Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '18

 
Kategori
TV Programları
 

Liderler Fox'ta

Liderler Fox'ta
 

Programın İlk Konuğu Muharrem İnce'ydi.


Seçim atmosferine girdik. Liderlerin ekran performansları başlıyor. İlk program Fox Tv’de “Liderler Fox’ta” adıyla yayınlandı. Program konuğu Muharrem İnce, Fatih Portakal moderatörlüğünde Fox Tv çalışanı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hemen belirtelim, Muharrem İnce tüm yayın boyunca sergilediği özgüvenli görüntü eşliğinde, izleyiciler nezdinde göz doldurdu. Barışa, huzura, kardeşliğe yaptığı vurgular, geleceğe dönük olarak dillendirdiği umutlar, isabetli ve etkiliydi. Program boyunca güleç yüzü ve çatışmacılıktan uzak tutumuyla, programa katılmaktan umduğu olumlu sonuçları alabildiği duygusuyla programdan ayrıldığını hissettik.

Peki programın seçim sonuçları üzerine etki düzeyi hakkında neler söylenebilir?

Bu konuda yaptığım küçük bir araştırmadan çıkardığım sonucu, örneklemin çok küçük olmasının içerdiği hata payı ihtiyatı içinde belirtmek isterim.

Bilindiği gibi son yıllarda haber/söyleşi  programlarında, programla aynı anda twitter üzerinden sunulan bir etiket üzerinden bir yandan programın izlenme düzeyi tespit edilmeye çalışılırken öte yandan izleyicilerin interaktif katılımlarına da olanak sağlanmaktadır.

“Liderler Fox’ta” programının etiketi #adaylarasoruyorum idi ve program bitiminde ulaştığı twit sayısı 70 bin civarıydı. Bu sayıyla, etiket, yayın saatlerinde Türkiye’nin 1 numarasına yükselmişti.

Bu etiket üzerinden “sizce kim kazanacak” sorusuyla bir anket yaptım. Programın bitiminde anketi gören kişi sayısı 153, kullanılan oy 47’di. Bu 47 kişiden  2’si (% 4) sn. Erdoğan’ın kazanacağını işaret etmişlerdi. Sn. İnce’nin oyu % 70 oldu. % 21 sn. Akşener’i ve % 5 de diğer adayları işaretlediler.

Bu küçük araştırmanın ortaya koyduğu özet sonucu şöyle ifade edebilirim. Programı ağırlıklı olarak sn. Muharrem İnce’nin taraftarları izliyordu. Yani, programla sn. İnce’nin diğer adayların seçmenlerine ulaşabilme imkanı oldukça sınırlı kaldı.

Programla ilgili de bir iki hususu belirtmek isterim.

Adayın karşısındaki 4 gazeteci de karşılarındaki kişinin cumhurbaşkanı adayı kimliğine son derece saygılı, nazik, dikkatli ve ama akıllarındaki tüm soruları açık açık sorarak görevlerini layıkıyla yaptılar.

Aynı şeyi moderatörlük görevini yürüten sn. Fatih Portakal hakkında söylemem ise oldukça güç.

Tüm yayın boyunca, ortamdaki herkese biraz tepeden bakan, adayın cevaplarından sonra bazen alaycı ve küçümser bir yüz ifadesiyle gülüyormuş gibi yapan, adayın açıklamalarının en kritik anlarında yerli yersiz sözünü kesen itici tutum ve tavırlarıyla, bizim gibi, geniş izleyici kitlelelerinin de antipatisini topladığını düşünüyoruz.

Tüm olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte dikkate aldığımızda programı genel olarak başarılı bulduğumu ifade etmemem haksızlık olur. Seçim yaklaştıkça programa dönük ilginin artacağını söyleyebiliriz.

Arzumuz ve dileğimiz, bir yuvarlak masa etrafında adayların tamamını bir arada görebilmek. Ancak bunun olamayacağını bildiğimizden, mevcut haliyle de bu ve benzer programların, halkın oy tercihlerinin doğru adaylara yönelmesinde etkili ve yararlı olacağını düşünüyor, katkısı olanlara teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..