Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '14

 
Kategori
Eğitim
 

Lise tercihleri nasıl yapılacak?

Lise tercihleri nasıl yapılacak?
 

LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?


 Tercih Yaparken Nelere Dikkat etmeliyiz? 

Eğitim hayatımızda ki en büyük seçimlerden biri de kuşkusuz okul seçimleri. İlkokul, ortaokul derken konu lise tercihleri olunca ise iş iyice ciddileşiyor. Artık iyi bir üniversitenin kapısını açacak olan anahtar seçtiğiniz liseden size verilecek. Donanımlı ve iyi bir eğitim alabileceğiniz bir lise, üniversiteye geçişi çok daha rahat ve kolay yapabilmenin ilk adımı olacaktır. Bunun farkında olanlar için çok ince elenip sık dokunması gereken bir süreç olan lise seçimleri TEOG sınavının sonuçlarına göre yapılmaya başlandı. Öğrencilerin aileleri ve öğretmenleri ile birlikte hem yeni sistemdeki tercih işlemlerinin detaylarını hem de okulların öğrenci alma koşullarını inceledikleri bu günlerde biz de tercih yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar neler?

2014 Lise Tercihleri 

·       Yerleştirme takvimine göre; 31 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında tercih başvuruları alınacak.

·       Tercih başvurularına göre kesin kayıt kazananlar 22 Ağustos’ta ilan edilecek.

·       Tercih işlemleri bireysel olarak online yapılabileceği gibi, kendi mezun olduğu okul veya herhangi başka bir okuldan yardım isteyerek de yapılabilir.

·       Tercih işlemleri https://e­okul.meb.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.

·       Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Fen ve Sosyal Liselerinde herhangi özel bir başvuru şartı olmayacak. Genel şartları taşıyanlar başvuru yapabilecek.

·       Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde kayıtlar bu yıl alan tercihi olmadan yapılacak. Öğrenciler bölüm seçimlerini 10.sınıfta yapabilecekler. Seçim yaparken de hem9.sınıf Yılsonu Başarı Puanlarına hem de geçiş koşullarına (özel yetenek, mülakat, beden yeterliliği gibi) göre değerlendirme yapılacak.

·       Öğrenciler lise tercihlerini; yüzdelik dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarına göre değerlendirerek yapacaklar.

·       Yerleştirme işlemi tek tercih listesi şeklinde ve tek seferde olacaktır. Bu nedenle yedek kayıt şeklinde bir işlem gerçekleşmeyecektir.

·       Öğrenciler tercih  yaparken  listesinde 15 okul yazabilecekler.

·       Ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bu sınavlardaki puanı 0 olarak değerlendirilecek.

·       Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Velilerin ayrıca bir kayıt işlemi ile uğraşması gerekmeyecek.

Okulların Bilgilerine Nasıl Ulaşılır?

·       Yerleştirmeye Esas Puan sonuçlarına göre öğrenci alan okulların “okul türü ve/veya alan tanıtım bilgileri” http://oges.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır. Okul seçimlerini yaparken bu sitedeki bilgiler göz önünde bulundurulmalıdır.

·       Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerine ait alan ve dal tanıtım bilgileri http://megep.meb.gov.tradresinden öğrenilebilir.

·       Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin tanıtım bilgilerihttp://ogm.meb.gov.tr adresinden öğrenilebilir.

·        Anadolu İmam Hatip Liselerine ait tanıtım bilgileri http://dogm.meb.gov.tr/ adresinden öğrenilebilir.

Nakil İşlemleri Nasıl Yapılacak? 

·       Yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek.

·       Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.

·       Nakil müracaatları 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17.00’ye kadar)alınacak.

·       29Ağustos’ta nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

·       Boş kalan kontenjanlar e-okul üzerinden görülebilecek.

·       Nakil işlemleri Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Ancak bu sefer, nakiller okulların taban puanları baz alınarak yapılmaya devam edecek.

·       Bu yıl nakil işlemleri dışında ek yerleştirme işlemi yapılmayacak.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk İşlemleri 

·       PYBS’ye başvuran bütün adayların tercihleri bursluluk talepleri olarak değerlendirilecek.

·       PYBS sonucu burslu okumaya hak kazanan öğrenciler de kayıt yaptırdıkları okul müdürlüğüne belgeleri ile birlikte 30 Eylül saat 17.00’ye kadar başvurmalılar.

Özel Okullara Başvuru Şartları 

·       Özel okulların sadece burslu kontenjanlarına TEOG tercihleri aracılığı ile başvuru yapılacaktır.

·       Öğrenciler tercihlerinde gitmek istedikleri özel okulları burslu seçebilecekler.

·       Eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri bursluluk kapsamında olacaktır.

Yabancı Özel Okullara Başvuru Şartları

·       Yabancı Özel Okullara başvurular şahsen başvurular ile ön kayıt yoluyla yapılacaktır.

·       Öğrencilerin 8.sınıf TEOG sınavının (1.dönem ve 2.dönem için ayrı ayrı) Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin puanları ile 8.sınıf Yıl Sonu Başarı Puanından oluşmaktadır.

·       TEOG sınavındaki dikkate alınacak derslerdeki puanların etkisi ilk dönem %30, ikinci dönem %70 olarak kullanılacaktır.

·       TEOG Özel Okullar Modeline göre öğrenci alımı puanı hesaplamak için sosyal medya sayfalarımıza bakabilirsiniz.

·       Özel Okullar 21 Temmuz’da taban puanlarını açıklayacak ve buna göre ön kayıtları almaya başlayacaktır.

·       Ön kayıtlar için 1.dönem 4-5 Ağustos tarihleridir. Son kayıt dönemi ise Eylül’dedir.

·       Yabancı Özel okulların kayıt dönemleri ile ilgili detaylar için facebook ve twetter sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Lise Tercihleri yaparken ailelerin ve öğretmenlerin önerileri çok önemli. Ancak unutmayalım ki, bu hayat çocuklarımızın ve son seçim de onların olduğu sürece daha azimli, daha başarılı olacaklardır.

 

 
Toplam blog
: 12
: 474
Kayıt tarihi
: 03.10.11
 
 

Geleneksel ve dijital iletişim alanında  GreenPR ' da çalışmaktayım. İlgi alanlarım sürdürüle..