Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '14

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran'da olmayan konular (2)

Kuran'da olmayan konular (2)
 

Kuran'da olmayan ama sanki din emri olarak algılanan konuların bir kısmını "http://blog.milliyet.com.tr/kuran-da-olmayan-konular/Blog/?BlogNo=424180" adresinde yazmıştım. 

Kuran dışı ama din emri olarak benimsenen konulara devam ediyorum.

ÜÇ AYLAR : Üç aylar diye bir ibadet mevsimi icat edilmiş. İbadetin mevsimi olmaz. O zaman sorarlar "Dokuz ay ne yapacağız? Yan gelip yatacak mıyız?" Bu icat edilen üç aylar bir çeşit piyango ve toto çekilişi mevsimine dönüştürülmüştür. Bazı hocalar bu ayları "ibadet mevsimi, kurtuluş ayları geldi" edasıyla duyurmaktadır. Kuran'a da, mantığa da, her şeye de aykırıdır. Kuran bildiğimiz ramazan ayı ve oruç ibadetinden bahseder.

RAMAZANDA DÜKKAN KAPATMAK : Bazı yörelerimizde ramazanda lokanta, pastane gibi gıdaya yönelik dükkanlar kapatılmaktadır. Orada oturan ahali oruç tutuyor olabilir. Ancak oruç herkese farz değildir. Özellikle çocuklara ve hastalara. Ayrıca seyahat edenlere. Bu maksatla ramazan ayı boyunca nöbetçi eczane gibi lokantalar sırayla açık olsa kötü mü olur? (Özellikle büyük merkezlerdeki hastaneye gelenler, seyahatten dönenler için.)

CEHENNEMLİK İLAN ETME : Beğenmediği insanları cehenneme gönderenler var. Kuran dışı bu anlayış Allahın yetkilerine karışmaktan başka bir şey değildir.

DARUL HARP : Harp yurdu, harp alanı demek. Geleneksel fıkhın bununla kastettiği "topraklarında kafir liderin emir ve yönetiminin olduğu ülke"dir. Zamanın din alimleri islam ülkelerini darul islam, diğer ülkeleri de darul harp olarak kabul etmiştir. Darul harp ve darul islam ifadeleri Kuran'da yer almaz. 

İSLAMIN ŞARTI BEŞTİR : İlkokulda her din dersi sınavında çıkardı. İslamın şartlarını yazınız. Yazardık alırdık notumuzu. Fakat islamın sadece beş şartı mı var? 116 sure, 6600'den fazla ayet pek çok konudan bahsediyor. Konuları başlık olarak ele alırsak, Kuran'da 100'den fazla konu başlığı çıkar. 

MEZHEPLER DİNİ TAMAMLIYOR : Maide süresi 3ncü ayet öyle demiyor. Ayette dinin tamamlandığı adının da islam olduğu anlatılıyor. Din anlaşılmak için incelenir. Eksikliklerini tamamlamak yada kemale erdirmek için değil. Mezhep kabulleri o kadar dokunulmaz olmuştur ki, Kuran unutulmuştur adeta. Hak mezhep tabiriyle de Allahın sıfatı insana verilmiştir.

MİRACA ÇIKMA : Mirac hikayesi Kuran dışıdır. Kuran'ın hiçbir yerinde peygamber dahil herhangi bir insanın Allah'ın yanına yükseldiği, O'nunla konuştuğu, din buyrukları hususunda O'nunla pazarlığa girdiği yolunda değil bir beyan, bir işaret bile yoktur. Allah'a akıl öğretmek kimin haddine düşer?

MEVLİT : Mevlit kutlamaları din değil örf kaynaklıdır. Örf içerisinde yapılan uygulamalar mabede sokulmadığı sürece din açısından sakınca yoktur. Ama bunlar mabede girip ölülere rahmet, cennete ulaşma vesilesi olarak algılanmaya başlaması durumunda işin çehresi değişir. Dinin temel ilkeleri açısından sakınca doğar.

PEYGAMBERLER ALLAH'IN ORTAĞIDIR : İnsanoğlunun Allahı en çok öfkelendiren günahlardan biri, belki de birincisi budur. Bu günahla şirk dinleşmekte ve buna Allah'ın elçileri araç yapılmaktadır. Peygamberimize saygı çerçevesinde kitleler aldatılmaktadır. Peygamber Allahın elçisidir. Vekili yada ortağı değildir. Ne demişler elçiye zeval olmaz.

KADINLARLA İLGİLİ HUSUSLAR : Aşağıdaki konular Kuran dışı hurafelerdir.

 * Kadınlar erkeğin kaburga kemiğinden yaratılmıştır.

 * Kadının boşanma hakkı yoktur.

 * Erkeğin isteği boşanma için yeterlidir.

 * Erkeğin karısını dövme hakkı vardır.

 * Kadınlarla erkekler ayrı oturmalıdır.

 * Kadın sesi haramdır.

 * Kadınlarla tokalaşmak haramdır.

 * Kadınlar evde oturmalıdır.

 * Kadınlar cuma, bayram ve cenaze namazı kılmazlar.

 * Evlenecek kızlar için başlık parası alınmalıdır.

 * Kızların okumasına, iş sahibi olmasına gerek yoktur.

Pazardan domates alırken bile seçerek alıyoruz. Oysa dinle ilgili duyduğumuz her hususa balıklama atlıyoruz. Oysa Kuran'da var mı? Araştırma yapmalıyız. Bilimsel her türlü konu zaten Kuran'ın emridir. Bilim dışında kalan ve bazı benimsenen kabuller incelenmeye muhtaçtır.

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..