Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '17

 
Kategori
Güncel
 

Kutsal direnişte Keşan

Kutsal direnişte Keşan
 

Tarihi fotoğraflar Zerlanis Keşan Görsel Sanatlar ve Kültürel Araştırmalar Merkezi paylaşımlarından alınmıştır.


14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, İstanbul Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, bu nedenle "Tıp Bayramı" olarak kutlanır.
Tarihteki ilk kutlama, emperyalist güçlerin sebep olduğu yine o felaket yılların devam ettiği 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşir.

*

Tam bir yıl sonra 15 Mart 1920, gelişmelerin istedikleri gibi gitmemesi üzerine emperyalist güçler İstanbul’u ablukaya alır. İtilaf devletleri İstanbul'u işgal edince bütün devlet binalarını ve Meclis-i Mebusan’ı basar. Milletvekillerinin bir kısmı ile mebuslardan Albay Kara Vasıf Bey ve Rauf Bey İngiliz askerleri tarafından tutuklanır, bir kısmı sürgüne gönderilir, bir kısım vatansever de kaçarak Anadolu'ya geçer, bağımsızlık mücadelesine katılır.

*

Mustafa Kemal Paşa, meclisin dağıtılacağını, geçici işgalin tamamen hâkimiyete dönüşeceğini anlayarak, Ankara'da yeni bir başkent, yeni bir meclisle kurtuluşu hem cephede hem diplomaside sürdürüyordu.

*

16 Mart 1920 sabahın erken saatlerinde İngiliz askerleri araca bindirilmiş iki birlik halinde Beyazıt Direklerarası’nda bulunan Şehzadebaşı 10. Kafkas Tümenine bağlı karargâh birliği karakoluna geldi. Bir araç dolusu asker dış güvenliği aldı, diğerleri koğuşu bastı. Askerlerin uyuduğu koğuşa giren İngiliz askerleri mızıka ve karargâh bölüğü erlerinden beşini ateş açarak şehit etti, on kadar askeri de yaraladı.

Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın evi basıldı. Harbiye nezareti ablukaya alındı ve İngiliz General Shuttleworth, Harbiye nezaretinin kontrolünü ele geçirdi.

*

Telgrafçı Hamdi Bey, kendisini tehlikeye atarak İngilizlerin telgrafhaneyi bastığı ana kadar Ankara'ya Mustafa Kemal Paşa dikkatine telgraflarla gelişmeleri bildirdi.

* * *
Keşan Devlet Hastanesi, o zor yılları yansıtan bir ibret belgesi niteliğindedir.
Olağanüstü yıllarda Keşan Devlet Hastanemiz, “Harp Hastanesi” olarak kurulmuştur.
O zamanlar Çanakkale için “cephe gerisi hastanesi” olarak yapılan bina, büyük tarihi acılara tanıklık etti.

*

Büyük Millet’imizin tarihi acılar yaşadığı, yoksulluk, zarar ve sıkıntı dolu yıllarda emperyalist saldırı, özellikle 1915’te Çanakkale’de çok sayıda insan kaybetmemize sebep olmuştu.

Sayıları yüz binleri aşan yaralılar, bir şekilde kıt ve kısıtlı savaş koşulları içinde iyileştirilmeye çalışılıyordu.

Devlet, yaralı sayısının çok büyük miktarlara çıkması karşısında tıp alanında olanakların iyi olduğu hemen-hemen her yeri değerlendirerek hastane haline getirmişti.

Bu hastanelerdeki hekim ve sağlık çalışanlarının yanı sıra, gönüllü hizmet veren insanlarımız da vardı. Gönüllü örgütler, pek çok işi üstlendi.

Savaş şartları içinde yaşanmakta olan sıkıntıların yanı sıra kuraklık ve kızıl çekirgenin meydana getirdiği yokluklarla da başa çıkılmaya çalışılıyordu.
Şimdilerde Keşan’ın, sağlık alanında okul olarak kullandığı, hastane bahçesindeki eski taş bina işte bu olağanüstü yıllarda,  “Harp Hastanesi” olarak, direnişte Keşan için, bugüne yansıyan dönemin en önemli anıt eserdir.
Emperyalizme direnen tabiplerimizi, sağlık çalışanları ile gönüllü hizmet verenleri, "Meçhul Asker" ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı Kahramanlarımızı, Çanakkale Şehitlerimizi;

Tekirdağ’ı, İstanbul’u, 14 Mart Tıp Bayramı ve 18 Mart Çanakkale Zaferi yıl dönümü nedeniyle bir kez daha saygıyla, minnetle anıyoruz.

Keşan’dan Çanakkale Savaşları’na katılan ve ilk kurşunu sıkan 27. Alay’dır.

Çanakkale Savaşı’nda tamamı şehit olan 57. Alay ile 27. Alay askerleri anısına Tekirdağ’dan Gelibolu’ya her yıl yürüyüşler düzenlenmektedir.

Tekirdağ’dan yola çıkan 57. Alay, Uzunköprü’den gelen 15. Hava Bölüğü yürüyüşçülerinin Keşan’da buluşarak Gelibolu’ya taşıdığı Çanakkale Savaşları’ndaki asker ruhun kutsal anlamı budur. 

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..