Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '15

 
Kategori
Dünya
 

Mars'ta sıvı halde su bulundu!

Mars'ta sıvı halde su bulundu!
 

Biz, İmam Hatip okullarının sayısını arttırmakla övünürken, elin Amerikalısı Mars’ta sıvı halde su bulduğunu açıkladı!..

Biz, Şam Emevi Camiinde namaz kılmayı hayal ederken, ABD, Suriye konusunda Rusya ile anlaştığını açıklayarak, bu hayalimizin içine etti!

Biz terör örgütüne “Çözüm Süreci” kapsamında hoş görüyle yaklaşarak, silahları depolamalarına göz yumarken ve bunu itiraf edenleri hala sırtımızda taşırken, terörle mücadele edenlerin ne yaptığını fazla umursamadık.

Neyse biz gelelim asıl konumuza:

Konumuz Mars’ta bulunan su

Mars Gezegeni hakkında merakla beklenen açıklamayı NASA kendi TV kanalında yaptı. Tüm dünyada şok etkisi yaratan açıklama sonunda Google'da konuyla ilgili olarak doodle hazırladı

Benim de yakından takip ettiğim konuyla ilgili gelişmeler şöyle oldu: ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bugün Mars gezegenine dair 'çok önemli bilimsel bir bulgunun' açıklayacağını belirtmişti. NASA'nın Twitter hesabından dün paylaşılan mesajda 'Mars'ın gizemi çözüldü mü? Pazartesi 11.30'da (TSİ 18.30) detayları öğrenmek için NASA TV'yi izleyin' deniyordu.

NASA'nın Twitter mesajına gelen yanıtların büyük kısmında 'Yoksa Mars'ta uzaylı mı buldunuz?' sorusu sorulsa da, bilim insanları "uzaylı" bulmaya da oldukça yaklaşmış durumda.

NASA tarafından yapılan açıklamada, Mars Keşif projesi kapsamında yürütülen araştırmalarda, Kızıl Gezegen'de sıvı, akışkan halde tuzlu su bulunduğu belirtildi.

Bu büyük keşif, Mars'ta hayatın en önemli parçalarından birinin bulunduğunu gösteriyor. Mars yüzeyinde suyun donum olarak bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı uzun süredir sorgulanan bir konuydu...

Açıklamanın, 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan Hollywood yapımı "Marslı" filminin izleyiciyle buluşmasına günler kala yapılması dikkat çekici.

Bilmeyenler için kısaca hatırlatalım. Ridley Scott'ın yönettiği ve Kızıl Gezegen'de mahsur kalan bir astronotun hayatta kalmak için verdiği mücadelenin anlatıldığı filmin başrolünde Matt Damon oynuyor. Film, Andy Weir'in aynı adı taşıyan kitabından beyazperdeye uyarlandı.

Peki, şimdi ne olacak?

Büyük keşfin ardından ne yapacakları sorulduğunda bilim insanları, öncelikle bu suyun kaynağına, nereden geldiğine bakacaklarını açıklıyorlar.

Öyle ya su varsa, orada yaşam olma olasılığı çok yüksek!

Tabi bir de suyun yakınlarında bitki yetiştirmek mümkün mü?

Böyle bir soruya bilim insanları şöyle cevap veriyor. Asıl problem, irtifa farkı. Dünya'da da yüksek irtifalarda sadece yosunlar yetişebiliyor. Mars'ta da benzer bir durum var, gezegenin yüzeyi, Everest'in 3 katı neredeyse.

Bu yükseklikte dünyada olduğundan çok daha ince bir atmosfer var, ancak genetik mühendisliği ile bitkilerin dayanıklılığı artırılarak bu sorunlar aşılabilirse, evet, bu su ile bitkiler sulanarak, yetiştirilebilir.

Hani bir hayal vardı ve sloganla zenginlerden para topluyorlardı. "2020'lerde Mars'ta olacağız" Bu hayal gerçek olacak mı?

Yapılan açıklamada, Mars'a gönderilmesi planlanan insanların, bulunan bu su sayesinde işlerinin çok kolaylaşacağı belirtiliyor.

Suyun içerisindeki hidrojen ve oksijeni ayrıştırarak, roket yakıtından, Mars yüzeyindeki insanlar için kritik olan suya kadar çok sayıda ihtiyacın karşılanabileceğinin altı çiziliyor.

Sıvı haldeki suyun Mars'ın "yaz mevsiminde" gezegenin kanyonlarından ve krater duvarlarından aktığı, NASA'nın Kızıl Gezege'nin yörüngesinden çektiği fotoğraflarla ortaya çıkarıldı. Bu suyun, gezegenin sonbahar mevsiminde sıcaklıkların düşmesiyle kuruduğu açıklandı.

Mars'ta yaşam var mı?

En merak edilen "Mars'ta yaşam var mı" sorusuna ise şu şekilde yanıt veriliyor:
"'Dünya dışında yaşam var mı' sorusuna henüz yanıt bulamadık, ancak yüzeydeki suyun varlığı, yaşam için de büyük bir şans anlamına geliyor, artık araştırmalarımızı bu yönde ağırlaştıracağız" diyerek geleceğe yönelik umutları arttırıyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..