Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Servet Külahçıoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/servet.kulahcioglu

09 Şubat '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kralların Hastalığı :Gut

Kralların Hastalığı :Gut
 

KRALLARIN HASTALIĞI: GUT
Gut  genetik  ve/veya çevresel çeşitli faktörler nedeniyle vücutta ürik asit oluşumunun artması ve böbreklerden yeterince atılamaması sonucunda oluşan bir hastalıktır.  
Zengin hastalığı olarak bilinen gut genetik yatkınlığı olan  ve varlıklı oldukları için proteinden zengin beslenen kişilerde görülmektedir.
Hipokrat bu hastalığı ‘kralların hastalığı’  ve ‘hastalıkların kralı’ olarak tanımlamıştır.  Gut beslenme şekilleri  ile alakalı olarak zengin ve yetenekli kişilerde görülmektedir. Örneğin Floransa’da yaşamış, bu bölgeyi sanatsal açıdan  zirveye  taşımış ve yüzyıllarca  burada hüküm sürmüş Medici ailesi fertlerinin çoğunda bu hastalık görülmüştür. Hatta bu aileye mensup Pierro de Medici’nin   gut yüzünden öldüğü  ve lakabının    ‘Gut  Pierro’  olduğu  anlatılmaktadır. Bunun dışında Newton, Darwin , Benjamin Franklin ve çok sayıda Osmanlı padişahının  gut hastalığından muzdarip olduğu bilinmektedir. 
Gut hastalığı genellikle 30-45 yaş arası  erkeklerde görülür. Kadınlarda çok çok nadir olup menapozdan sonra ortaya çıkar.
Gut  geceleri uykudan uyandıracak kadar  şiddetli bir  ağrıya neden olur.
Bu hastalıkta kanda miktarı artan ürik asit sodyum ile birleşerek ürat  kristallerini oluşturur. Ürat kristalleri eklemlerde ve böbrekte birikerek hastalık belirtilerini oluşturur. Hastalık ataklar şeklinde seyreder. Eklemlerde biriken ürat kristalleri eklemlerde ağrı, şişlik , sızı ve yangıya neden olur. Bu şişliklere ‘tofus’ adı verilir. En çok ayak başparmağı eklemi tutulur.  Eklemlerdeki ağrı gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Ayrıca oluşan ürat kristalleri böbrekte de birikerek böbrek taşlarına ve böbrek hasarına  neden olur. 
Gut tanısı nasıl konulur.
Hastalığın tanısı klinik bulgular ve laboratuvar testleri ile konulur. Normalde   ürik asit düzeyi erkekte 3.5-7.2 mg/dl,  kadınlarda ise 2.6-6 mg/dl’dir. Gut hastalarında bu düzey 7’ nin çok  üzerindedir. Aynı zamanda bu hastalarda idrar ile atılan ürik asit miktarıda yüksek bulunur. Bunun dışındaözellikle atak döneminde olmak üzere  sedimentasyon dediğimiz kırmızı hücre  çökme hızı ve enfeksiyon belirteçleri artmış bulunur.   Eklemden alınan sıvının mikroskop altında incelenmesi ve  ürik asit kristallerinin görülmesi ile kesin tanı konulmuş olur.   Radyolojik olarak çekilen grafilerde eklemlede ve kemiklerde guta bağlı aşınmalar görülebilir
Gut  tanısı konulan hastalarda  öncelikle hayat tarzı değişikliği yapılmalıdır. 
Tedavide   :
Eklemlerde biriken ürik aside bağlı  ağrı ve yangıyı  gidermek için antienflamatuar  ilaçlar kullanılır.  
Vücutta biyokimyasal olarak ürat oluşumunu azaltan ve idrardan ürat atılımını arttıran ilaçlar kullanılır. .
Bu hastalara yeterli miktarda (100-150 gr)  protein içeren ama proteinden  zengin olmayan bir beslenme şekli önerilir.  
Sakatat, kırmızı et, deniz ürünleri kaçınılması gereken gıdalardır.  
Hasta şişman ise  zayıflamalı  ve kilo alması önlenmelidir.  
Sıvı alımını  günlük maksimum 2-4 lt olacak şekilde arttırmalıdır. . 
Alkol, aspirin, ürk asit düzeyini arttırabilecek ilaçlardan , früktoz ile tatlandırılmış meyve sularından uzak durulmalıdır.  
 Ağır olmayan  yürüyüş şekline egzersizler  yapılabilir.
Kahve tüketiminin, kirazın, gıda takviyesi olarak alınan C vitamininin ürik asit düzeyini düşürerek tedaviye yardımcı olduğu  gösterilmiştir. 
Gut ile beraber diyabet, kolesterol yüksekliği, ateroskleroz gibi diğer metabolik hastalıklar dagörülebilir. Dolayısı ile bu hastalarda kan şeker düzeyi  ve lipid düzeyleri de ölçülmelidir. 
 
 
Toplam blog
: 39
: 306
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Uzm Dr  Servet Külahçıoğlu Tıbbi Biyokimya Uzmanı  Diyarbakır Batı Hastanesi    ..