Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '14

 
Kategori
Bilişim
 

Mobil web tasarım neden önemlidir

Mobil web tasarım neden önemlidir
 

Mobil Web Tasarımın Önemi


Teknolojinin gelişimiyle beraber, neredeyse her insan her yerden kolaylıkla internete ulaşabilmektedir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de akıllı telefon olarak adlandırılan ve her an gelişen telefonların piyasada yer almasıdır. Her ay piyasaya bir yeni özellik eklenmiş olarak çıkan süper telefonlar sayesinde insanlar yolda, dışarıda, iş yerinde, yemekte ve benzeri her türlü alanlarda telefonları ile internete bağlanmaktadırlar. Alışveriş esnasında bile aradıkları ürünün internetten fiyatına bakmak ve ikisi arasında ki farklı kıyaslamak adına telefonları kullanmaktadırlar.

Bahsettiğimiz bu noktada ise mobil web tasarım kavramıyla karşılaşmaktayız. Peki mobil web tasarım neden gereklidir? Mobil web tasarım, insanların bu denli sıklıkla kullandığı telefon ve internet ikilisinin bir araya geldiği noktadır. Bilinmesi gerekli olan bir diğer mevzu ülkemizde telefondan internet kullanımı dünya çapında ilk sıralarda yer almaktadır. Hatta Ericsson tarafından yapılan anketlerde akıllı telefon kullananların bir çoğu internete çoğu zaman telefonları aracılığı ile bağlandıklarını belirtmektedirler. Tüm materyaller bu şekilde olunca web sitesi sahiplerinin iştahını kabartan mobil kullanıcılar oldukça önemli bir hedef kitle haline geliyorlar. Web sitesi sahibi olup mobilden internet bağlantısıyla sizin sitenize girilebilir, lakin bir çok uyumluluk sorunu yaşanacaktır. Örneğin, çözünürlük olarak bir telefon modeline tam olarak sığmayan ana sayfanız diğer bir telefonda ise dokunmatik özelliğine sahip olmayacaktır. Televizyonlarında sıkça kullanıldığını düşünürsek 42' bir televizyondan bağlanıldığında ise site görüntünüz çok kalitesiz olabilir. Tüm ayarlama ve işlemler bu etkenler düşünülerek yapılmalıdır. Kurum yada firma olarak kaliteli hizmet anlayışı adına kesinlikle sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz gereklidir.

Mobil uyumlu siteleriniz, site düzeni, site içeriği, ekran boyutu ve platformuna göre kullanıcıların şartlarına uyumlu hale getirilmesidir. Kullanıcılar ve müşteriler markalar ve kurumlar tarafından önemsenmek isterler. Örnek verecek olursak; internette iki rakip ve aynı özellikler ile hizmet veren web sitesi olduğunu düşünelim. Bu siteler canlı maç sonuçları adı altında hizmet vermekteler. Lakin biri mobil uyumlu web sitesine ve onun verdiği özelliklere sahip iken diğeri mobil uyumlu siteye sahip değil. Mobil üzerinden bağlanıldığında yavaş ve sürekli sorunlar çıkartan bir site konumda. Bu durumda kullanıcıların yönelmesi kesinlikle mobil uyumu da olan siteye doğru olacak ve diğer sitenin onları önemsemediği düşünülecektir. Mobilden yapılan internet bağlantılarının milyonlarca olduğunu varsayar isek ortaya müthiş bir kitle kaybı meydana gelecek ve mobil uyumlu olmayan site büyük kayıplara uğrayacaktır. Kesin ve net bir dil ile anlattığımız bu örnek veriler ve araştırmalara dayanmaktır. Bu nedenle mobil uyumlu web siteler her web sitesi sahibinin yaptırması gerekli olan hatta zorunlu olan bir mevzudur. Zamanımızda normal bilgisayardan internet kullanıcıları yavaş yavaş mobil kullanıcılara dönüşmektedir. Bu oran dahilinde mobil interneti tercih edenler neredeyse bilgisayardan interneti tercih edenleri geçmek üzeredir. Kullanıcıların internet bağlantılarının hızları mobil kullanımlarda belli seviyelerdedir. Bu nedenle mobil uyumlu web sitesinde bu hızı rahatlıkla işleyebilecek ve her platforma göre şekillenecek tasarım ve özelliklere sahip mobil uyum yapılmalıdır. Bunun sonucu olarak kullanıcılarınıza ve hedeflediğiniz kitleye vaat ettiklerinizi gerçekleştirdiğiniz mesajını verebilirsiniz.  Mobil uyumlu web sitesi tasarımları üç çekirdek bileşeninden oluşmaktadır.

·         Grid tabanlı düzen yani layout

·         Esnek medya ve resimler (burada sadece sizin seçip istediklerinizin görünür)

·         CDD3 modül ve medya aramaları

Mobil uyumlu web site ile SEO açısından da değer kazabilirsiniz. Tek bir URL dahilinde kurduğunuz site size tüm arama ve kullanımların tek bir yerden geldiğini gösterecektir. Mobil ve normal site ziyaretlerinizin toplamı ranking puanlamasında tek olarak belirecektir. Mobil ile ulaşılan sitelerin kolaylığı ve hızı en önemli etken olacak ve her aşamada karlı çıkan siz ve web siteniz olacaktır.

 
Toplam blog
: 3
: 177
Kayıt tarihi
: 19.06.14
 
 

2003 yılı itibari ile gerek bireysel gerekse kurumsal bir çok kişiye Seo(arama motoru optimizasyo..