Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Ebru Ünal Kadın Doğum Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/doktorebruunal

25 Ağustos '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Medya ve vücut yapısı

Medya ve vücut yapısı
 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak muayenehanemde herzaman hamile veya kadınlar değil ergen yaş grubunundaki kızları da sıklıkla muayene ediyorum. Bu yaş grubunun en sık şikayeti adet düzensiliğidir.  Düzenli adetleri olduktan sonra, yıllar içinde adetten kesilme şikayeti olan ergen sayısı gittikçe artıyor. Aile ve ergene bunun nedeninin zayıf olmak olduğunu söylediğimde o güne kadar fark etmedikleri bir yeme bozukluğu olduğu ortaya çıkıyor.    

Vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için belli bir düzeni korumamız  gerekli. mesela vücudunuzda yağ kitleri azalırsa yumurtalıklar çalışmaz, aynı şekilde yağ kitlei çok artarsa yani şişmanlık olursa gene yumurtalıklar çalışmaz.

Ergen yaş grubunun en önemli sorunlarından bir tanesi vücut şekillerini fazla önemsemleridir. Zayıf olmak, sıfır beden olmak, yememek, veya yemekten sonra kusarak sıfır bedeni koruma çabası ergenler arasında ne yazık ki çok fazla.

Ergenler neden vücutlarını beğenmiyor? 

Medya yani basın yayın grubunun insanların beyninde oluşturduğu ideal, mükemmel kadın vücudu intibası nedeniyle genç kızlarımızda vücutlarını beğenmeme şikayetleri başlıyor.

Peki ama medya nasıl olurda bedeniniz ile ilgili kötü hissetmenize neden olur?

Medyanın kullandığı ve sunduğu ‘ideal kadın‘ ı heryerde görebilirsiniz- televizyonda, sinemada, internette, magazinlerde, reklamlarda ve video oyunlarında. Zamanla izlediğiniz bu kadınların vücut şekillerinin normal olduğunu düşünmeye başlarsınız. Gerçekte ise bu kadınların kilo ve vücut şekilleri kesinlikle anormaldir. Birçok kadının bu şekilde görünmeye çalışması kesinlikle sağlıksızdır. Bu; depresyona, yeme bozukluğuna ve kendine güvensizliğe sebep olur.

Medyada sürekli olarak aynı tip kadınlarının vücut yapılarını gördüğünüz için kendinizi bunlarla kıyaslamamanız aslında zordur. Her aynaya baktığınızda kendinizi beğenmemeye başlar ve kendinizi ‘düzeltecek’ çabalar içine girersiniz.

Gene medyada önerilen diyetler, makyaj malzemeleri ve satılan kıyafetler ile bu sağlıksız kadınlara daha çok benzemeniz sağlanır. Hatta bu ürünler için yapılan reklamlarda da kendinizi iyi hissetmemeniz istenir. Bu aslında daha çok ürün satmanın yöntemidir. Aslında medyanın nasıl çalıştığını anlamak, yayınlanan kadın fügürlerinin kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüzü kontrol etmesini engellemenin ilk basamağıdır.

Neden televizyondaki oyuncular ergenle aynı yaşta olduğu halde daha olgun veya daha büyük görünüyorlar?

TV de rol alan birçok ergen oyuncunun yaşı yirminin üstünde . Aslında büyük yaştaki kişiler ile çalışarak televizyon yapımcıları kısa çalışma saati kuralları veya okul problemleri gibi sorunlarla uğraşmıyor. Sizin gibi ergen birinin rolünde olan oyuncular aslında sizden daha ileri yaştalar. Bunların sadece çok azı gerçek ergen gibi görünüyor.

Sağlıksız vücut intibası (imaj) nin belirtileri nelerdir?

Eğer kendinizi sadece görüntünüz ile değerlendiryorsanız, televizyondaki veya magazindeki kişiler ile kendinizi kıyaslamaya başladıysanız, vücudunuzu tariff ederken olumsuz kelimeler kullanıyorsanız, görüntünüz ile ilgili mutsuz veya depresif iseniz, sürekli olarak vücudunuzun veya görüntünüzü düzeltmek ile ilgili şeyleri düşünüyorsanız sağlıksız vücut intibası edinmişsiniz demektir.

Ergenlik döneminizde vücudunuz değişir. Boyunuz uzar ve kalçalarınız genişler. Sivilceler çıkar. Memenizde ve genital bölgenizde de değişiklikler olur. Bu değişiklikler nedeniyle normal görünüp görünmediğiniz konusunda endişelnebilirsiniz. Kendinizi internette gördüğünüz kişelr ile kıyaslamaya başlayabilirsiniz. Hatta beğenmediğiniz bazı vücut bölgenizi düzeltmek için ameliyat olmayı dahi planlayabilirsiniz.  Şunu bilmelisiniz ki ‘normal’ olan değişik değişik olabilir. Meme, kalça veya labiya denen iç dudak büyüklüğü kadından kadına değişebilir. Tüm bu farklı görünümler aslında normaldir.

Vücudunuz ile ilgili daha iyi hissetmek ve kendinize güvenmek için ne yapmalısınız?

·       Medyanın kendi vücudunuz ile ilgili düşüncenizi nasıl etkileyebildiğinin farkına varın. Medya da gösterilen güzellik kriterleri kesinlikle gerçekçi değildir. Kendinizi sanal kişler ile kıyaslamaktan vazgeçin.

·       Medya ile ne kadar ilgilendiğinizi takip edin. Eğer fazla ise ara verin.

·       Farklı vücut şekillerinin normal olduğunu bilin.

·       Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.

·       Başarıya odaklanın, görüntüye odaklanmayın. Bu şeilde davranan kişileri örnek alın.

·       Kendiniz gibi değerleri olan kişiler ile arkadaş olun.

 
Toplam blog
: 12
: 131
Kayıt tarihi
: 23.06.16
 
 

Dr. Ebru Ünal, Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve Çukurova Ünv.'nde “Kadın Hastalıkl..