Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mona Lisa tablosunun sırrı ne?

Mona Lisa tablosunun sırrı ne?
 

mona Lisa


Mona Lisa tablosu sanıyorum dünyanın en ünlü resmi…

Leonardo da Vinci tarafından İtalya’da Floransa’da resmedilmiş.

Üstelik tarihçiler onun kavak bir pano üzerine yapıldığını söylüyorlarmış.

Yağlıboya bir potre nasıl bu kadar ünlü, neden hep onun arkasında sırlar vardır, esrarlıdır, bilinmeyenlerle doludur. İyide bu tablo bir bayanın potresidir bu kadar. Esrarlı olmasının nedeni nedir?

Yüzündeki esrar hep konuşulur.

Hüzün ve neşenin aynı anda işlendiğinden söz edilir.

Kimin tablosu olduğunun bilinmediğinden,

Bazılarına göre üstad kendini çizmiştir, kimilerine göre annesini…

Fakat kabul edilen ve Paris Louvre Müzesinde:

“Francesco del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi”

Adı altında sergilendiği…

 

Bu tablonun bilinmemezliğini anlatan yazıda:

 

Tabloda oturmuş bir bayan resmedilmiştir,

Bayanın yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumaktadır.

Yüz ifadesindeki belirsizlik,

Kompozisyonundaki anıtsallık,

Atmosferdeki ilginçlikler,

Tablo hakkındaki çalışmaları devam ettirmektedir.

Bu tablo, geniş ölçüde tanındı; karikatürleri yapıldı, araştırıldı ve Louvre Müzesi'nin en önemli eserlerinden olarak düşünüldü.(vikipedi)

 

Gün yokki bu tablo ile ilgili yeni bir haber yayınlanmasın.

Şimdilerde de kaşsız olan Mona Lisa’nın aslında kaşlarının olduğunu açıklayan bir haber okudum.

 

Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa’nın kaşlarının ve kirpiklerinin neden olmadığının bulunduğu iddia edildi.

Leonardo Da Vinci’nin hâlâ birçok açıdan gizemini koruyan ünlü Mona Lisa tablosunun sırlarından birinin çözüldüğü iddia edildi.

Fransız bir mühendis, Mona Lisa’nın resimde gözükmeyen kaşları ve kirpikleri hakkındaki gizemi çözdüğünü iddia etti. Kendi icad ettiği bir tekniği kullanan Fransız uzman, resimle ilgili diğer bazı küçük ayrıntıları da ortaya çıkardığını söylüyor.

ABD’nin San Francisco kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Fransız mucit ve mühendis Pascal Cotte, Leonardo Da Vinci’nin, resmi ilk yaptığı zaman Mona Lisa’nın kaşlarını ve kirpiklerini çizdiğini söyledi.

Hakkında birçok gizem bulunan ve birçok iddia ve efsanelerin anlatıldığı Da Vinci’nin ünlü tablosunda Mona Lisa’nın kaşları ve kirpikleri gözükmüyordu. Kaşlar ve kirpikler hakkında da birçok spekülasyon düzenlenmesine sebep olmuş, çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

Hulio Ermida adlı bir jinekolog, Mona Lisa’nın kaçlarının kirpiklerinin olmamasını çirkin ve hasta olmasına bağlamıştı.

Cotte’nin kendi icadı olan kamerası, kaşların ve kirpiklerin yanı sıra resimle ilgili yeni bulgular elde etmesini de sağlamış.

Cotte’ye göre Da Vinci’nin Mona Lisa’nın sol eli için yaptığı ilk çizim ila son çizim birbirinden birazcık farklı. Cotte, bunun Mona Lisa’nın kolunun altındaki örtünün duruşunun değişmiş olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Arka alandaki gökyüzünün rengi ise şimdi koyu gri gözükmesine rağmen daha maviymiş. Cotte’ye göre resmin üzerindeki koyu renkli tabaka da 500 yılık bir geçmişin ürünüymüş.

Cotte, kızılötesi ışınla elde ettiği bulguların fotoğraflarını düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarına da gösterdi.

Araştırmacı, aynı zamanda ona Lisa’nın gülüşünün de bugün göründüğünden geniş olduğunu söyledi. Cotte, dolayısıyla Lisa’nın yüzünün de eskiden daha geniş göründüğünü savundu.

Leonardo, ünlü tablosunu 10 yıldan fazla süre yanında taşımış ve ölene kadar da üzerinde çalışmıştı.

Cotte’nin çalışmaları San Francisco’da bulunan Metreon isimli alışveriş merkezinde “Da Vinci: Bir Dehanın Sergisi” adı altında sergilenecek.(alıntı)

 

Benim anlamadığım neden bir başka tablo ile bu kadar ilgilinilmiyorda her gün Mona Lisa ile ilgili yeni bir şey ortaya çıkartabilmek için bu kadar uğraşılıyor.

Burada aranılan nedir?

Olabilir kaşsız bir bayanın da resmini çizmiş olabilir, kirpiksiz bir bayanında…

Bende resim yapıyorum. Bazen içimden geliyor yaptığım resmi bitirene kadar çeşitli şekilere sokuyorum. Bunun içinde de ne esrar oluyor ne de saklanacak bir şey.

Benim için bu resimdeki bu kadar gizem fazla.

Aranılan nedir?

 

“Mona Lisa” tablosunun yeni keşfedilen kopyası Madrid’deki Prado Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Müze yöneticisi Finaldi, “Bueserin değeri, orijinaliyle aynı anda ve aynı stüdyoda yapılmış olması” dedi

Dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri olarak bilinen Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa” tablosunun, usta ressamın stüdyosunda, bir öğrencisi tarafından yapıldığı ortaya çıkarılan kopyası, Madrid’deki Prado Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
İlk defa basının ve halkın karşısına çıkarılan tablo, 13 Mart’a kadar Prado’da sergilendikten sonra, 29 Mart - 25 Haziran arasında bir sergi kapsamında Fransa’daki Louvre Müzesi’ne taşınacak.

Daha önce sıradan bir kopya olarak kabul edilen tablonun değeri, 2 yıl önce başlayan bir araştırmanın sonucunda anlaşıldı.

Prado Ulusal Müzesi’nin araştırma ve Koruma Bölüm Müdürü Gabriele Finaldi, kopyanın orijinaliyle aynı anda ve aynı stüdyoda yapılmış olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Finaldi, “Bu eserin aslında en büyük özelliği, orijinalinden bile daha iyi korunmuş olması ve detaylarının, renklerinin daha belirgin görülebilmesidir’’ şeklinde konuştu. (alıntı)

 

Tablo için başka bir haber:

 

Rönesans döneminin efsanevi ismi Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu "Mona Lisa", ünlü gülümsemesi ile bu kez Ay'ı fethetmiş.

 

NASA, Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosunu lazerle Ay'a gönderdi. 

Rönesans döneminin efsanevi ismi Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu 'Mona Lisa', ünlü gülümsemesi ile bu kez Ay'ı fethetti.

Uzayda iletişim için radyo sinyalleri yerine optiği kullanmaya çalışan ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2009 yılından bu yana Ay'ın yörüngesinde bulunan Ay Keşif Uydusu'na (LRO) Mona Lisa'nın gri tonda optik sinyallerini gönderdi. 
Mona Lisa'nın Maryland'deki tesisten 384 bin 400 kilometre uzaklıktaki LRO'ya gönderilmesi, gezegenler arası uzay araçları için lazer iletişiminde çok büyük bir ilerleme olarak kabul ediliyor.       
Ay Yörüngesi Lazer Altimetresi (LOLA) araştırmacılarından David Smith, "İlk kez uzayda tek yönlü lazer iletişimi kurmayı başardık.

Yakın gelecekte bu tür basit lazer iletişimi, uyduların kullandığı radyo iletişimini desteklemek için kullanılacak. Daha sonra ise lazer iletişimi, hâlihazırda kullanılan radyo bağlantılarının çok daha yüksek veri hızına ulaşmamızı sağlayacak" dedi.(alıntı)

 

Bu tablonun çok özel, çok önemli olduğunu elbette biliyorum…

Leonardo da Vinci, bu tabloyu 1503 veya 1504 tarihlerinde yaptığı biliniyormuş.

 

Da Vinci'nin çağdaşı, sanat tarihçisi Giorgio Vasari,

"Tablo üzerinde dört yıl oyalandı ve tabloyu bitirmedi..." demiş…

Bu, Leonardo için alışagelmiş bir davranıştı ve hiçbir çalışmayı tamamen bitiremediği düşüncesi üzerine pişman olmuştu.

Sonra, Fransa'ya yolculuğun ardından 3 yıl süreyle tablo üzerine devam etmeyi tekrar düşündü ve bunu gerçekleştirdi.

Da Vinci Fransa'ya gitmişti ve tablo üzerine çalışmalar devam ediyordu,

Kral I. Françoistarafından, yakınındaki kaleye davet edildi.

Bu, Leonardo'nun mirasçılarından olacak asistanı Salai ile doğrudan ilgiliydi, sonra dönemin kralı, tabloyu 4.000 écus ile satın aldı ve Fontainebleau Sarayı'nda XIV. Louishimayesinde asıldı.

Daha sonra tablo, Versay Sarayı'na taşınacaktı.

Fransız İhtilali'nin ardından, tablo Louvre Sarayı'na taşındı.

Napolyon Bonaparttarafından Tuileries sarayı'na taşınsa da, daha sonra tekrar Louvre Sarayı'na döndü.

1870 – 1871 Aralığında gerçekleşen Fransa-Prusya Savaşısırasında tablo, Fransızların askeri bölgesi "Brest Arsenal"e taşındı.

Tablodaki manzara ve model ile ilgili birçok spekülasyon çıktı.

Örneğin, da Vinci'nin modeli güzel yanlarıyla resmettiği düşüncesi vardı, tablonun 21. Yüzyıl standartlarında olduğu da düşünülmüştür.

Doğulu bazı sanat tarihçileri, örneğin Yukio Yashiro, tablodaki manzaranın Çin'li sanatçıların eserlerinden etkilendiğini öne sürmüştür ama kanıtlarının yetersizliğinden dolayı birçok itiraz çıkmıştır.

Mona Lisa tablosu, 19. Yüzyıla değin gizemi hakkında düşünce oluşmamıştı, henüz kavranmakta olan Sembolizm akımısayesinde, tabloda var olduğu düşünülen simgeler için birçok düşünce çıkmıştır.

Eleştirmen Walter Pater, 1867 yılında tablo üzerine, kadınlıkla ilgili gizli semboller içerdiğini belirtmiştir.(vikipedi)

Gerçekten bu tablo esrarla dolu, yoksa bütün dünya bir tablo için bu kadar uğraşmaz, bu kadar akıl yormazdı…

Nazan Şara Şatana

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....