Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Langırt köy sandığına

Langırt köy sandığına
 

Langırt Köy Sandığına


Türkçemizde kullandığımız söz, deyim ve terimlerin mutlaka bir öyküsü vardır.

Bunlardan bir de “langırt köy sandığına” deyimidir.

Bu sözün doğuş öyküsü aşağıda anlatılmaktadır.

Zamanlardan bir zamanda, köyün birinde ilk muhtar seçimi yapılmış.

Muhtarlık için birkaç adaydan en acık gözü, bir o kadar da cin gibi bir olanı kazanmış bu seçimi ve köyün ilk muhtarı olmuş.

Mazbatasını ve Muhtar Mührünü alarak göreve başlamış.

Köy İhtiyar Heyeti ile yaptığı ilk toplantıda, kendisinin yazdığı Muhtarlık Bildirisini okumuş azalara, ve bu yazıyı tüm üyelere imzalatmış, kendisi de mühürleyerek imzasını koymuş yazının altına.

Bu belge aynı zamanda muhtar ve azaların görev, yetki ve sorumluluklarını belirten bir belge niteliği kazanmış olur böylece.

Bu belge tellal aracılığıyla köylüye duyurulacak, köylü de bu emirlere harfiyen riayet edecektir, her ne bulmuşsa götürüp o sandığa atacak …

Neymiş bu belgede yazılı olan şeyler;

1- Köy sınırları içinde, köylünün bulduğu tüm şeyler, para, eşya, altın, define vb. sahibi aranmaksızın doğrudan muhtara teslim edilecektir.

2- Muhtarlıkta büyük bir sandık bulundurulacak, bu sandığa “Köy Sandığı” denilecek. Sandığın ağzı kilitlenecek, muhtar mührü ile mühürlenecek, bulunan her şey bu sandığa atılacak.

3- Sandığa buluntu atan her kişi; “langırt, köy sandığına” sözünü söylenecek ki, sandığa bir buluntu atıldığını muhtara duyurmuş olsun..

4- Sandık dolduğunda, geceleyin sadece muhtar tarafından açılarak, içindekiler alınacak, bunlar muhtarın aylık maaşı yerine geçmek üzere muhtara verilecek, onun mal olacak.

Köyde kim ne bulsa, köy meydanında “ langırt köy sandığına” diye bağırarak muhtarlık binasındaki köy sandığına gider koşarak ve elindekini sandığa atar..

Sakın değerli şeylerinizi kaybetmeyin

Değilse “Langırt Köy Sandığına”.

Bu öykü ülkeyi yönetenlere uyan bir süreci anımsatıyor mu size ?

*muzaffer yıldırım

 
Toplam blog
: 1614
: 178
Kayıt tarihi
: 12.09.10
 
 

1945 Mucur Doğumlu. Emekli öğretmen, evli ve çocuklu Kırşehir/ Mucur'da  yaşıyor.. ..