Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mevsim meyvesi Kızılcık meyvesinin sağlığımıza faydaları...

Mevsim meyvesi Kızılcık meyvesinin sağlığımıza faydaları...
 

Antalya’nın yüksek kesimlerinde çok güzel bir meyve vardır ve bu meyvenin tam zamanı…

Meyvenin adı kızılcık!

Zeytin büyüklüğündeki bu kıpkırmızı ekşi meyveler yiyenlere sağlık saçıyor!

Genellikle mayhoş lezzetinden yararlanılarak şerbeti, şurubu ve marmelatı yapılan bu muhteşem meyveler bağırsak problemlerinden egzamaya kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Ben uzun zamandan beri bu meyveleri mevsiminde tüketiyorum. Antalya’nın tüm pazarlarında, özellikle de Çakırlar Mevkiinde kurulan ve adına “Sosyete Pazarı” denilen pazarda bol miktarda yaylalardan getirilip, halkın tüketimine sunuluyor.

İşte kızılcık ve sağlığımıza faydaları!

Uzmanlara göre, (bu uzmanlar yılların verdiği deneyimleriyle bu önerileri sunuyorlar)Kızılcık meyvesi genellikle dizanteri ve ishal tedavisinde kullanılıyor. 

İşte uzmanların verdiği ishal tedavisi için kızılcık reçetesi:

Bu geleneksel bir tarif! 9 adet kızılcık birkaç dilim armutla ve fındıkkabuğuyla karıştırılır. Bu karışım sıcak suda kaynatılarak, ılık halde tüketilen bu kızılcık çayı ishale karşı oldukça etkiliymiş.

Kızılcık meyvesinin sağlığımıza faydalarını ve tedavi yöntemlerini uygularken kızılcık meyvesinin yaprakları dahil tüm bölümlerinin astrenjan özelliği olduğunu ve tanik asit içerdiğini gerçek uzmanlar söylüyor.

Kızılcığın bu astrenjan özelliği kanama durdururcu olduğu gibi, sindirim kanalıyla meydana gelen zehirlenmelerde mukozayı büzüştürdüğü ve damarları sertleştirdiği yine işin uzmanları tarafından söyleniyor.

Bu nedenle kızılcık fazla tüketilmemelidir.

Kızılcık meyvesi ya da kızılcık yaprakları kullanılarak yapılan bir karışım egzama benzeri cilt hastalıklarına, bağırsak parazitlerine ve gut hastalığına iyi geldiği yine işin erbapları tarafından söyleniyor.

Bölgesel Lokman Hekimler(!)şöyle bir tarif veriyorlar:

50g kızılcığı 250ml yemeklerde ve içkilerde kullanılan alkolün içerisinde ezip, bu karışımı 15 gün boyunca dinlendirip süzerek, 15 gün sonra karışım hazır olduğunda her biri 10-15 damla olmak üzere günde 3 kez tüketilebilirmiş.

Bu güzel meyvenin kullanıldıkları yer itibarıyla tarihçesine bakacak olursak;

Kızılcık, astrenjan içermesinden dolayı hastalık krizlerini yatıştırma özelliğine sahiptir. 

Uzun yıllar sıtma gibi nöbetli hastalıkların tedavisinde kinin olarak kullanılmıştır.

Kızılcık çayının ateş düşürücü ve vücut ağrılarını yatıştırıcı özelliği vardır.

Kızılcık ve kızılcık ağacından yapılan çaylar istifra eden, ateşli hastaları rahatlatır ve iyileştirir.

Görüldüğü gibi bu küçücük, ancak işlevi büyük meyveyi yemenin tam zamanı!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..