Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Mitolojik Temizlik Tanrıçası HYGİENA'nın İzmir'e tayini çıktı

Mitolojik Temizlik Tanrıçası HYGİENA'nın İzmir'e tayini çıktı
 

Yunan Mitolojisinin “Temizlik Tanrıçası Hygiena” İzmir’e atandı. Ve kaç asır sonra İzmir Kemeraltındaki modern müzikli tuvalette görev alan tanrıça, “temizlik” konusunda sağlık abidesi olarak Kemeraltı esnafının  gönlüne girdi. Böylelikle  yıllardır çiş derdinde olan esnafı belediye değil de, Marmaris’ten gelen bir müteşebbis, esnafın derdine çare oldu ve  onları ferahlatt

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık havaMİTOLOJİDEKİ TEMİZLİK TANRIÇASINI, SIRF BU YÜZDEN İZMİRE TAYİNİNİ ÇIKARTTILAR.  HYGIENA TEMİZLİK TANRIÇASINDAN MEĞERSE ÇOK ŞEY ÖĞRENECEKLERİMİZ VARMIŞ. GİRİŞ KAPISINDA DA RESMİ VAR. O ŞİMDİ İZMİRLİ.

İki yüksek tahsilli kafadar  Ahmet Gül ve Ali Kanat, böylece esnafın hayır dualarını da almış oldular. “Bal dök yala” cinsinden modern ve hijyenik bir tuvaleti işletmeye açarak günün yıldızı oldular.

Aile boyu gelenler, müzikli, televizyon ekranlı sistemde, insanlar müzikle adeta terapi yaparak rahatlıyorlar.,

Zaman zaman, Beethoven ve Mozart’ın eserlerini dinleye dinleye yapılan tuvalette, Tuvalet kültürü, ediniyor insan. Bir nevi açık fakülte, bu kültür eksikse, okul sıralarında bu kültürü edinemezsiniz. Ancak ve ancak, tatbiki olarak klozete, “otura kalka”öğrenirsiniz bu kültürü.

Bu kültürü elde etmek için nice savaşlar verildi. Tuvalet kapılarında, Büyüğüne ayrı, küçüğüne ayrı biletler mi  kesilmedi.

Kimi yerlere turnikeler kondu. Bozuğu olmayanlar içeri alınmadı, oracıkta işini halledenler, kızarmış yüzlerle  otobüsüne zor yetiştiler otogar’larda.

Kimisinin bir lirası çıkışmadığı için, demir sopalarla dövülüp karakolluk olanlar da var. Gazeteler yazdı bunu.

Her insanın bir tuvalet kültürü olmalıdır. Ve bu, hayatta mühimdir.

WC’nin sahiplerinden Ahmet Gül’e rastladık. Sorduk soruşturduk. Tebrik ettk.. Açılışı bildirmiştik daha önceden ama, tanışamamıştık. “Çok çok memnun kalanlar oldu. Kemeraltı esnafını ve ziyaretçilerini, büyük bir badireden kurtardık” diyorlar şimdi.

Belediye yıllar öncelerinden, koskoca arı kovanı gibi işleyen kemeraltı halkı ve esnafı için İzmir Belediyesi, az ileride alaturka camiinin WC’sini kafi görmüş ve konun üzerine yatarak feryatlara kulaklarını tıkamıştı.  Ve onu da sorduk: “ Önce, belediyeden teşekkür gelmiştir her halde” dedik. Muhatabım “Ne gezer, zabıta her gün gelip levhamızı işaretle kaldırın onu buradan”  diye diye rahatsız ediyormuş. E, gerisini daha sormadım. Siz düşünün gari.

Hem halkın  çiş ıstırabına yıllar yılı kulaklarını tıka. Sonra da  açılan  pırıl pırıl tuvalete laf et. Hangi  ilimin, irfanına fennine sığar bu? Bu iş, tamamen  zabıtaların marifetidir.

Nerden nerelere geldik. Tuvalet kültürümüzediyecek yok! Üstelik de turistik şehrin, turistik tuvaleti bu. Üstelik müzikli. İstek parçası var mı, işte onu bilmiyoruz.

Eski tuvaletler nerdeee, şimdikiler nerde! Eskiden yazardı duvarlarda, hepimiz biliriz: '' Büyük elli, küçük 25 kuruş''diye. Tuvaletin bir yanı, dayalı döşeli, televizyonlu, masası, çiçeği, buzdolabı her şeyi vardı. Havlular, kolonya’lar, mendiller satılırdı. Ta o zamanlar sormuştum tuvaletçiye: ''Nereden anlıyorsunuz müşterinin büyük,  küçük ihtiyacını?''diye. Sanki, beyana göre vergialınıyor mübarek!

Velhasıl kelam, Kemeraltına bir tuvalet konduruldu, semtin müzikholleri, meyhaneleri kepenk kapatır hale geldi.

Şimdi koskoca Kemeraltını rahatça gezebiliyor insan. Gidin İzmir Kemeraltındaki modern tuvalete. Oturun klozete. Bahtınıza ne çıkarsa,  Gerçi Mozart olsun, Beethoven olsun, bunlar eserlerini “hela için”yazmadılar. Akıllarından bile geçmez. Ama, bakın, nasıl işe yarıyor.

Kemeraltında su kesilse, bu hijyenik tuvalette su akıyor. Yukarıda 3 tonluk deposu var. Biz ayrılırken Ravelin bolerosu çalıyordu. Tam karşındaki restoranda da müşteriler, müzik eşliğinde  yemeklerini atıştırıyorlardı.

Şimdiki belediyeler bir alem. Yok ot festivaliymiş, yok çimler üzerinde müzik dinletisiymiş… Geçiniz bunları geçiniz. Vatandaş binlerce kişiyi kemeraltında sıkışık vaziyette kırmızı yüzle dolaşmaktan kurtardı. Ve de yılların ayıbını kapattı. Bir teşekkür sertifikanız olmasa bile,  onların istediği ışıklı levhalara yol açın. Gölge de etmeyin, başka ihsan istemez!

Ört ki, ölem!

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: iç mekan

BAL DÖK DE YALA...

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..