Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '17

 
Kategori
İnançlar
 

Kurban Etine Faiz Girerse..

Kurban Etine Faiz Girerse..
 

Diyanet Başkanlığı satın alınmak istenen kurbanların nakit alınabileceği gibi kredi kartı ile de satın alınabileceğini ancak bankaların uygulamakta olduğu faiz işin içine girdiğinde faiz günahı işleneceğinden dolayı uygun görülemeyeceği ama tek çekim ile kredi kartının kullanılmasında sakınca olmadığını açıkladı.

İyi güzel ve doğru..

Kurban kesimi ile ilgili bir fetva verebilecek donanıma sahip değilim. Hiç bir canlının biyolojik yaşamı insanlar tarafından engellenip yaşamına son verilmemesi gerektiğine inanırım. İnsan sağlığı için olmazsa olmazı olan et tüketiminin de ömrünü tamamlamak üzere olan hayvanlardan elde edilmesini ve sağlık teşkilatının kontrolü dahilinde gerçekleştirilmesini savunurum her daim.

Dönelim tekrar şu kurban kesiminin kredi kartı meselesine..

"İyi güzel ve doğru" dedik ama hangi bilinçli kredi kartı kullanıcısı tarafından inanç bağlamındaki o ince faiz çizgisine dikkat edilebilecek hiç düşünüldü mü acaba?

Fetva vermek tamam ama toplumun duyarlılıklarını da göz önünde bulundurulması gerekir diye düşünüyorum.

Cuma hutbesindeki vaiz'e sormazlar mı böyle bir fetvanın ardından "ey vaiz sen hayvan tuccarların ve bankaların yanında mısın?" diye..

Sadece faiz ödememek için takip yeterli olmuyor. Kredi kartıyla yapılan çekimler bankalar tarafından değerlendirilip günlük faizlerle başka şirketlere satılıyor ve faiz elde ediliyor. Kredi kartı kullanıcısı sadece faiz ödemesi değil aynı zamanda kredi kartıyla çekimi yapılan miktarın şirketlere satılmasını sağlayacağından dolayı ikinci bir faiz günahı işlemiş olacaktır.

Geçelim bu konuyu..

Gelelim bazı televizyon ekranlarından bazı badem bıyıklı vaiz'ler tarafından kurbanla ilgili vermiş oldukları fetvalara ve kredi kartıyla Afrika'daki yoksul insanlara "kurban payı" adı altında toplanan paralara..

Evet! Reklam spotu olarak yayınlanan bu duygu sömürüsü üzerinden kazanç elde edenlere işaret etmek istiyorum.

"Efendim şu kadar miktar havale gönderirseniz hem kurban ibadetini yerine getirmiş olursunuz hem de Afrika'daki yoksul insanlara yardım etmiş olursunuz" meyanında söylemlerle insanların dini duyguları sömürerek haksız kazanç elde ediliyor.

Paraların hangi havuzda toplandığı ve ne kadarını Afrika'ya gönderildiğini soran yok. Hatta gönderilip gönderilmediği de meçhul!

Sen yeterki pay kadar para gönder!

İşin ilginç ve trajidramatik tarafı da var. O da şu; Havaleyi gönderen kişilerin tüm sevabı ve günahının reklamda konuşan vaiz'e sorumluluk yüklemeleridir. Yani "ben o vaiz'e inanarak o parayı Afrikalı yoksul insanlara kurban eti verilmesi için gönderdim, vebali vaiz'e aittir" diyor!

Veleddalin amin!

Gelin buradan yakınız..

 

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..