Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
Sinema
 

Mezeci Çırağı Özkan İrman

Mezeci Çırağı Özkan İrman
 

Mezeci Çırağı


Bursalı iş adamı 2014 yılında yazdığı kitapta, Bursa’nın hanlar bölgesindeki, pirinç handaki babasının yanında çıraklık yaptığı yılları konu alan kitabı filme uyarladı. Olaylar  1970'li yıllarda pirinç handa geçiyor. Bursalı iş adamı Özkan İrman'ın çocukluk hikayesi, güzel bir film oldu, 14 Nisan'a (dün)  girdi.

Bursa Kapalı Çarşısı ve hanlar bölgesi yüzyıllar içinde var olan tüm afetlere, ekonomik çöküntülere, hatta savaşlara rağmen ayakta duran kültürel mirasımız.                                       

Pirinç Han’ın öyküsüne gelelim; Raif Kaplanoğlu'nun araştırmalarına göre burayı Sultan II.Beyazıt İstanbul'daki vakıflara gelir sağlamak amacıyla 1508 yılında Mimar Yakup Şah ile Abdullah oğlu Ali'ye inşa ettirir. Önceleri tahıl ve pirinç satıldığı için Pirinç Han adını alır. Hanın içinde 7 metre 10 santim çapında tarihi bir çınar vardır.

Bizim geleneklerimize göre, küçük çocukları, babaları yaz tatillerinde meslek öğrenmeleri için bir sanatkarın yanında çırak olarak çalıştırırlar veya kendi iş yerlerinde çıraklık yaptırırlar. Çoğumuz böyle bir tecrübe yaşamışızdır. Aslında temel ilke şudur; "Birine sorumluluk verirsen, o da bu sorumlulukla büyür." Mezecinin çırağı işte böyle gelenekten geleceğe adım atan bir çırak.

Evet, bu Mezecinin Çırağı filmindeki çırağa gelelim. 1970 yıllarda İstanbul 'da işleri kötü giden Mezeci İsmail Hakkı, Bursa'ya gelir ve Pirinç Han'da küçük bir dükkan kiralar. O zamanlar handa ayakkabı imalatçısı, tekstilci, çeyizci bir çok meslek grubundan esnafa dükkanın önünde üç tekerlekli arabayı vitrin yaparak yiyecek içecek servisi yaparlar. Mezecinin çırağı Özkan elinde askıyla, esnafa yiyecek içecek servisi yapar. Her dükkana gider, konuşur iyi ilişkiler kurar Özkan. O zaman handa yaşayan esnafın hayat mücadelesini, aşklarını, hayal kırıklıklarını, umutlarını gözlemleyen mezeci çırağı; bu kazanımlarının ve hayat tecrübelerinin de yardımıyla başarılı bir iş adamı olur. Türkiye'nin önde gelen işadamlarından biri olur küçük Özkan. Dostlarının tavsiyesi ile kitap haline getirir anılarını. İkinci baskısı tükenince film yapmaya karar verir, mezecinin çırağı.

Herkes anlatsam hayatım roman olur der ama, inanın bu tam filmlilik bir hikaye. Drama türünde çekilen filmin yönetmeni Battal Karslıoğlu, genç dinamik bir yönetmen. Bu filmle "Cannes"de yarışmak istiyor. Gönülden destekliyorum. Pirinç Han tadilat geçirdiği için, çekimlere en uygun yer olarak Kayseri Vezir Han seçildi. Kayseri Valisi Orhan Düzgün, tarihi Vezir Han’da restorasyona başlanmadan önce çekimlere destek vererek restorasyonu erteledi. Deneyimli oyunculardan oluşan kadroda Yusuf Atala, Murat Ercanlı, Ahmet Karakman, Deniz Oral, Aydan Çakır var. Bu film çekiminden sonra Vali restorasyondan vazgeçip Vezir han turistik bir mekana dönüştürdü. Bu konuda Cumalıkızık en iyi örneklerden biri.

Bu film, Bursa tarihine mercek tutacak. 1970 yıllardaki esnaf dayanışmasını ve ilişkileri anlatıyor, hatırlatıyor. Sinemalarda hep tekrar tekrar aynı kahramanların etrafında dönen filmleri seyretmek yerine, bizden  birinin hayat hikayesini konu alan bu filmi seyretmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..