Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '14

 
Kategori
Gelenekler
 

Komşudan tuz isteme babasından kız isteme devri bitti

Komşudan tuz isteme babasından kız isteme devri bitti
 

Eski töreler alışkanlıklar terk ediliyor. Devri geçtiği için deniliyor ama elbette hayır; insanlar bilinçlenip gerçeği gördüğü için. Kız isteme hoş bir töreydi ama bilinçsizlikleri de içeriyordu. Mal satın alır gibi üstelik para da(başlık)vererek evlenmek özellikle kadını erkek karşısında aşağı düşürüyor onurunu zedeliyordu. Üstelik bu şekilde alınan kız erkeğin malı gibi oluyordu. Ayrıca birbirini tanımadan evleniliyordu.

Bu âdeti kanun ya da işte büyükler kaldırmadı; gençlerin anne baba ve toplumu takmayıp törelere uymaması sonucu kız erkek aralarında tanışmaya başladılar. Öyle ya evlenecek olan benim, siz niye karar veriyorsunuz! Her ne kadar eski usulde de kıza/erkeğe isteyip istemediği sorulsa da gençlerin kararında anne baba ya da çevrenin etkisi oluyordu.

Tanıyarak evlenmede en önemli sorun uzun süren (bazen 3–4 yıl) flört ya da çıkma heyecanı öldürüyor, birbirlerine alışan kız ve erkeğin bu hali birbirinden bıkmaya dönüşebiliyor. Elbette bunda kız ve erkeğin de hatası var. Çıkanlar mutlaka evleneceklerini düşünüyorlar, birbirlerini eşleri gibi görüyorlar. Ayrıca toplumun ahlaki hassasiyeti nedeniyle çıktığınız biriyle evlenmek zorunda gibisiniz.

Ailenin yükü azaldı ama anne babanın oğulcuğuna kasıla kasıla kız arama keyfi de ortadan kalktı. Hayır denildiğinde madara olma durumu da tabii ki. Şimdi birbirlerini isteyenler çıkıyorlar. Ama işte biriyle uzun süre çıktığınız zaman evlenmezseniz"Gezdi tozdu bıraktı" denilerek kızın adı kötüye çıkabiliyor. Tanıdığım bir aile birbirlerini sevdikleri halde kız daha önce birisiyle çıktı diye istememişlerdi.

Önceden anne babanın bilmem hani kimin kızını oğluna alması ve oğlan/kız için de istediğini alma ya da istediğine varma  gururlanma nedeni olurken tersi durumda büyük hayal kırıklıkları yaşanıyordu. Şimdi bu durum oğlan ve kız için devam ediyor.

Ama elbette gençlerimiz de cahil. Biriyle çıkmak sadece onu tanıma amaçlı arkadaşlıktır. Evleneceğiniz garanti değil. Öyle herkesin gözü önünde el ele göz göze, sarılıp öpüşemez başka şeyler yapamazsınız. Böyle olursa evleneceksiniz. Valla böyle olan bir kızı ben de oğluma almam şahsen. Siz birbirinize ait değilsiniz; birbirinizi tanımaya tanışmaya çalışıyorsunuz.

Kız bakımından (bazen erkek için de geçerli) hani fazla güzel değilse(tahsilsiz, işsiz güçsüz) istemeye gelenin olmaması durumu tanıyarak tanışarak evlenmede de aynı. Bu durumda olan erkeğe kız vermiyorlardı kızı da isteyen olmuyordu. Şimdi de erkekler  babaları gibi davranıyorlar, beğenmedikleriyle tanışmıyorlar ya da gezip gezip bırakıyorlar.

 

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..