Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Melih Çınar'a son elveda

Melih Çınar'a son elveda
 

eylulgazetesi.com


Sevgili dostum, değerli arkadaşım Bandırma Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 21 yıllık Başkanı değerli insan Melih Çınar’ı da toprağa verdik.
 
Melih de, ben de Gazi’liyiz … Öyle böyle değil 50 yıllık Gazi’li… Gazi Eğitim Enstitüsü’nde 1962-64 dönemlerinin evlatlarıyız. O Resim Bölümü’ndeydi, bense İngilizce. Fakat o tarihlerde her Gazi’linin bir Ana Branşı vardı bir de Ek branşı. Benim Ek Branş’ım da Resim olduğu için haftada 2 gün o bölüme gider; Bölümün değerli elemanlarından Resim-İş dersleri alırdık. Bu sırada Resim Bölü’münde çok değerli hocalar vardı. Ben, bunlardan Adnan Turani, Turan Erol’u Nevide Gökaydın, Hidayet Telli, Kayıhan Keskinok, Mürşide İçmeli, Muammer Bakır, Nevzat Akoral’ı hatırlıyorum. 
 
Ek Branşım olan Resim derslerinin yanında, çok sevdiğim ve meraklı olduğum resim konusunda biraz daha bilgi sahibi olmak, o atölyelerin boya kokusunu içime çekmek için, sık sık ziyaret ederdim. Resim derslerinde Muammer Bakır; Hidayet Telli, Nevzat Akoral kısa süreler içinde bile olsa Hocam oldular. Resim Bölümü’den ise bir çok arkadaşla yakın ilişkiler kurmuştuk. Hatırladığım ve daha sonra Türkiye ve Dünya çapında büyük sanatçılar olan Umur Türker, Mustafa Ayaz, İsmail Gümüş, Nihat Boydaş.. yakından görüştüğümüz çok değerli arkadaşlarımızdı. Diğer yandan Romancı İnci Aral’ da bizim devre arkadaşımızdı, resimden çok edebiyata ilgisiyle tanınıyordu. Sonra çok ünlü bir romancımız oldu.
 
Melih’le devre arkadaşıydık , Gazi’de tanışmıştık fakat ileri bir samimiyetimiz olmadı.
Emekli olup, Bandırma’ya yerleştikten sonra, ADD’ye ziyaretlerimde Melih’le yeniden yakınlaştık. Gazi’den aynı devrelerde mezun olmuştuk. Arkadaşlarımız ortak, hatıralarımız ortaktı. Bir araya geldikçe geçmişe 60’ların Ankarası’na, Gazi’ye dönüyor, o günleri anıyorduk. 
 
Melih, Atatürkçü Düşünce Derneği’ni Bandırma’da dim dik ayakta tuttu. 21 yıl kimse o mevkiyi onun elinden almaya cesaret edemedi, çünkü o her şeyiyle, bütün etkinlikleriyle başkanlığı doldurdu; orayı hakkıyla temsil etti. 
 
Bir çok etkinlikler yaptı. Okuttuğu çocuklara yardım etmek için geziler düzenledi. Yüzlerce konferans, konser, tiyatro.. gibi etkinlikler hep onun eseriydi. Tabii, bu arada ona yardım eden gönüllü emekli bayan öğretmen ordusuna da ne kadar teşekkür edilse azdır. Hepsi de emeklerini ortaya koymuşlardır.
 
Ama kocaman Melih Çınar nasıl unutulur. Açtığı nitelikli resim kurslarıyla çok iyi öğrenciler yetiştirmekle kalmadı ve bir fikir adamı olarak da gerekli konuşmaları yaptı; demeçlerini verdi. Her zaman etkindi.
 
Evet, o koca Çınar bu dünyadan göçtü.
 
Ve gazetelerde şöyle bir haber oldu:
 
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) şubesinin kurucusu ve 21 yıllık başkanı olan Melih Çınar hayatını kaybetti.
 
Bir süredir kalp rahatsızlığı bulunan ve tedavi için İstanbul’a giderek, geçtiğimiz gün yapılan ameliyatın ardından kanındaki pıhtılaşma nedeniyle kurtarılamayarak hayatını kaybettiği açıklanan ADD Bandırma Şubesi’nin kurucusu ve 21 yıldır başkanlık görevini yürüten Melih Çınar, sevenlerini üzüntüye boğdu. İlçe sakinleri ve ADD’nin tüm kadrolarında sevilen ve güvenilen bir kişi olarak tanınan Çınar’ın cenazesinin bugün İstanbul’dan Bandırma’ya getirileceği ve yarın öğlen namazının ardından Haydarçavuş Cami’nde kılınacak olan cenaze namazından sonra toprağa verileceği öğrenildi.” (24.Mart.2015)
 
Ve toprağa verildi. Nurlar içinde yatsın.
 
Ve bize yine yas düştü. Aynı kuşaktan bir arkadaşımızı daha gönderdik. Bunun yalnızlığı ve üzüntüsü az değildir. Ne demiş, Şair Cahit Sıtkı Tarancı
 
“Hayata beraber başladığımız,
Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir;
Gittikçe artıyor yalnızlığımız.
 
Ne demezsin ki… Giden bir daha geri gelmiyor. Ama bir de böyle Melih Çınar gibi kahramanca gitmek var. Atatürk’ü; Mustafa Kemal’i ve onun düşüncelerini sonuna kadar savunarak ve inanarak gitmek var.
 
Güle güle değerli arkadaşım. Her yer senin için aydınlıktır. Çünkü  bilirim, sen aydınlatırsın.
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..