Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '18

 
Kategori
Sınavlar
 

Mezunlara Domates!

Mezunlara Domates!
 

Dikkat çekici bir giriş oldu. Alaka kurmak zor olabilir, biraz sabır lütfen. Daha önceki bir yazıda bahsetmiştim. Bir kere daha zikredelim: İtalyanca’da Pomodoro, domates demektir. Mutfaklarda yemek pişirirken süre tutmak için kullanılan domates şeklinde bir zamanlayıcı, tekniğe adını vermiştir.

Pomodoro Tekniği, 1992 yılında Francesco Cirillo adlı İtalyan bir üniversite öğrencisi tarafından keşfedilmiştir. 25 dakika çalışma 5 dakika mola toplamına “1 pomodoro” demiştir. Biraz daha geliştirerek 4 pomodoroda 25-30 dakika ara vererek tekniğe uyduğu için kendini ödüllendirmiştir. Böylelikle bir çalışma sistematiği ortaya çıkarmıştır.

Pomodoro Tekniği’ni Uygulama Aşamaları:
    Ne yapacağınıza karar verin.
    Süreyi 25 dakikaya ayarlayın
    Masanın başına oturun ve 25 dakika boyunca hiç kalkmayın.
    Bu süre içerisinde işiniz dışında bir şeyle (telefon, tablet, bilg. vb.) ilgilenmeyin.
    25 dakika sonunda 5 dakika zihninizi dinlendirin (gidip uyumayın)

Böylelikle 1 Pomodoro’yu tamamlamış oluyorsunuz. Arka arkaya 4 Pomodorodan sonra 25-30 dakika ödülü hak ediyorsunuz.

Gelelim işin mezunlar kısmına: Özel ders, etüt merkezi, kurs, dershaneye gidildiği zamanlar dışında öğrenilen bilgilerin hazmedilmesi, pekiştirilmesi için öğrencinin kendi başına ders çalışması, soru çözmesi gerekmektedir. Kendi kendine olmasını beklemek pek akıllıca bir hareket değildir. O yüzden çalışmak istiyorum fakat bunu nasıl başarabilirim diyenler buraya…

Aşağıda boş bir günü Pomodoro Tekniği ile nasıl değerlendirebiliriz ondan bahsedelim, sonra da boş olmayan günlere bakalım.

Adım adım baktığımızda ilk hedef 25+5 dakikalık bir pomodoro, ardından dört pomodoro yaparak 30 dakikalık bir ödül kazanmaya çalışılmaktadır. 30 dakikadan ödül diye bahsediyorsak arkasından bir pomodoro daha gelmesi gerekir ki bir anlam ifade etsin. Yani sabah 08:00’de çalışmaya başlayan bir öğrenci 10:00’a kadar 4 pomodoro yapmış olacak ve yarım saatlik dinlenme hakkı kazanacak. Ardından 10:30’da başlayıp 12:30’a kadar 4 pomodoro daha yaparsa ödül daha fazla; 1,5 saatlik yemek molasını hak etmiş olacak.  Güzel bir öğlen yemeğinden sonra sabah yaptığı gibi 14:00 ile 16:00 arası 4 pomodoro ve yarım saatlik dinlenme ve 16:30 ile 18:30 arası 4 pomodoro daha…

Çalışmaya devam etmek isteyen olursa uzun bir yemek ve dinlenme molasından sonra bir 4 pomodoro daha yapabilir. Son 4’lüyü de yaparsa günde 20 pomodoro yapmış olacak ve 25 dakikadan 1 günde 8 saat 20 dakika çalışmış olacaktır. Son 4 pomodoroyu yapmazsa günde 16 pomodoro yapmış olacak ve 6 saat 40 dakika çalışmış olacaktır.

‘’Bu kadar da çalışılır mı?’’ diyebilirsiniz.  İşte bu yüzden pomodoro tekniğinin çalışmak isteyenler için olduğunu yukarıda söylemiştik. Çalışmak isteyip de dikkatini toparlayamayan, dersten çabuk sıkılan, ulaşmak istediği hedefler yüksek olduğu için morali bozulanlar için birebir aslında. Ama şunu unutmamak gerekir ki teknik, taktik, yöntem adına her ne derseniz deyin:

‘‘Çalışmadan kazanmak isteyenler, yemek yemeden doymak isteyenlere benzer..’’

 

 

 
Toplam blog
: 14
: 1220
Kayıt tarihi
: 02.09.15
 
 

Merhaba! Her hayal gerçek olmaz ama gerçekler bir zaman hayaldi. İnsanlara yol göstermeye çalışan..