Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

27 Ağustos '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Milyonlarca migren hastasının beklediği cevaplar

Milyonlarca migren hastasının beklediği cevaplar
 

Kadınlarda daha sık görülen migren, endoskopik migren ameliyatı ile kalıcı çözüme ulaşıyor. Hastalarımız hayata gülümseyerek bakıyor.


2000’li yılların başında keşfedilen kalıcı migren cerrahi tedavisini ülkemizde başarıyla uygulamaya başladıktan sonra, migren hastalarının merak ettiği ve sıkça yönelttiği soruların bilimsel yanıtlarına birlikte göz atalım…

Migrenin kalıcı tedavisi gerçekten var mı?

Migren, nörolojik bir rahatsızlıktır. Bugüne kadar ilaç tedavisi ve alternatif tedavilerle, yaşam tarzı değişikliğiyle ağrı atakları azaltılmaya ve ötelenmeye çalışılan, ömür boyu birlikte yaşanılan kronik bir hastalıktır. Ancak Amerika’da tesadüfen bulunan cerrahi yöntemle artık kalıcı olarak ortadan kaldırılmakta, uygun hastalarda kesin tedavisi mümkün olmaktadır.

Migren ameliyatı nedir?

Migren tanısı konmuş ama ilaç ve diğer tedavilerden kalıcı olarak fayda görmeyen hastaların kesin tedavisi için endoskopik yöntemle yapılan cerrahi bir operasyondur. Sadece migren hastaları değil, migren ile aynı ağrı grubundaki gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarda da kalıcı tedavi sağlayan bir ameliyattır.

Migren ameliyatı zor bir operasyon mudur?

Migren ameliyatı, kapalı yani endoskopik yöntem ile yapılan bir işlemdir. Bu yüzden minimum doku hasarıyla maksimum faydanın sağlandığı, hastanın aynı gün taburcu edildiği, iyileşme süreci oldukça kısa olan, hasta ve hekim açısından son derece güvenli, riski geçici ve az olan bir ameliyattır. Ameliyat saçlı deri altında yer alan ve migreni tetikleyen duyusal sinirlerin rahatlatılmasına, üzerindeki baskının kaldırılmasına dayanır. Serbestlenen sinir dokuları böylece migren ataklarını tekrarlamaz. Dolayısıyla kalıcı tedaviye ulaşılır. Bütün bu operasyon, 1 ila 4 saat arasında tamamlanmaktadır. Migren ameliyatında beyine müdahale ediliyor mu? Kesinlikle edilmiyor. Çünkü migreni tetikleyen sinir dokusu kafatası kemiği ile saçlı deri arasındadır. Dolayısıyla bütün operasyon bu bölgede gerçekleşir. Kafatası kemiğine ve beyine bir müdahale söz konusu değildir.

Migren ameliyatından ne kadar süre sonra ağrılar tamamen geçiyor?

Migren ameliyatının iyileşme süreci 10 gün içinde gerçekleşmektedir. Ameliyattan sonraki 30 gün içinde hastalarımızın migren ağrıları tamamen son bulmaktadır.

Ameliyat olan her migren hastası ağrılarından tamamen kurtuluyor mu?

Cerrahi işlem için uygun hasta adayını hekim belirlemektedir. Ameliyat olan hastaların yüzde 90’ında başarı sağlanmaktadır. Bu başarı oranının yüzde 60-62’sinde migren ağrıları tamamen sonlandırılmakta, kalan gruptaki hastaların ağrıları ise yüzde 80’e varan oranlarda azalmakta ve migren ağrısı baş ağrısı düzeyine çekilmektedir.

Migren ameliyatının sonuçlarının kalıcı olduğu kanıtlandı mı?

Amerika’da yapılan migren ameliyatlarının sonuçlarıyla ilgili 5-10 yıllık hasta takiplerinde, sonuçların kalıcı olduğu tespit edildi.

Migren ameliyatını hangi doktorlar yapmaktadır?

Migren ameliyatı Amerikalı ünlü Plastik ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Bahman Guyuron tarafından, endoskopik alın ve üst göz kapağı operasyonları sırasında tesadüfen keşfedildi. Ense, alın, şakak ve burun migreninin kalıcı tedavisi için birçok ameliyatın yapıldığı bilimsel çalışmalar plastik cerrahlar tarafından yürütüldü. Migrenin kalıcı cerrahi tedavisinin plastik cerrahlar tarafından bulunup geliştirilmesi, plastik cerrahların periferik sinir cerrahisine hakimiyeti, endoskopik ameliyat tekniğindeki tecrübesi, mikrocerrahi prensiplere sahip olması ve baş bölgesinin anatomisini son derece iyi bilmesi nedeniyle endoskopik migren ameliyatı plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Migren ameliyatı başın hangi bölgelerine yapılmaktadır?

Plastik cerrahi uzmanı, migrenin başın hangi noktasında başladığını tespit ederek ameliyat yerini planlar. Ense, şakak, alın ve burun bölgesinden biri ya da hastanın ağrı bölgesi çokluğuna göre birkaçı ameliyat bölgesi olarak belirlenir ve operasyon gerçekleştirilir.

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..