Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Lafta Milliyetçilik

Lafta Milliyetçilik
 

Geçenlerde Amerika’dan minyatür oyma işleri için özel bir ürün getirttik. Amerika’da ve Avrupa’da çokça tercih edilen ve Türkiye’de de birçok kişinin bir şekilde sahip olduğu, yüksek kalitedeki bu ürünü getirttiğimiz için mutluyduk.

Facebook’ta ve sitemizde bununla alakalı reklam yaptık. Birçok kişi, ürünün pahalı olduğuna dair yorumlar yazdı. Bu tarz yorumları silmeyiz, cevap veririz. Yorum yapan kişilere, ürünü daha önce kullanıp kullanmadıklarını sorduk ve “kullanmadık” yanıtını aldık. Devletin bu ürünlerden; %18 KDV, %30 fon ve %6’ya varan ek vergiler aldığını söyledikten sonra, bu kez, konuyla alakalı bilgileri var mı, diye sorduk. Bilmiyorlardı. Ayrıca, ürünü getirmeye ilk karar verdiğimizde 3,20 lira olan euro, şu an 4 lirayı geçmiş durumda. Sonuç olarak ürün pahalıydı ama bunun sorumlusu bizmişiz gibi eleştiriliyorduk.

Bu, işin maddi boyutu. Bir ürüne pahalı diyen herkese saygı duyarım, çünkü herkesin gelir düzeyi ve öncelikleri farklı. Sonuçta bu ülkede asgari ücretin 1.400 lira olduğunu unutmamak lazım.

Bir de olayın milliyetçilik tarafı var.

Gelen yorumlardan bazıları:

“Türkiye’de bunu üreten yok mu da Amerika’dan getirdiniz?”

“Türkiye bu anlayış yüzünden bu halde ben bu ürünleri Türkiye’den alıyorum. Neden Amerikan malı alayım.”

“Ülkemiz için üretmek varken başka ülkelere para kazandırıyoruz bu ürünleri almayın.”

“Türkiye’de bıçak bitti Amerika’dan bıçak getiriyoruz ne günlere kaldık.”

Bu yorumları görünce sevinmek gerekiyor; ne güzel, insanlar ülkesine ve ekonomisine sahip çıkıyor diye.

Aslında durum böyle değil. Yorum sahiplerinin profillerine tek tek ulaştım ve inceledim.

Biri profil fotoğrafına yabancı marka arabasını koymuş, diğeri Amerikan markası Çin üretimi cep telefonu ile konuşurken fotoğrafını koymuş. Bize “Amerika’ya çalışıyorsunuz” diyen kişi Fransız şirketinde çalışıyor.

Bununla da kalmayıp, “Türkiye’de bu ürünleri buluyorum” diyen kişiye ulaştım. Kendisi ile görüştüm. “Tabii, aynı kalitede ürün olması imkânsız” ile başladı cümleye. Aldığı fiyatları söyledi, neredeyse bizim fiyatların yarısından da aşağıdaydı. “Sağ olsun, şahsi hesabına havale yaptırıyor, KDV de ödemek zorunda kalmıyoruz” dedi.

Bizi Amerika’dan malzeme getiriyoruz diye aforoz etmeye çalışanlar, Türkiye’den KDV’siz malzeme aldıkları için övünüyorlardı.

 
Toplam blog
: 37
: 259
Kayıt tarihi
: 23.05.16
 
 

2006 yılından beri E-Ticaret ile uğraşırım. Pazarlama, E-Ticaret, Ekonomi, Markalaşma vb. konular..