Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '10

 
Kategori
TV Programları
 

Lost Finalinde Cevapsız Kalan Sorular!

Lost Finalinde Cevapsız Kalan Sorular!
 

Lost finalinde cevapsız kalan sorular var! Lost efsanesi ne yazık ki çok kişi için hayal kırıklığıyla bitti!

Final bölümünü izlemeyenlerin bu yazıyı okumalarını tavsiye etmem!
Lost’un finalinin yarattığı deprem bir çok zihni karıştırmış durumda.
Efsane dizi Lost ardında cevaplanmamış bir yığın soru bırakarak bitti gitti.

**

2004 yılından beri fanatiklerini ekrana bağlayan ve her bölümüyle merak dozunu arttıran; her bölümde anlam verilemeyen bir yığın eksantrik olay meydana gelen ve izleyenleri kudurtan LOST dizisi şanına yakışmayan bir finalle sona erdi.(mi acaba?)

Son lafımı başta söyleyeyim. Böyle bitmemeliydi, bitemez… Bence bitmedi de… Yakında kokusu çıkar, ya yeni bir dizi ya da film ile LOST’u yeniden yaşatırlarsa hiç şaşmam. Çünkü geride cevapsız o kadar soru bıraktılar ki saymak mümkün değil.

Tamam, bazı diziler ya da filmler cevaplanmamış bazı sorular bırakarak biter. Seyircilerin kendilerine göre alternatifler oluşturmasına izin verirler. Bu filme ayrı bir güzellik de katar. Ekseriyetle bir çok filmde alışık olduğumuz bir durumdur.

Ancak hiç film ya da dizi arkasında bir dünya soru bırakmaz. Bir ya da iki haydi bilemedin üç cevapsız soruyla izleyenleri baş başa bırakırlar ki bizim dilimizle buna “tadında bırakmak” denir.

Ama bu Lost senaristlerinin yaptığı böyle bir şey değil ki. Saymadım ama aklıma gelenleri yazacağım, bir dolu soru var cevapsız. Sona dair de değil üstelik. Ta birinci bölümden itibaren kafamıza atılan bu soru tomurcukları serpilip geliştiler, koca birer ağaç oldular. Artık hasada ihtiyaçları vardı.

**

Lakin “aman ormancı, canım ormancı, köyümüze bıraktı yoktan bir acı”…

**

Sorulara geçmeden önce final ile ilgili düşüncelerimden bazılarını da aktarmak isterim. Final bölümünü izlemek için iki gündür bekliyorum. Çeşitli sebeplerden dolayı yayınlanır yayınlanmaz izleyemedim. Kısmet bugüneymiş. İki gündür kıvrandığım kadar da kıvranmadım bir dizi için :)

İzlemeye başladım. Gidişat hiç de fena değildi. Hatta zaman zaman duygusallık dozu öyle artıyordu ki ağlamamak için zor tutuyordum kendimi. Lost’un genelinde alışkın olduğumuz o aksiyon ve macera dolu dakikalar yerini birden “Aşk-ı Memnu” sahnelerine bırakıvermişti :)

Dediğim gibi gidişattan memnundum. Nasıl olsa bitmesine daha 1 saat var, 50 dakika var, 40 dakika var diye avutuyorum kendimi. Dakikalar geçmesin, dizi bitmesin istiyorum ama bir yandan da kafamın içini dolduran, artık oturacak yer bırakmayan o sorulardan da kurtulmak için bir an önce bitsin diyordum.

**

Anlayacağınız karmaşık duygular içerisindeydim. Karmaşıklık gittikçe azalacak diye beklerken azalmadı, hatta arttı. Cevaplanmamış sorulara yeni sorular eklendi…

Derken dizi bitiverdi. Ben de kalakaldım. Son bardak çayımı yarım bıraktım. Şok üstüne şok. Saçma sapan bir finalle bittine mi yanayım; kafamda yıllardır yer etmiş ve artık kankam haline gelmiş sorulara mı yanayım; içimi yiyip bitiren heyecan kurtçuklarının benden alıp götürdükleri dakikalara mı?

**

Özetle söylemek gerekirse bence adına ve şanına yakışmayan bir finalle bitti. Ve yine söylüyorum bitmediğine dair kuşkularım var :)

Daha fazla uzatmadan artık cevapsız sorulara geçeyim istiyorum. Aklıma geliverenleri yazdım. Sonra aklıma geldikçe ekleme yaparım artık. Olayın şokunda olduğum için kafamı toparlamam zor olabilir. Zira yarım saat önce LOST finali seyretmiş adamım :)

** ** **

1. Duman’ın oluş aşaması nasıldı. Mantığı neydi?
2. Duman’ı yaratan o mekanizma dandirik bir taşla mı çalışıyordu yani?
3. Suyun özelliği neydi ki? Nereden akıyordu? Nasıl birden bire kesildi? Gizemi neydi?
4. Işığın merkezi neresiydi? O ışığın korunmaya başlaması ne zaman idi?
5. Aslında o ADA nedir? Nasıl oluştu? Neden özeldi?
6. Elektromanyetizma nasıl oluştu, ne işe yarıyordu?
7. Işığı koruyan o kadına o görevi kim verdi, kadın neden ikizleri seçti?
8. İkizlerin (Jakob ve Kara Duman) birbirini öldürememesinin mantığı neydi?
9. Ulvi bir görevi olan Jakob’un fantastik özellikleri nelerdi?
10. Neden bundan önce Jakob insanlara görünmedi? Richard Alpert neden onu hiç görmedi ya da gördü mü?
11. Richard Alpert ölümsüz olduysa Jakob buna benzer başka yardımcıları neden seçmedi?
12. Benjamin Linus neden yıllarca seçilmeyi bekledi. En son ne oldu?
13. Ben ve Locke tahta klübeye gittiğinde “help me” diyen kimdi?
14. Dharma girişimin amacı ulvi miydi, dünyevi miydi?
15. Dharma girişimin kuyruğuna dikeni kim kıstırdı :)
16. Dharma girişim o adayı nasıl buldu?
17. Ne umdu ki ne buldu :)
18. Walt’ın olayı neydi? Neden özel bir çocuk idi? Madem özel idiyse neden ortalıktan kayboldu ve bir daha hiç göremedik?
19. Walt’ın babası Michael nerelere kayboldu yine? Finale neden gelmedi? Yoksa yönetmenle araları mı açıldı :)
20. MR.Eko, Ana Lucia gibi daha önce ölen karakterler finalde yoktu. Neden? Onlar hiç uğruna mı öldü yani? Jakob bazılarını seçerken kriteri neydi ki?
21. Bir bölümde kuşun biri “Hurley” diye ötmüştü. O neydi?
22. Rakamların gizemi neydi? 108 neydi? Kim bulmuş allasen :)
23. Son anda havalanan uçaktaki Lapidus, Kate, Sawyer, Claire ve Miles ne oldu. Uçak yeniden mi düştü ki öldüler?
24. Bu Miles kardeşimiz ne menem bir adamdı ki ölülerle konuşabiliyordu?
25. Faraday ne oldu? O kadar önemsiz miydi ada için?
26. Bütün o fizik formülleri ne oldu, kim buldu, nasıl buldu.
27. Faraday’ın annesi (Eloise) neden son anda gizemli gizemli konuştu. Hepsi öldüyse o ne zaman öldü?
28. Desmond’ı kim keşfetti? O manyetizmadan etkilenmemesi nasıl oldu?
29. Aynı şekilde Jack da o manyetizmaya maruz kaldı. Ancak şelaleli gölde uyandı. Nasıl? Oraya nasıl ve neden geldi?
30. Maya tapınağına benzeyen o tapınak ne işe yarıyordu. Dumanı oradan uzak tutan güç neydi? Madem böyle bir güç vardı neden adanın genelinde kullanılamıyordu?
31. Sayid o tapınakta öldükten sonra nasıl tekrar dirildi?
32. Duman ölmüş kişilerin bedenine nasıl girebiliyordu. Sayid’e giren de o muydu? Bence değildi ama tapınaktaki artist şef onun ölmesi gerektiğini söyledi durdu :)
33. Son bölüme kadar bir dolu soru oluşturmuşken son bölümde ne diye hala kafamızı karıştırdınız? Herkesin dilinde “gidiyoruz” lafı vardı. Nereye gidiyorlardı? Kiliseye gitmekten mi bahsedildi? Öyleyse o kilisenin özelliği neydi? Neden herkes orada değildi? Benjamin niye dışarıda kaldı?
34. Jack’in babası sonda kanatlı kapıyı açtı, içeriye nur doldu. O kapı nereye açıldı? Neden o açtı? Onun ne özelliği vardı?
35. Duman yeniden aklıma geldi de :) Duman şeytan mıydı?
36. JAcob’un üvey annesi kutsal olduğunu düşündüğümüz bir su içirerek Jacob’a o kutsal görevi verdi. (Şişe eski şarap şişelerine benziyordu). JAcob ise görevi Jack’e devrederken normal sudan verdi.(metal bir kupayla). Jack ise haşat olmuş bir pet şişede sunduğu çamurlu suyla görevi Hurley’e devretti. Bu işin bir standardı yok muydu allasen :)
37. Görev devir tesliminde görevi devr alanın yüzünde bir mutluluk/huzur ifadesi oluyordu. Ne hissediyorlardı ki? En azından tarifini verseydiniz :)
38. Kendimi LOSTtum, şimdi beni kim bulcek :)
39. 2.sezondaydı sanırım, havadan yiyecek-içecek dolu koliler gelmişti. Hani adanın yeri bilinemiyordu. O uçan neydi, nasıl gelmişti?
"Lost'un finali bu mu yani, dalga mı geçiyorsunuz bizimle?" diyenler olmuş. Bence de… Aklıma geldikçe ilave yaparım artık :)

Sevgi ve muhabbetle kalınız..

Murat HACIOĞLU

W E B B E N

http://divxplanet.com/dpimages/1265285485.jpg

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..