bölgede; kantonların oluşturacağı konfederasyona sıcak bakmakta hatta desteklemektedirler.

Peki, IŞİD ne olacak? Kobani’ den çekilen IŞİD de varlığını sürdürebilir. ABD, üç yıl diyor da Afganistan’da Taliban bitti mi ki IŞİD de bitsin. Görülmedik, kan içici bir terör örgütünün bitmesini kim istemez ki…”Ülkede barış, dünyada barış” diyen Atatürk, ne güzel söylemiş. Barış, barış da geri kalmış ya da az gelişmiş toplumlara “barış” kolay kolay gelmiyor.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..