Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '16

 
Kategori
Güncel
 

Matematikte İki İşlem: Toplama, Çıkarma ve Sonuçlar

Matematik son derece hayatın içinde bir bilim dalıdır. Ancak ben de dâhil matematikten korkarım. Hele soyut olanlarından. Bilişim çağını yaşadığımız son yıllarda matematiksiz bir hayat düşünülemez. Aslında günlük hayatta ve hayatın her evresinde matematiği kullanırız ama çoğu zaman anlamayız.

Pazara mı çıktınız, hemen hesap yaparsınız, analiz yaparsınız ucuz ve pahalıyı iyi ve kötüyü ayırırsınız. İşinize gelirse alır işinize gelmezse almazsınız.

İş başvurusu yapar, maaşınızı hesaplar gelir ve giderlerinizi analiz eder, kurtarıp kurtarmadığını hesaplarsınız, işi almayı veya almamaya karar verirsiniz.

Dost mu seçeceksiniz, hemen değerlendirmeye tabi tutarsınız, eksilerini artılarını ayrı kefelere koyar artıları fazlaysa dostluğa devam eder yoksa arkadaşlığınızı bitirirsiniz.

Zamanınızın ömrünüzün sayılı olduğunu bilir, onu doğru zamanda doğru yerde feda etmeye çalışırsınız. Bilirsiniz ki, ömür ve sağlık en pahalı değerinizdir. Onu öldürmezsiniz. İçki ile sigara ile kendinizi iki veya üç kere öldürdüğünüzü bilirsiniz.

İnsanlar söz mü söylüyor, tartarsınız düşünürsünüz ve basit yalanlara hemen inanmazsınız. Telefonunuz terör örgütünün eline geçti, yok bilmem ne oldu gibi metotlarla devletin asla çalışmadığını bilirsiniz.

Size birisi bir şey mi vaat ediyor bunu anlarsınız. Hayat biraz monoton olabilir ama yalındır, sadedir.

İnsanların kandırılmaya da ihtiyaçları vardır diyorsanız o kolay, hemen her zaman her yerde banka kuyruğundan tutun da hayatınızın her anında sizi kandırmak için bir sürü insan, kurum, kuruluş, devlet sizi bekliyor. Fazla zorlanmayacağımızdan eminim. Zaten günlük yaşantımız da aslında böyle değil mi? “Geç kaldın neden?” “otobüsü kaçırdım” falan filan. Hâlbuki son dakikada kafama takıldı bu yazıyı yazdım. Ben ikna kabiliyeti yüksek insanlara bayılıyorum. Eski filmlerde adamlar köyden yeni gelen şaşkına boğaz köprüsünü satıyordu. Benim asıl merak ettiğim ise şu; bize bu dünyada şu anda neler satılıyor da torunlarımız bize gülecek?

Birisi dese ki, “aylık 100.000 dolar kazanacaksın”, “ya da 1.000 dolar kazanacaksın.” Çoğu kişinin derhal “yüz bin doları” seçeceğinden eminim. Böyle bir kazanç karşısında asıl sorulması gereken soru veya sorular ise, bu 100.000 veya 1.000 dolar için ne yapacağım?, ben ne kaybedeceğim?, masrafım ne olacak? Kazandıktan sonra maddi ve manevi kayıplarım ne olacak? Onur kalacak mı? Şeref kalacak mı? O çok parayı yemek için zamanım olacak mı? Daha da önemlisi millet asgari ücretle sürünürken kazanacağım para yasal ve helal olacak mı?

Veya…

Görüldüğü gibi her soru başka sorular getirir.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..